Go Back
bryndzowe haluszki przepis
Print

Bryndzowe haluszki

Bryndzowe haluszki to kluski z masy mączno-ziemniaczanej podawane z roztopioną bryndzą. Jest to najpopularniejsze i jedno z najlepszych dań kuchni słowackiej.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 5 minutes
Total Time 25 minutes
Servings 4 porcje
Calories 1700kcal

Ingredients

  • 500 gramów ziemniaków (ok. 4 średnie ziemniaki)
  • 125 gramów boczku
  • 125 gramów bryndzy
  • 120 gramów mąki pszennej typu 500 lub 550 (ok. 4/5 szklanki)
  • 30 mililitrów mleka (ok. 2 łyżki)
  • 3 gramy soli
  • 1 łyżeczka śmietany 12% (opcjonalnie)

Instructions

  • Przygotowanie haluszków rozpoczynamy od obrania ziemniaków.

    Na tę potrawę najlepiej wybierać ziemniaki o większej ilości skrobi (w sklepach oznaczone zazwyczaj jako typ C lub opisane jako takie na kluski).
    obrane ziemniaki
  • Obrane ziemniaki trzemy na tarce przy użyciu drobnych oczek (takie wystające gwiazdki) do większej miski.
    Jeśli nie macie wprawy w używaniu tarki, uważajcie na palce, te oczka należą do najbardziej zdradliwych.
    trzemy ziemniaki na tarce
  • Podczas tarcia, w misce oprócz miąższu będzie znajdować się również woda. Jest to normalne.
    starte ziemniaki
  • Po starciu wszystkich ziemniaków dodajemy szklankę mąki oraz dwie szczypty soli* i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę.

    Najlepiej użyć mąki typu 500 lub 550.

    * - szczypta to tyle, ile uda nam się wziąć przy użyciu kciuka oraz palca wskazującego. Szczypta soli to koło 1/3 grama.
    masa na haluski
  • Z boczku odcinamy skórę i kroimy go na drobne paski, podobne jak do spaghetti carbonara
    Możecie użyć zarówno boczku surowego, jak też wędzonego czy parzonego. Według nas najlepszy będzie jednak wędzony i zazwyczaj takiego właśnie używamy.
    pokrojony boczek
  • Boczek wrzucamy na zimną patelnię i smażymy powoli na wolnym ogniu, pilnując, aby się nie spalił.

    Boczek powinien być mocno wysmażony, sam proces smażenia nie może być jednak zbyt szybki, bo wtedy spalimy go tylko z zewnątrz.
    smażymy boczek
  • Do garnka, w którym będziemy gotować kluski, wlewamy dużą ilość wody (3/4) i wstawiamy na kuchenkę.
  • Kiedy woda zacznie się gotować dodajemy 1/3 łyżeczki soli i przystępujemy do gotowania naszych haluszków.
  • Na Słowacji do robienia haluszków wykorzystuje się sitka lub specjalne przecieraki do klusek.
    Są one dostępne również w wielu sklepach w Polsce (należy pytać o sitko do klusek lanych). Jeśli jednak nie macie takiego przyrządu, możecie użyć np. płaskiej tarki, na której zrobicie kluski za pomocą największych oczek.
    tarka
  • Bezpośrednio nad garnkiem nakładamy przygotowaną wcześniej masę przez sitko lub tarkę.

    W zależności od rozmiarów użytego przez Was garnka, najlepiej rozdzielić masę na dwie lub trzy tury gotowania. Zbyt dużo klusek gotowanych w tym samym momencie może spowodować, że się posklejają.
    robimy haluski
  • Czas gotowania haluszków to około 4-5 minut.

    Kiedy makaron wypłynie na wierzch, to znaczy, że jest gotowy i można go wyłowić.
    gotujemy haluszki
  • Wyłowiony makaron przekładamy na sitko i płukamy zimną wodą.
  • Haluszki przekładamy do mniejszego garnka, który ustawiamy na najmniejszym palniku, na najmniejszym ogniu.
    wyławiamy haluszki
  • Dodajemy bryndzę, którą kruszymy na kilka kawałków oraz 2-3 łyżki (ok. 30 mililitrów) mleka.

    Intensywnie mieszamy, aż bryndza się rozpuści.
    dodajemy bryndzę i mleko
  • Niektórzy mieszają bryndzę na zimno ze śmietaną. Według nas powoduje to jednak, że smak sera jest przytłoczony przez śmietanę. 
  • Kiedy bryndza się rozpuści, przekładamy ją na talerz, następnie bezpośrednio z patelni wrzucamy smażący się boczek wraz z wytopionym z niego tłuszczem.
  • Opcjonalnie dodajemy na wierzch łyżeczkę śmietany 12%.
  • Nasze bryndzowe haluszki są gotowe! 

    Smacznego!
    gotowe bryndzowe haluszki