
Churros to słynna, słodka smażona hiszpańska przekąska, popularna również w Portugalii oraz krajach iberoamerykańskich. Sprzedawana jest zazwyczaj w churreríach, czyli budkach wyspecjalizowanych tylko w churros. Budki takie mieszczą się zazwyczaj na targach, dworcach i w innych miejscach, gdzie przewija się dużo ludzi. Churros podawane są najczęściej posypane cukrem i kawą z mlekiem lub czekoladą, w których są maczane. Hiszpanie najwięcej zjadają ich w porze śniadania, ale sprzedawane są zazwyczaj cały dzień. W wersji zamerykanizowanej, jaką możemy spotkać między innymi w polskich food-truckach, towarzyszą im również przeróżne posypki, z którymi nigdy nie spotkałem się w Hiszpanii.
Churros są bardzo proste w wykonaniu, a ciasto przygotowuje się jedynie z mąki, wody i odrobiny tłuszczu (lub masła). Niestety, całość smażona jest na głębokim oleju – danie zdecydowanie nie jest więc fit. W wielu polskich przepisach na churros różne dodatki, z którymi nie spotykałem się w Hiszpanii i w źródłach hiszpańskojęzycznych. Podobnie jest z jajkami, które w hiszpańskich źródłach występują rzadziej niż wersje bez jajek. Churros świetnie sprawdzą się na spotkaniu ze znajomymi czy jako alternatywa dla pączków i faworków w Tłusty Czwartek. Zapraszamy do przetestowania i sprawdzenia jak Wam zasmakuje nasz przepis na churros.
Przepis na churros w formie wideo:Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych krajów. W serii znajdziecie również inne przepisy kuchni hiszpańskiej, np. na tortillę de patatas czy słynną sangrię. Zachęcamy również do zapoznania się z działami dotyczącymi kuchni amerykańskiej, kuchni włoskiej oraz przepisów z pozostałych krajów.
Churros
Składniki
- 2 szklanki wody (500 ml)
- 2 szklanki mąki pszennej typu 500 (300 gramów)
- pół łyżeczki soli (ok. 3 gramów)
- 2 łyżeczki masła (30 gramów)
- 1 litr oleju (do smażenia)
- 200 gramów czekolady mlecznej (opcjonalnie jako dodatek)
- kawa (opcjonalnie jako dodatek)
Instrukcje
- Do przygotowania churros niezbędny będzie rękaw cukierniczy, strzykawka cukiernicza lub inne urządzenie pozwalające nam wyciskać ciasto o przekroju gwiazdy.
Najczęściej spotykane churros mają około 1,5-2 centymetrów średnicy. Ja wolę jak są nieco cieńsze, dlatego wybrałem strzykawkę, której średnica gwiazdy to około 1 cm.
Specjalizujące się w ich przygotowaniu lokale używają specjalnych urządzeń nazywanych churrera, których dysza ma właśnie kształt gwiazdy. - Ciasto przygotowujemy jedynie z mąki i wody oraz odrobiny masła.Woda i mąka objętościowo powinny mieć proporcję 1:1 (1 szklanka wody na 1 szklankę mąki).
- Patelnię ustawiamy na dużym ogniu i wlewamy na nią dwie szklanki wody (500 ml) i wsypujemy pół łyżeczki soli (ok. 3 gramy).
- Dodajemy dwie łyżeczki (ok. 30 gramów) masła, które szybko powinno się rozpuścić.
- Kiedy woda zacznie wrzeć, wyłączamy ogień i wsypujemy do niej dwie szklanki (ok. 290 gramów) mąki.
- Całość intensywnie mieszamy i ugniatamy szpatułką, aż oba składniki się ze sobą połączą i mąka nie będzie widoczna w masie.
Efekt jak na zdjęciu powinniśmy osiągnąć w ciągu 3-4 minut.Jeśli okaże się, że mąki jest zbyt dużo i nadal pozostają jej widoczne fragmenty, mimo iż cała woda została wchłonięta, konieczne może być dolanie jeszcze niewielkiej ilości wody (ok. 20 ml). - Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, strzykawki lub innego urządzenia, którym będziemy je nakładać.
- Na patelni rozgrzewamy litr oleju rzepakowego do około 180 stopni.Do smażenia można też wykorzystać frytkownicę lub garnek.Wybrałem patelnię dlatego, że ma dużą średnicę, dzięki czemu całość ciasta smażyłem jedynie w 4 turach. Ważne, aby wysokość oleju w naczyniu była wyższa, niż średnica waszych gwiazdek. Jeśli więc przygotowujecie grubsze churros, lepszym rozwiązaniem może być garnek.
- Ciasto możemy wycisnąć wcześniej w formie prętów np. na papier do pieczenia i przenieść je na olej, gdy ten osiągnie odpowiednią temperaturę.
- Możemy wycisnąć je też bezpośrednio nad olejem, tworząc jedną wielką spiralę (tak robione są churros za pomocą churrery).Ja osobiście preferuję właśnie tę metodę, gdyż ułatwia późniejsze wyciąganie i jest szybka.
Jeśli zdecydujecie się na tę metodę, pamiętajcie, aby ciasto na olej wyciskać dość szybko, aby różnica w czasie smażenia początku i końca spirali nie była zbyt duża. - Churrosy smażymy w temperaturze 180 stopni. Czas smażenia to 2-3 minuty, aż będą z zewnątrz złote. W przypadku cienkich churros (jak u mnie), zdecydowanie wystarczą 2 minuty. Zbyt długi czas smażenia sprawi, że będą twarde i niedobre. Po usmażeniu, churros powinny być chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.Jeśli nie macie termometru do oleju, to temperaturę najlepiej sprawdzić formując niewielką kulkę z ciasta. Jeśli po wrzuceniu do oleju wokół niej od razu pojawią się bąbelki i zacznie się smażyć oznacza to, że temperatura jest odpowiednia.
- Po usmażeniu wyciągamy churros na kratkę do grillowania z piekarnika, aby obciekły z tłuszczu.Możemy użyć też papierowego ręcznika (tylko wycieramy, nie zostawiamy ich na nim, bo mogą zaparować od dołu i rozmięknąć).
Jeśli smażymy w formie spirali, to tniemy ją na mniejsze kawałki za pomocą nożyczek. - Churros obtaczamy w cukrze lub innej posypce według uznania.
- Nasze churrosy są już gotowe.
- Churros podajemy z kawą z mlekiem, w której można je maczać lub z roztopioną czekoladą.
- Jeśli zdecydujecie się na czekoladę, to na porcję ciasta z przepisu wystarczające będzie 200 gramów mlecznej czekolady, rozpuszczonej na małym ogniu i dokładnie wymieszanej z 50 mililitrami mleka.
Oczywiście rodzaj czekolady i jej ilość w stosunku do mleka to kwestia indywidualna więc nie musi być to wcale czekolada mleczna. Wybierzcie ją zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi! - Smacznego!