Churros
churros

Churros to słynna, słodka smażona hiszpańska przekąska, popularna również w Portugalii oraz krajach iberoamerykańskich. Sprzedawana jest zazwyczaj w churreríach, czyli budkach wyspecjalizowanych tylko w churros. Budki takie mieszczą się zazwyczaj na targach, dworcach i w innych miejscach, gdzie przewija się dużo ludzi. Churros podawane są najczęściej posypane cukrem i kawą z mlekiem lub czekoladą, w których są maczane. Hiszpanie najwięcej zjadają ich w porze śniadania, ale sprzedawane są zazwyczaj cały dzień. W wersji zamerykanizowanej, jaką możemy spotkać między innymi w polskich food-truckach, towarzyszą im również przeróżne posypki, z którymi nigdy nie spotkałem się w Hiszpanii.

Churros są bardzo proste w wykonaniu, a ciasto przygotowuje się jedynie z mąki, wody i odrobiny tłuszczu (lub masła). Niestety, całość smażona jest na głębokim oleju – danie zdecydowanie nie jest więc fit. W wielu polskich przepisach na churros różne dodatki, z którymi nie spotykałem się w Hiszpanii i w źródłach hiszpańskojęzycznych. Podobnie jest z jajkami, które w hiszpańskich źródłach występują rzadziej niż wersje bez jajek. Churros świetnie sprawdzą się na spotkaniu ze znajomymi czy jako alternatywa dla pączków i faworków w Tłusty Czwartek. Zapraszamy do przetestowania i sprawdzenia jak Wam zasmakuje nasz przepis na churros.

Przepis na churros w formie wideo:

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych krajów. W serii znajdziecie również inne przepisy kuchni hiszpańskiej, np. na tortillę de patatas czy słynną sangrię. Zachęcamy również do zapoznania się z działami dotyczącymi kuchni amerykańskiejkuchni włoskiej oraz przepisów z pozostałych krajów.

Churros

Słynna, słodka hiszpańska śniadaniowa przekąska, podawana z kawą lub czekoladą
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Łączny czas 20 minutes
Porcje 1 porcja
Kalorie 2200kcal

Składniki

  • 2 szklanki wody (500 ml)
  • 2 szklanki mąki pszennej typu 500 (300 gramów)
  • pół łyżeczki soli (ok. 3 gramów)
  • 2 łyżeczki masła (30 gramów)
  • 1 litr oleju (do smażenia)
  • 200 gramów czekolady mlecznej (opcjonalnie jako dodatek)
  • kawa (opcjonalnie jako dodatek)

Instrukcje

  • Do przygotowania churros niezbędny będzie rękaw cukierniczy, strzykawka cukiernicza lub inne urządzenie pozwalające nam wyciskać ciasto o przekroju gwiazdy.

    Najczęściej spotykane churros mają około 1,5-2 centymetrów średnicy. Ja wolę jak są nieco cieńsze, dlatego wybrałem strzykawkę, której średnica gwiazdy to około 1 cm.

    Specjalizujące się w ich przygotowaniu lokale używają specjalnych urządzeń nazywanych churrera, których dysza ma właśnie kształt gwiazdy.
  • Ciasto przygotowujemy jedynie z mąki i wody oraz odrobiny masła.
    Woda i mąka objętościowo powinny mieć proporcję 1:1 (1 szklanka wody na 1 szklankę mąki). 
  • Patelnię ustawiamy na dużym ogniu i wlewamy na nią dwie szklanki wody (500 ml) i wsypujemy pół łyżeczki soli (ok. 3 gramy).
  • Dodajemy dwie łyżeczki (ok. 30 gramów) masła, które szybko powinno się rozpuścić.
    łyżeczka masła
  • Kiedy woda zacznie wrzeć, wyłączamy ogień i wsypujemy do niej dwie szklanki (ok. 290 gramów) mąki.
    formowanie ciasta
  • Całość intensywnie mieszamy i ugniatamy szpatułką, aż oba składniki się ze sobą połączą i mąka nie będzie widoczna w masie.
    Efekt jak na zdjęciu powinniśmy osiągnąć w ciągu 3-4 minut.
    Jeśli okaże się, że mąki jest zbyt dużo i nadal pozostają jej widoczne fragmenty, mimo iż cała woda została wchłonięta, konieczne może być dolanie jeszcze niewielkiej ilości wody (ok. 20 ml).
    ciasto na churros
  • Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, strzykawki lub innego urządzenia, którym będziemy je nakładać.
  • Na patelni rozgrzewamy litr oleju rzepakowego do około 180 stopni.
    Do smażenia można też wykorzystać frytkownicę lub garnek.
    Wybrałem patelnię dlatego, że ma dużą średnicę, dzięki czemu całość ciasta smażyłem jedynie w 4 turach. 
    Ważne, aby wysokość oleju w naczyniu była wyższa, niż średnica waszych gwiazdek. Jeśli więc przygotowujecie grubsze churros, lepszym rozwiązaniem może być garnek.
  • Ciasto możemy wycisnąć wcześniej w formie prętów np. na papier do pieczenia i przenieść je na olej, gdy ten osiągnie odpowiednią temperaturę.
  • Możemy wycisnąć je też bezpośrednio nad olejem, tworząc jedną wielką spiralę (tak robione są churros za pomocą churrery).
    Ja osobiście preferuję właśnie tę metodę, gdyż ułatwia późniejsze wyciąganie i jest szybka.

    Jeśli zdecydujecie się na tę metodę, pamiętajcie, aby ciasto na olej wyciskać dość szybko, aby różnica w czasie smażenia początku i końca spirali nie była zbyt duża.
    smażenie churros
  • Churrosy smażymy w temperaturze 180 stopni. Czas smażenia to 2-3 minuty, aż będą z zewnątrz złote. W przypadku cienkich churros (jak u mnie), zdecydowanie wystarczą 2 minuty. Zbyt długi czas smażenia sprawi, że będą twarde i niedobre. Po usmażeniu, churros powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
    Jeśli nie macie termometru do oleju, to temperaturę najlepiej sprawdzić formując niewielką kulkę z ciasta. Jeśli po wrzuceniu do oleju wokół niej od razu pojawią się bąbelki i zacznie się smażyć oznacza to, że temperatura jest odpowiednia.
  • Po usmażeniu wyciągamy churros na kratkę do grillowania z piekarnika, aby obciekły z tłuszczu.
    Możemy użyć też papierowego ręcznika (tylko wycieramy, nie zostawiamy ich na nim, bo mogą zaparować od dołu i rozmięknąć).

    Jeśli smażymy w formie spirali, to tniemy ją na mniejsze kawałki za pomocą nożyczek.
    spirala
  • Churros obtaczamy w cukrze lub innej posypce według uznania.
    churros w cukrze
  • Nasze churrosy są już gotowe. 
  • Churros podajemy z kawą z mlekiem, w której można je maczać lub z roztopioną czekoladą.
    churros
  • Jeśli zdecydujecie się na czekoladę, to na porcję ciasta z przepisu wystarczające będzie 200 gramów mlecznej czekolady, rozpuszczonej na małym ogniu i dokładnie wymieszanej z 50 mililitrami mleka.

    Oczywiście rodzaj czekolady i jej ilość w stosunku do mleka to kwestia indywidualna więc nie musi być to wcale czekolada mleczna. Wybierzcie ją zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi!
    czekolada
  • Smacznego!
    churro con chocolate

Komentarze

Komentarzy