
Sos tatarski to sos, który trudno jest przyporządkować do jednej kuchni i jednego kraju. Oparty na majonezie zimny sos pochodzi prawdopodobnie z Francji, gdzie stosowany był jako dodatek do pieczonych i grillowanych panierowanych mięs à la polonaise, czyli po polsku. Jego pochodzenie jest bezpośrednio związane z barbarzyńskimi ludami, które najeżdżały Europę. Dziś sos tatarski występuje w wielu odmianach – francuskiej, polskiej czy austriackiej. Sos tatarski najbardziej popularny jest jednak w Czechach, gdzie jako dodatek serwowany jest do wielu dań tamtejszej kuchni. Stąd też danie to postanowiliśmy w naszej serii kuchnie świata przypisać do kuchni czeskiej.
Sos tatarski ze względu na swoją powszechność, występuje w wielu różnych odmianach. Do majonezu, jako składniki sosu tatarskiego dodawane są ogórki konserwowe, marynowane pieczarki lub inne grzyby, kapary, cebula, natka pietruszki, czosnek, sok z cytryny, musztarda lub gorczyca a nawet sos worcester. Przygotowywany bywa od podstaw lub na bazie gotowego majonezu. Dziś zapraszamy Was do przetestowania naszego szybkiego i prostego przepisu na sos tatarski. Zachęcamy również do własnego modyfikowania go i bawienia się występującymi w nim dodatkami.
Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której pokazujemy Wam przepisy z różnych krajów. Kuchnia czeska oraz słowacka nie posiadają jeszcze swojej kategorii, ich przepisy znajdziecie w dziale kuchnie świata – pozostałe kraje. Znajdziecie tam między innymi przepis na narodowe słowackie danie – bryndzowe haluszki.
Przepis na sos tatarski wideo:Czeskiej kuchni najlepiej spróbować podczas wycieczki do Czech! Koniecznie zajrzyjcie do działu Czechy, gdzie znajdziecie takie artykuły jak 10 miejsc, które odwiedzić w Pradze, ceny w Czechach oraz inne praktyczne artykuły dotyczące zwiedzania i wizyty u naszych południowych sąsiadów.
Sos tatarski
Składniki
- 2 ogórki konserwowe (ok. 50 gramów)
- 1 mała cebula (ok. 30 gramów)
- 4 marynowane grzybki (ok. 20 gramów)
- 3 łyżeczki marynowanych kaparów (ok. 20 gramów)
- 1 łyżeczka musztardy (ok. 20 gramów)
- 8 łyżek majonezu (ok. 240 gramów)
- 1/3 łyżeczki pieprzu (ok. 2 gramy)
Instrukcje
- 2 małe ogórki konserwowe, małą cebulę, kilka marynowanych grzybków oraz 3 łyżeczki kaparów odsączamy z zalewy.Ja do sosu używam marynowanych maślaków, możecie użyć też pieczarek lub innych grzybów.Sos z taką proporcją składników jest dość kwaśny, przez co jest dobry jako dodatek do panierowanych smażonych mięs czy np. smażonego sera. Jeśli chcecie, aby Wasz sos był nieco mniej kwaśny, a bardziej majonezowy, możecie użyć trochę mniejszej ilości dodatków.

- Następnie wszystkie ze składników drobno siekamy. Możemy zrobić to nożem lub użyć miksera z funkcją siekania.

- Do miski wrzucamy 240 gramów majonezu (ok. 6-8 łyżek).

- Dodajemy jedną łyżeczkę musztardy (możecie użyć dowolnej musztardy – djion, sarepskiej lub innej).

- Dodajemy pokrojone wcześniej składniki i dokładnie mieszamy.

- Dodajemy około 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu.Próbujemy sosu i w razie potrzeby lub własnych preferencji możemy dodać jeszcze trochę pieprzu, cukru lub soli.

- Odkładamy go na minimum 30 minut do lodówki. Wcześniej możemy przełożyć go do pojemników, w których będzie podawany.

- Nasz sos jest gotowy! Świetnie sprawdzi się jako dodatek do smażonych i panierowanych dań lub np. jajek na twardo.Smacznego!


