Chilli mayo
chilli mayo - ostry sos z papryczek chilli

Pikantne sosy na bezie majonezu znane są w wielu krajach. Często do ich stworzenia bazę oprócz majonezu stanowią inne sosy takie jak np. sriracha lub suszone, marynowane, czy świeże papryczki chilli. Dziś prezentujemy Wam prosty przepis na włoski ostry sos z papryczek chilli, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek, panuozzo i wielu innych potraw. W przepisie, w zależności od oczekiwanej ostrości, można użyć papryk chilli o różnej zawartości kapsaicyny (im jej więcej, tym sos będzie ostrzejszy).

W kuchni włoskiej ostre papryki chilli używane są z umiarem. Od ich ostrości dużo ważniejszy jest smak samej papryki. W tym miejscu warto zwrócić uwagę również na to, że papryki chilli we Włoszech określane są jako peperoncino. Niekiedy błędnie do określenia włoskich papryczek chili błędnie używa się określenia papryk pepperoni lub peperoni (przez jedno „p”). Peperoni to po włosku rodzaj papryki u nas najczęściej nazywany papryką słodką, a w języku angielskim bell pepper. Pepperoni to również popularna nazwa salami w Stanach Zjednoczonych.

Przepis na Chilli Mayo:

Ten wpis jest częścią serii kulinarnej Kuchnie Świata. Inne włoskie przepisy znajdziesz w zakładce kuchnia włoska. Koniecznie zajrzyj też do działu Włochy, gdzie umieściliśmy wiele ciekawych informacji i ciekawostek o tym pięknym kraju.

Chilli mayo – ostry sos z papryczek chilli

Ostry sos bazujący na papryce, majonezie oraz musztardzie, idealnie nadający się do kanapek.
Czas przygotowania 5 minutes
Czas gotowania 2 minutes
Łączny czas 15 minutes
Porcje 400 mililitrów
Kalorie 2000kcal

Składniki

  • 100 gramów papryczek chilli im „mocniejszych” papryczek użyjemy, tym sos będzie ostrzejszy
  • 400 ml majonezu
  • 4 łyżeczki musztardy dijon
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego

Instrukcje

  • Papryczki myjemy oraz odcinamy ich ogonki. Jeśli chcemy, aby sos miał umiarkowaną ostrość usuwamy pestki (kapsaicyna, która jest źródłem ostrości znajduje się w dużej mierze na pestkach).

    Im ostrzejszych papryczek użyjemy, tym sos będzie bardziej pikantny.
    wojciech grabowski top gar
  • Papryczki kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do nich cukier, musztardę oraz ocet jabłkowy.
    chilli przed blendowaniem
  • Całość za pomocą blendera miksujemy na dość gładką masę i przelewamy do majonezu
    sosy przed wymieszaniem
  • Wszystko mieszamy aż miało jednolitą konsystencję i lekko różową barwę
    sos po wymieszaniu
  • Sos świetnie pasuje np. do włoskich kanapek panuozzo, burgerów i wielu innych dań.
    chilli mayo sos
  • Sos przechowujemy w lodówce. .Z każdym dniem sos powinien nabierać "mocy", najbardziej łagodny będzie więc zaraz po przyrządzeniu
    majonez chilli

Komentarze

Komentarzy