Pizza Diavolo to obowiązkowa pozycja dla wszystkich miłośników pikantnych smaków. Połączenie słonych anchois (ansjovis) oraz pikantnego salami, sera i papryczek chilli jest po prostu genialne i zdecydowanie warto wypróbować je w swojej kuchni. Zapraszamy do naszego przepisu!
Ten przepis jest częścią serii kuchnie świata. Zachęcamy Cię od odwiedzenia działu kuchnia włoska, gdzie razem z nami możesz odkrywać smaki Italii. Znajdziesz tam przepisy między innymi na panzerotti z szynką i mozarellą czy spaghetti carbonara. Więcej przepisów i pomysłów na pizzę możesz odkryć w dziale Pizza. Jeśli natomiast jesteś głodny podróży, koniecznie zajrzyj do działu Włochy, gdzie zamieściliśmy szereg informacji dla zwiedzających.
Pizza Diavolo
Diabelnie ostra pizza z papryczkami chilli, anchois i pikantnym salami.
Porcje 1 pizza o średnicy 36 cm
Kalorie 850kcal
Składniki
- 250 gramów ciasta na pizzę
- 3 łyżki sosu pomiodorwego (około 45 mililitrów)
- 125 gramów pikantnego sera pecorino
- 20 gramów papryczek chilli (piri piri lub innych)
- 10 gramów czarnych oliwek
- 20 gramów salami spianata (lub innego ostrego salami)
- 20 gramów filetów anchois (4 sztuki)
Instrukcje
- Pecorino kroimy w kostkę, tak aby było nam go później łatwiej rozrzucić.Oliwki odsączamy. Możemy również pokroić je na mniejsze kawałki.Ostre papryczki kroimy na mniejsze kawałki (razem z pestkami)
- Jedną kulkę ciasta na pizzę formujemy tak, aby placek miał około 36 centymetrów średnicy.Nie używamy wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto.
- Uformowany placek polewamy sosem pomidorowym z tego przepisu.Używamy około 3 łyżek stołowych sosu, czyli mniej więcej 45 mililitrów
- Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.Poradnik pieczenia pizzy w piekarniku elektrycznym znajdziecie możecie w tym artykule.
- Po czterech minutach wyciągamy pizzę, na którą rozrzucamy pokrojony wcześniej w kostkę ser pecorino.
- Rozrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki* papryczki chilli.* - jedną papryczkę kroimy, w zależności od rozmiaru, na 3-4 kawałki. Zachowujemy przy tym pestki, na których znajduje się dużo kapsaicyny będącej źródłem ostrości.
- Dodajemy czarne oliwki.
- Układamy pikantne salami.
- I ostatni składnik - anchois.
- Wkładamy do piekarnika i czekamy, aż ser pecorino rozpuści się zacznie "bąbelkować". Powinno to zająć około 5 minut.Smacznego!