Ciasto Milionera

Ciasto milionera (millionaire’s shortbread), ciasto milionerów, caramel slice czy caramel shortbread – jakkolwiek nie nazwiemy tego deseru będzie on smakował wyśmienicie. Pochodzący z Australii deser o wielu nazwach świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy czy po prostu coś słodkiego, co umili nam dzień.

Przepis na ciasto milionera w wersji wideo:

Ciasto milionera swoją historią sięga lat 70′ i 80′ XX wieku, ale jednym z jego elementów są dużo starsze szkockie ciastka shortbread. Niezwykle słodki, maślany i karmelowy deser jest bardzo łatwy do przyrządzenia. Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu!

Ciasto milionerów

ciasto milionerów, caramel slice czy millionaire's shortbread, jakkolwiek nie nazwiemy tego deseru będzie on prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 45 minutes
Czas oczekiwania 2 hours
Łączny czas 3 hours

Składniki

Podstawa

  • 300 gramów mąki pszennej (typ 500)
  • 250 gramów masła
  • 100 gramów cukru

Warstwa karmelowa

  • 150 gramów masła
  • 100 gramów cukru
  • 50 gramów syropu trzcinowego (można wymienić na 50 gramów cukru)
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 530 gramów)
  • 1/2 łyżeczki soli

Trzecia warstwa

  • 300 gramów czekolady mlecznej (opcjonalnie można wymienić na gorzką lub deserową)

Instrukcje

  • Podane w przepisie proporcje pozwolą na przygotowanie ciasta milionerów w tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm.
  • Do miski z mąką dodajemy cukier oraz masło, które najlepiej jeśli będzie miało temperaturę pokojową.
    Zagniatamy przez około 3-5 minut aż całość połączy się w jednolitą masę.
    Jeśli użyjecie masła z lodówki to zagniatanie potrwa 3-4 minuty dłużej.
    ugniatanie ciasta
  • Masę rozkładamy w tortownicy i rozprowadzamy ręką tak aby w każdym fragmencie miała mniej więcej podobną grubość.
  • Odkładamy na ok. 10 minut do zamrażarki lub na 30 minut do lodówki. W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  • Po 10 minutach w zamrażarce ciasto wyciągamy i nakłuwamy za pomocą widelca aby się nie wybrzuszyło w trakcie pieczenia.
  • Od razu po nakłuciu wkładamy do piekarnika. Ja używam środkowego poziomu i w temperaturze 180 stopni piekę je 22 minuty (można 1-2 minuty dłużej ale uważajcie aby go nie przypalić).
  • Po wyjęciu podstawy pozwalamy jej przez godzinę nieco ostygnąć.
  • Po około godzinie zabieramy się za przygotowanie karmelu.
    Patelnie lub garnek ustawiamy na niewielkim ogniu i dodajemy na nią:
    – 150 gramów masła
    – 100 gramów cukru
    – 50 gramów syropu trzcinowego (można zastąpić cukrem)
    – 1-2 łyżeczki soli
    – puszkę mleka skondensowanego
    przygotowania karmelu
  • Całość mieszamy tak aby się ze sobą połączyło.
    karmel przed przygotowaniem
  • Gdy masa zacznie się gotować mieszamy jeszcze przez około 20 minut. Masa w tym czasie zmniejszy swoją objętość, zmieni kolor oraz strukturę.
  • Po ok. 20 minutach masę przelewamy na wystudzony już spód i równomiernie rozprowadzamy. Pozostawiamy do pełnego wystudzenia na około godzinę.
    karmel shortbread
  • Gdy karmel w pełni zastygnie możemy przejść do przygotowania trzeciej warstwy.
    W kąpieli wodnej rozpuszczamy 300 gramów mlecznej czekolady.
    Jeśli chcecie czekoladę można temperować, ale ja wolę w tym deserze gdy jest nietemperowana dzięki czemu łatwiej się go je.
  • Gdy czekolada się rozpuści wylewamy ją na karmel i równomiernie rozprowadzamy. Odkładamy do lodówki na około godzinę aby czekolada zastygła.
  • Ciasto dzielimy na kwadraty lub prostokąty. Ja porcję z przepisu sugeruje podzielić na 32 małe prostokąty.
  • Ciasto jest bardzo dobre, ale również bardzo słodkie więc nie nastawiajcie się, że dacie radę zjeść wiele jego kawałków.
    caramel shortbread
  • Ciasto najlepiej trzymać w lodówce. U mnie wytrzymało najdłużej kilka dni (po tym czasie się skończyło, nie zepsuło).
    Smacznego!
    ciasto milionera

Komentarze

Komentarzy