Diabelnie ostra pizza z papryczkami chilli, anchois i pikantnym salami.
Prep Time 10minutes
Cook Time 10minutes
Total Time 20minutes
Servings 1pizza o średnicy 36 cm
Calories 850kcal
Ingredients
250gramówciasta na pizzę
3łyżkisosu pomiodorwego(około 45 mililitrów)
125gramówpikantnego sera pecorino
20gramówpapryczek chilli(piri piri lub innych)
10gramówczarnych oliwek
20gramówsalami spianata(lub innego ostrego salami)
20gramówfiletów anchois(4 sztuki)
Instructions
Pecorino kroimy w kostkę, tak aby było nam go później łatwiej rozrzucić.Oliwki odsączamy. Możemy również pokroić je na mniejsze kawałki.Ostre papryczki kroimy na mniejsze kawałki (razem z pestkami)
Jedną kulkę ciasta na pizzę formujemy tak, aby placek miał około 36 centymetrów średnicy.Nie używamy wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto.
Uformowany placek polewamy sosem pomidorowym z tego przepisu.Używamy około 3 łyżek stołowych sosu, czyli mniej więcej 45 mililitrów
Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.Poradnik pieczenia pizzy w piekarniku elektrycznym znajdziecie możecie w tym artykule.
Po czterech minutach wyciągamy pizzę, na którą rozrzucamy pokrojony wcześniej w kostkę ser pecorino.
Rozrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki* papryczki chilli.* - jedną papryczkę kroimy, w zależności od rozmiaru, na 3-4 kawałki. Zachowujemy przy tym pestki, na których znajduje się dużo kapsaicyny będącej źródłem ostrości.
Dodajemy czarne oliwki.
Układamy pikantne salami.
I ostatni składnik - anchois.
Wkładamy do piekarnika i czekamy, aż ser pecorino rozpuści się zacznie "bąbelkować". Powinno to zająć około 5 minut.Smacznego!