Boerenkool stamppot

przepis na stamppotBoerenkool stamppot to tradycyjne holenderskie jednogarnkowe danie, którego podstawę stanowią tłuczone ziemniaki, jarmuż oraz wędzona gotowana kiełbasa rookworst. Sam stamppot w wolnym tłumaczeniu oznacza tłuczony garnek (z niderlandzkiego stampen – tłuc, pot – garnek), a borenkoolstamppot to jedna z najpopularniejszych wersji tej potrawy spożywanej głównie w okresie jesienno-zimowym.

Ziemniaki, stanowiące podstawę tego dania, dotarły z Ameryki do Holandii około 1600 roku. Początkowo nie cieszyły się jednak dużą popularnością, a według przesądów mogły powodować kiłę i gruźlicę. Przez pierwsze lata swojej obecności w Holandii, ziemniaki stanowiły strawę głównie dla zwierząt i więźniów. Ziemniaki zaakceptowano na przełomie XVIII i XIX wieku i wtedy stały się podstawą jednogarnkowych hutspotów, które przekształciły się ostatecznie w stamppoty (słowo to pochodzi z początku XX wieku).

Boerenkool stamppot to danie bardzo proste i sycące, będące doskonałym przykładem kuchni holenderskiej. Pierwszy raz boerenkoolstamppot mieliśmy okazję jeść podczas 98 dnia naszej podróży w 100 dni dookoła Europy, kiedy gościliśmy u holenderskiej rodziny. To właśnie oni pomogli nam przygotować ten tradycyjny przepis na boerenkool stamppot.

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych zakątków świata. Znajdziecie tam przepisy między innymi na chaczapuri, pizzę czy kebab turecki oraz całe działy z kuchnią amerykańską, kuchnią hiszpańską czy kuchnią włoskąKuchnia holenderska nie posiada jeszcze swojego działu, przepisy z tej kategorii znajdziecie w zakładce kuchnie świata – pozostałe kraje.

Boerenkool stamppot

Boerenkoolstamppot to jednogarnkowa potrawa będąca symbolem kuchni holenderskiej. Bardzo prosta i sycąca.
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Łączny czas 35 minutes
Porcje 4 porcje
Kalorie 2800kcal

Składniki

  • 800 gramów ziemniaków (typ kulinarny B/C lub C)
  • 200 gramów jarmużu
  • 150 gramów boczku
  • 20 gramów masła
  • 100 mililitrów mleka 3,2%
  • 2 kiełbasy rookworst lub inne podobne kiełbasy (ok. 500 g)
  • 1 łyżeczka soli (ok. 5 gramów)
  • musztarda
  • sos pieczeniowy jus (opcjonalnie)

Instrukcje

  • Jedynym elementem tej potrawy, który jest niedostępny w Polsce jest rookworst - soczysta, lekko wędzona kiełbasa w kształcie podkowy.

    Kiełbasę rookworst proponujemy zastąpić jakąś polską kiełbasą nadającą się do gotowania. 
    kiełbasa rookworst
  • 800 gramów ziemniaków obieramy i kroimy w mniejsze kawałki, aby łatwiej i szybciej się gotowały.

    Należy użyć ziemniaków rozsypujących się po ugotowaniu. Szukajcie w sklepie takich na puree lub o typie kulinarnym B/C lub C.
    pokrojone ziemniaki
  • Do dużego garnka wrzucamy obrane i pokrojone ziemniaki. Wlewamy wodę tak, aby wystawała 2-3 centymetry ponad linię warzyw, a następnie dodajemy łyżkę soli.
    ziemniaki w garnku
  • Do garnka wrzucamy 200 gramów jarmużu.
    Sprzedawany w opakowaniach jarmuż jest już zazwyczaj pokrojony na mniejsze części i umyty.
    dodajemy jarmuż
  • Jarmuż lekko ugniatamy dłonią, garnek przykrywamy i rozpoczynamy gotowanie wody. Po kilku minutach jarmuż zmieni kolor na bardziej żywy.
    Od momentu kiedy woda zacznie wrzeć, wszystko gotujemy przez 20 minut.
    przykrywamy garnek
  • W międzyczasie, 150 gramów wędzonego surowego boczku pozbawiamy skórki i kroimy w niewielkie paski.
    kroimy boczek
  • Boczek wrzucamy na patelnię i na wolnym ogniu smażymy.

    Poziom wysmażenia według własnych preferencji (najlepiej taki, jaki preferujecie np. w jajecznicy)
    smażymy boczek
  • W międzyczasie, do osobnego garnka z wodą wrzucamy nasze kiełbasy.

    Jeśli używacie surowych rookworst to gotowanie zajmie 15 minut, jeśli zamiast nich macie gotowane kiełbasy, to należy je jedynie podgrzać.
  • Kiedy ziemniaki i jarmuż już się ugotują, odcedzamy je pozostawiając cały czas w garnku.
    ugotowane ziemniaki z jarmużem
  • Dodajemy 20 gramów masła.
    dodajemy masło
  • Wlewamy 100 mililitrów mleka.
    dodajemy mleko
  • Tłuczemy wszystko za pomocą tłuczka.
    tłuczemy za pomocą tłuczka
  • Kiedy wszystko jest już ubite, dorzucamy boczek i mieszamy łyżką.
    dodajemy boczek
  • Nakładamy ziemniaki na talerz.

    Opcjonalnie, w niektórych domach w ziemniakach robi się zagłębienie, do którego wlewa się sos pieczeniowy jus
    nakładamy stamppot na talerz
  • Dodajemy kiełbasę. 
    Rookworst podawany jest albo w całości albo krojony na plastry.
    Zazwyczaj jedna kiełbasa przeznaczona jest na dwie porcje dla mniejszych osób lub jedną porcję dla dużego, silnego mężczyzny.
    gotowy stamppot
  • Danie świetnie smakuje z musztardą i to ona stosowana jest najczęściej jako dodatek do niego.

    Smacznego!
    boerenkool stamppot

Komentarze

Komentarzy