Ajitama – jak zrobić idealne jajka do ramenu?

Ajitama to marynowane jajka, które są jednym z najważniejszych i najpopularniejszych dodatków do ramenu. Nazwa ta jest skrótem od słów ajitsuke tamago, oznaczających przyprawiane jajka. Takie jajka mogą być użyte do różnych potraw, ale to właśnie w ramenie skradły serca milionów i to prawdopodobnie poszukując przepisu na idealne jajka do ramenu trafiłeś właśnie tu! Przygotowane na pół miękko jajka po ugotowaniu marynowane są w sosie na bazie sosu sojowego dzięki czemu oprócz smaku uzyskują również swój charakterystyczny kolor.

W Polsce jajka do ramenu niemal zawsze gotowane są w taki sposób, aby białko było ścięte, a żółtko płynne. W Japonii często jajka gotowane są na twardo i nie są wcale tak częstym dodatkiem jak na Zachodzie. W większości restauracji z ramenem nie są one podstawowym elementem dania, a opcjonalnym dodatkiem który można kupić za około 100 jenów (2,5 zł). W tym wpisie pokażę Ci jak ugotować i zamarynować idealne jajka do ramenu. Wbrew pozorom jest to bardzo proste, a przygotowanie świetnych jajek ajitama jest łatwe nawet dla laika.

Przepis na jajka ajitama do ramenu w formie wideo:

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych krajów. Kuchnia japońska oraz Japonia są szczególnie bliskie naszemu sercu, a przepis na jajka ajitama i wszystkie składowe ramenu takie jak buliony, tare (esencje smaku), makaron czy dodatki znajdziesz w mojej książce Zrozumieć Ramen.

Jajka do ramenu – ajitama

Jajka ajitama to jeden z najlepszych i najczęstszych dodatków do ramenu.
Kuchnia Japanese
Słowa kluczowe ramen
Czas gotowania 15 minutes
Czas marynowania 12 hours
Łączny czas 12 hours 15 minutes
Porcje 6 sztuk

Składniki

  • 6 sztuk jajek (dowolny rozmiar, im lepsze jajka tym lepiej)
  • 200 ml japońskiego sosu sojowego
  • 100 ml wody
  • 100 ml mirinu (można pominąć)

Instrukcje

  • Garnek wypełnij wodą i rozpocznij gotowanie wykorzystując dużą moc. Garnek możesz przykryć aby woda szybciej się zagotowała.
    Wybierz garnek w takim rozmiarze, aby jajka mogły swobodnie w nim pływać i wypełnij go wodą niemal w całości (dużo wody pozwoli utrzymać gotowanie)
    Uwaga: Wody nie ma potrzeby solić.
  • W międzyczasie jajka nakłuj.
    Zrobienie niewielkiej dziurki w szerszej części jajka znacząco ułatwi jego późniejsze obieranie. Do tego celu można wykorzystać cienką szpilkę, pinezkę lub dedykowaną do jajek nakłuwaczkę. Ja wykorzystuje właśnie taką nakłuwaczkę, którą w jednym z marketów kupiłem za kilkanaście złotych.
    Nakłuwanie to najważniejszy element, który wpływa na to jak dobrze będą obierać się jajka.
    nakłuwanie jajek przed gotowaniem
  • Gdy woda w garnku zacznie się gotować zwiększ ogień na maksymalny zdejmując pokrywkę.
    Włóż do gotującej się wody jajka, najlepiej włożyć tam wszystkie jajka jednocześnie, ale jeśli będziesz robić to na raty to po prostu postaraj się włożyć je dość szybko.
    Uwaga: Jajka zawsze wrzucaj do mocno gotującej się wody dzięki czemu łatwo osiągniesz powtarzalność i po kilku próbach jajka zawsze powinny wychodzić idealnie tak jak lubisz.
    gotowanie jajek
  • Długość gotowania jajek zależy od ich rozmiaru oraz tego w jakim stanie chcesz uzyskać żółtko. Ja najbardziej do ramenu lubię dodawać jajka z miękkim żółtkiem, które gotuję około 6,5 minuty.
    Na zdjęci znajdują się cztery jajka ajitama które były gotowane przez 6, 7, 8 i 9 minut.
    jak długo gotować jajka
  • Przez pierwsze 2 minuty jajka mieszaj dzięk czemu żółtko będzie znajdować się bardziej na środku.
    Podczas gotowania jajek nie przykrywaj garnka aby mieć je na oku, moc palnika możesz nieco zmniejszyć ale zwróć uwagę na to aby woda cały czas intensywnie się gotowała.
  • W międzyczasie przygotuj dużą miskę do schłodzenia jajek. Wypełnij ją zimną wodą lub jeszcze lepiej kostkami lodu.
    Szybkie schłodzenie jajek sprawi, że będą ugotowane idealnie w punkt, będzie również łatwiej je obierać.
  • Po 6-7 minutach gotowania jajka przełóż do przygotowanej miski z zimną wodą/lodem i pozwól aby przez kilka minut jajka się wystudziły.
    chłodzenie jajek po ugotowaniu
  • Rozpocznij obieranie jajek lekko obijając ich skorupkę, najlepiej zrobić to od miejsca nakłucia.
    Co jakiś czas możesz moczyć jajko w wodzie, która będzie wchodzić między błonę, a białko dzięki czemu łatwiej będzie je obrać. Jeśli chcesz cały proces obierania możesz przeprowadzić w misce pod wodą – jajka powinny obierać się jeszcze łatwiej.
    Jajka ugotowane na półtwardo są bardzo delikatne i obiera się je nieco trudniej, niż te gotowane na twardo.
    obieranie jajek do ramenu

