Bryndzowe haluszki, to pochodzące ze Słowacji danie, będące połączeniem niewielkich klusków z mąki i ziemniaków (haluszki), owczego sera (bryndzy) i smażonego boczku, skwarków oraz słoniny. Haluszki to najpopularniejsze danie kuchni słowackiej – z łatwością zjemy je chyba w każdym miejscu na Słowacji.
Przez niewielką ilość wykorzystywanych składników wydawać by się mogło, że jest to proste danie, robione wszędzie w podobny sposób. Na Słowacji żyje ponad 5 milionów ludzi i mniej więcej tyle jest sposobów na przyrządzenie tej potrawy. Bryndzowe haluszki, czy raczej bryndzove halusky (bryndzové halušky), jak nazywają się u naszego południowego sąsiada, robione są zawsze z mąki i ziemniaków, często jednak w różnych proporcjach. Bryndza mieszana jest z mlekiem, śmietaną lub podawana sama, po obróbce termicznej lub bez. Dziś prezentujemy nasz przepis na bryndzowe haluszki.
Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych krajów. Kuchnia Słowacka nie posiada jeszcze swojej kategorii, jej przepisy znajdziecie w dziale kuchnie świata – pozostałe kraje. Zapraszamy do zapoznania się z działami kuchnia włoska oraz kuchnia amerykańska, gdzie zamieściliśmy między innymi przepis na włoskie ciasto do pizzy czy szarpaną wieprzowinę – pulled pork.
Bryndzowe haluszki
Składniki
- 500 gramów ziemniaków (ok. 4 średnie ziemniaki)
- 125 gramów boczku
- 125 gramów bryndzy
- 120 gramów mąki pszennej typu 500 lub 550 (ok. 4/5 szklanki)
- 30 mililitrów mleka (ok. 2 łyżki)
- 3 gramy soli
- 1 łyżeczka śmietany 12% (opcjonalnie)
Instrukcje
- Przygotowanie haluszków rozpoczynamy od obrania ziemniaków.
Na tę potrawę najlepiej wybierać ziemniaki o większej ilości skrobi (w sklepach oznaczone zazwyczaj jako typ C lub opisane jako takie na kluski). - Obrane ziemniaki trzemy na tarce przy użyciu drobnych oczek (takie wystające gwiazdki) do większej miski.Jeśli nie macie wprawy w używaniu tarki, uważajcie na palce, te oczka należą do najbardziej zdradliwych.
- Podczas tarcia, w misce oprócz miąższu będzie znajdować się również woda. Jest to normalne.
- Po starciu wszystkich ziemniaków dodajemy szklankę mąki oraz dwie szczypty soli* i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.
Najlepiej użyć mąki typu 500 lub 550.
* - szczypta to tyle, ile uda nam się wziąć przy użyciu kciuka oraz palca wskazującego. Szczypta soli to koło 1/3 grama. - Z boczku odcinamy skórę i kroimy go na drobne paski, podobne jak do spaghetti carbonara. Możecie użyć zarówno boczku surowego, jak też wędzonego czy parzonego. Według nas najlepszy będzie jednak wędzony i zazwyczaj takiego właśnie używamy.
- Boczek wrzucamy na zimną patelnię i smażymy powoli na wolnym ogniu, pilnując, aby się nie spalił.
Boczek powinien być mocno wysmażony, sam proces smażenia nie może być jednak zbyt szybki, bo wtedy spalimy go tylko z zewnątrz. - Do garnka, w którym będziemy gotować kluski, wlewamy dużą ilość wody (3/4) i wstawiamy na kuchenkę.
- Kiedy woda zacznie się gotować dodajemy 1/3 łyżeczki soli i przystępujemy do gotowania naszych haluszków.
- Na Słowacji do robienia haluszków wykorzystuje się sitka lub specjalne przecieraki do klusek.Są one dostępne również w wielu sklepach w Polsce (należy pytać o sitko do klusek lanych). Jeśli jednak nie macie takiego przyrządu, możecie użyć np. płaskiej tarki, na której zrobicie kluski za pomocą największych oczek.
- Bezpośrednio nad garnkiem nakładamy przygotowaną wcześniej masę przez sitko lub tarkę.
W zależności od rozmiarów użytego przez Was garnka, najlepiej rozdzielić masę na dwie lub trzy tury gotowania. Zbyt dużo klusek gotowanych w tym samym momencie może spowodować, że się posklejają. - Czas gotowania haluszków to około 4-5 minut.
Kiedy makaron wypłynie na wierzch, to znaczy, że jest gotowy i można go wyłowić. - Wyłowiony makaron przekładamy na sitko i płukamy zimną wodą.
- Haluszki przekładamy do mniejszego garnka, który ustawiamy na najmniejszym palniku, na najmniejszym ogniu.
- Dodajemy bryndzę, którą kruszymy na kilka kawałków oraz 2-3 łyżki (ok. 30 mililitrów) mleka.
Intensywnie mieszamy, aż bryndza się rozpuści. - Niektórzy mieszają bryndzę na zimno ze śmietaną. Według nas powoduje to jednak, że smak sera jest przytłoczony przez śmietanę.
- Kiedy bryndza się rozpuści, przekładamy ją na talerz, następnie bezpośrednio z patelni wrzucamy smażący się boczek wraz z wytopionym z niego tłuszczem.
- Opcjonalnie dodajemy na wierzch łyżeczkę śmietany 12%.
- Nasze bryndzowe haluszki są gotowe!
Smacznego!