Ciasto milionera (millionaire’s shortbread), ciasto milionerów, caramel slice czy caramel shortbread – jakkolwiek nie nazwiemy tego deseru będzie on smakował wyśmienicie. Pochodzący z Australii deser o wielu nazwach świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy czy po prostu coś słodkiego, co umili nam dzień.
Przepis na ciasto milionera w wersji wideo:Ciasto milionera swoją historią sięga lat 70′ i 80′ XX wieku, ale jednym z jego elementów są dużo starsze szkockie ciastka shortbread. Niezwykle słodki, maślany i karmelowy deser jest bardzo łatwy do przyrządzenia. Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu!
Ciasto milionerów
ciasto milionerów, caramel slice czy millionaire's shortbread, jakkolwiek nie nazwiemy tego deseru będzie on prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny
Składniki
Podstawa
- 300 gramów mąki pszennej (typ 500)
- 250 gramów masła
- 100 gramów cukru
Warstwa karmelowa
- 150 gramów masła
- 100 gramów cukru
- 50 gramów syropu trzcinowego (można wymienić na 50 gramów cukru)
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 530 gramów)
- 1/2 łyżeczki soli
Trzecia warstwa
- 300 gramów czekolady mlecznej (opcjonalnie można wymienić na gorzką lub deserową)
Instrukcje
- Podane w przepisie proporcje pozwolą na przygotowanie ciasta milionerów w tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm.
- Do miski z mąką dodajemy cukier oraz masło, które najlepiej jeśli będzie miało temperaturę pokojową.Zagniatamy przez około 3-5 minut aż całość połączy się w jednolitą masę.Jeśli użyjecie masła z lodówki to zagniatanie potrwa 3-4 minuty dłużej.
- Masę rozkładamy w tortownicy i rozprowadzamy ręką tak aby w każdym fragmencie miała mniej więcej podobną grubość.
- Odkładamy na ok. 10 minut do zamrażarki lub na 30 minut do lodówki. W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Po 10 minutach w zamrażarce ciasto wyciągamy i nakłuwamy za pomocą widelca aby się nie wybrzuszyło w trakcie pieczenia.
- Od razu po nakłuciu wkładamy do piekarnika. Ja używam środkowego poziomu i w temperaturze 180 stopni piekę je 22 minuty (można 1-2 minuty dłużej ale uważajcie aby go nie przypalić).
- Po wyjęciu podstawy pozwalamy jej przez godzinę nieco ostygnąć.
- Po około godzinie zabieramy się za przygotowanie karmelu.Patelnie lub garnek ustawiamy na niewielkim ogniu i dodajemy na nią:– 150 gramów masła– 100 gramów cukru– 50 gramów syropu trzcinowego (można zastąpić cukrem)– 1-2 łyżeczki soli– puszkę mleka skondensowanego
- Całość mieszamy tak aby się ze sobą połączyło.
- Gdy masa zacznie się gotować mieszamy jeszcze przez około 20 minut. Masa w tym czasie zmniejszy swoją objętość, zmieni kolor oraz strukturę.
- Po ok. 20 minutach masę przelewamy na wystudzony już spód i równomiernie rozprowadzamy. Pozostawiamy do pełnego wystudzenia na około godzinę.
- Gdy karmel w pełni zastygnie możemy przejść do przygotowania trzeciej warstwy.W kąpieli wodnej rozpuszczamy 300 gramów mlecznej czekolady.Jeśli chcecie czekoladę można temperować, ale ja wolę w tym deserze gdy jest nietemperowana dzięki czemu łatwiej się go je.
- Gdy czekolada się rozpuści wylewamy ją na karmel i równomiernie rozprowadzamy. Odkładamy do lodówki na około godzinę aby czekolada zastygła.
- Ciasto dzielimy na kwadraty lub prostokąty. Ja porcję z przepisu sugeruje podzielić na 32 małe prostokąty.
- Ciasto jest bardzo dobre, ale również bardzo słodkie więc nie nastawiajcie się, że dacie radę zjeść wiele jego kawałków.
- Ciasto najlepiej trzymać w lodówce. U mnie wytrzymało najdłużej kilka dni (po tym czasie się skończyło, nie zepsuło). Smacznego!