Marynowanie jajek

  • Gdy jajka się studzą możesz przygotować marynatę, której podstawę stanowi japoński sos sojowy.
    Moja ulubiona marynata składa się z 2 części wody, 1 części sosu sojowego i 1 części mirinu. Taka marynata pozwala na marynowanie jajek nawet przez kilkanaście godzin i wnika głęboko w ich strukturę, a jajka nie są przy tym zbyt słone.
  • Do pojemnika dodaj 200 ml wody, 100 ml sosu sojowego oraz 100 ml mirinu.
    Jeśli chcesz możesz te proporcje zmienić lub nawet zrezygnować z mirinu i przygotować marynatę z 2 części wody i 1 części sosu sojowego.
    Woda w marynacie nieco ją rozcieńcza, ale sprawia też że jajka są bardziej delikatne. Jeśli pominąłbyś wodę to jajka marynowałyby się szybciej i miały bardziej intensywny kolor, z wierzchu byłby jednak bardzo słone, a marynata nie wnikłaby w ich wnętrze dlatego nie pomijaj wody!
    Uwaga: Nie używaj chińskich sosów sojowych ponieważ mają kompletnie inny smak. Japońskie sosy sojowe (Yamasa, Kikkoman) z łatwością kupisz od jakiegoś czasu w polskich marketach w 1 litrowych butelkach.
    marynata do jajek ajitama
  • Ja do marynowania wykorzystuję szklany zamykany pojemnik z Ikei, ale marynowanie możesz zrobić w dowolnym naczyniu. Ilość płynu zależy od kształtu naczynia do marynaty, które posiadasz.
    Raz przygotowana marynata nadaje się do wielokrotnego użytku o ile nie zostanie zanieczyszczona. Każda kolejna porcja jajek musi być marynowana dłużej (robię to na oko) ponieważ marynata traci swoją moc. Po kilku użyciach jajka w marynacie trzymam nawet 24 czy 36 godzin.
    top gar z jajkami
  • Odłóż jajka w marynacie do lodówki. Możesz spróbować ich już po 3 czy 4 godzinach, ale właściwy poziom zamarynowania powinny osiągnąć po około 12-24 godzinach (w zależności od tego jak słone jajka chcesz uzyskać).
    Po 12 godzinach jajek mozesz spróbować, jeśli uznasz, że są już okej to wtedy wyciągnij je do innego pojemnika. W lodówce możesz przechowywać je spokojnie przez 1-2 dni.
    ugotowane jajka ajitama
  • Jajka dodaj do ramenu. Pasują chyba do każdego rodzaju i stylu ramenowego. Możesz przekroić je na pół lub wrzucić w całości.
    Smacznego!

Lubisz Ramen?

Koniecznie zajrzyj do mojej książki Zrozumieć Ramen, którą znajdziesz na www.topgar.pl

W książce przekazuje całą swoją ramenową wiedzę, a piękne wydanie i twarda oprawa oraz 320 stron sprawiają, że świetnie nadaje się na prezent. Znajdziesz w niej przepisy na wszystkie składowe ramenu: buliony, tare, makaron, dodatki oraz oleje smakowe wraz z kompleksowymi przepisami na różne lokalne wersje.

Po lekturze książki zrozumienie historii, aspektów społeczno-kulturowych i różnic pomiędzy poszczególnymi jego rodzajami sprawi, że wizyta w restauracji z ramenem będzie przyjemniejszym i pełniejszym doświadczeniem. A dzięki zawartych w niej szczegółowych przepisach wyniesiesz swój domowy ramen na zupełnie inny poziom. 

Komentarze

Komentarzy