Poké bowl to amerykańska wariacja hawajskiego dania poke, które jest mieszanką surowej ryby lub ośmiornicy z ryżem doprawionym zaprawą przygotowaną z octu oraz cukru. Poké bowl w porównaniu do oryginału nie zawsze zawierają surową rybę, są też bogatsze w składniki, które nie są wymieszane, ale starannie ułożone. Poké bowl to danie, które z pewnością polubią wszyscy miłośnicy sushi, czasem określane jest zresztą jako sushi w misce. Dziś zapraszamy do przetestowania naszego przepisu na hawajskie miski!
Przepis na poke bowl w wersji wideo:Poke bowl
hawajskie miski, nazywane też czasem sushi w misce
Porcje 2 porcje
Kalorie 800kcal
Składniki
Podstawa/ryż:
- 200 g ryżu do sushi
- 70 ml octu ryżowego
- 20 g cukru (ok. 4 łyżeczki)
- 3 g soli (ok. 1/2 łyżeczki)
Wykończenie:
- 1 awokado
- 100 g łososia wędzonego w plastrach
- 50 g groszku cukrowego (ok. 10 sztuk)
- 50 g marynowanej tykwy
- 50 g marynowanej rzodkwi
- 50 g papryki czerwonej
- inne dowolne owoce lub warzywa według uznania (ananas, mango, itp.)
- czarny i biały sezam (do posypania)
Sos chilli-mayo
- 75 g papryczek chilli
- 400 ml majonezu
- 20 g musztardy djion (ok. 4 łyżeczki)
- 15 g cukru (ok. 3 łyżeczki)
- 10 ml octu ryżowego (ok. 2 łyżeczki)
Instrukcje
- Przygotowanie pokebowli rozpoczynamy od przygotowania ryżu. Jest to podstawa tego dania i jest on bardzo ważny i podobnie jak w sushi determinuje smak całości.Do poke wykorzystujemy tylko krótkoziarnisty, pękaty ryż o owalnym kształcie i wysokiej kleistości. W Polsce taki ryż oznaczony będzie jako ryż do sushi i tylko taki ryż do poke kupujcie.
- Szklankę ryżu przesypujemy do większej miski, w której ryż będziemy płukać aby pozbyć się nadmiaru skrobi.
- Ryż zalewamy zimną wodą, którą niemal od razu wylewamy.
- Teraz musimy rozpocząć dość długi proces płukania ryżu. Ryż płukamy w zimnej wodzie pocierając go o siebie delikatnie co kilkadziesiąt sekund wymieniając wodę. Musimy przy tym uważać aby nie zgniatać ziarenek ryżu. Proces płukania najlepiej obejrzeć na filmie nieco wyżej.
- Po kilku płukaniach woda po zalania ryżu nie będzie robić się mętna, ale będzie przezroczysta. To znak, że możemy zalać go wodą i pozostawić do namoknięcia na ok. 20-25 minut.
- W międzyczasie możemy przygotować sos chilli-mayo, na który przepis znajduje się tutaj.W porównaniu do sosu z powyższego przepisu dokonują niewielkiej modyfikacji zamieniając ocet na ryżowy oraz dodając nieco mniej ostrej papryki.Jeśli nie chcecie aby sos był bardzo ostry dodajcie jeszcze mniej papryki, możecie przygotować również inny sos oparty na bazie majonezu.
- Po 20 minutach namaczania teraz pora na odsączenie ryżu, w tym celu przerzucamy go delikatnie na sitko i pozostawiamy kolejne 10-15 minut aby obciekł z wody. Ryż teraz wygląda już zdecydowanie inaczej niż na początku, jest biały i pękaty.
- W tym czasie przygotowujemy zaprawę do ryżu. Zaprawa jest bardzo ważna i pozostawia spore pole do modyfikacji jeśli chodzi o kwaśność oraz słodycz. Na początek najlepiej jednak zastosować proporcje takie, że na 200 gramów ryżu mieszamy ze sobą:– 50 ml octu ryżowego– 20 gramów cukru– 3 gramy soli
- Po odsączeniu ryżu i przygotowaniu zaprawy możemy przejść do jego gotowania. Najłatwiej zrobić to w ryżowarze, ale można wykorzystać również zwykły garnek.Do garnka przerzucamy delikatnie ryż, a następnie zalewamy dokładnie taką objętością wody jaką stanowił ryż na początku. Wykorzystaliśmy szklankę ryżu więc wlewamy szklankę wody.
- Ryż przykrywamy i wstawiamy na dość duży ogień cały czas pilnując momentu kiedy ryż zacznie się gotować. Gdy to się stanie ogień zmniejszamy do minimum i gotujemy przez 15 minut, a po 15 minutach wyłączamy ogień całkowicie i pozwalamy aby ryż doszedł.Początkowo może wydawać się Wam, że jest tu nieco zbyt mało wody. Jest to jednak mylne wrażenie o czym przekonacie się po wymieszaniu.
- Ryż teraz przerzucamy na jakiś spory głęboki talerz i mieszamy go z zaprawą, dodając po mniej więcej 1/3 przygotowanego wcześniej roztworu.Mieszamy w taki sposób aby nie miażdżyć ziarenek ryżu, ale aby je od siebie oddzielać. Ryż po wymieszaniu powinien stać się błyszcząco/szklisty.
- Po wymieszaniu ryż możemy przykryć wilgotną ściereczką lub od razu przerzucić do misek.W odróżnieniu od sushi do poke bowli można używać jeszcze ciepłego ryżu, więc danie można przygotować od razu.
- Gdy ryż jest gotowy pora na dodatki. W tym względzie można dać ponieść się fantazji i wrzucić cokolwiek uznamy, że będzie tam pasować. Dobierając dodatki warto kierować się też względami kolorystyczno-estetycznymi ponieważ jest to danie, które powinno nie tylko świetnie smakować ale również doskonale wyglądać.
- Ja do takiej podstawowej wersji poke bowli używam pokrojonej w kostkę surowej czerwonej papryki, pokrojonej w 3-4 centymetrowe kawałki marynowanej tykwy oraz rzodkwi (znajdziecie je na działach z rzeczami do sushi), awokado oraz groszku cukrowego.Groszek cukrowy można jeść na surowo, ja jednak najczęściej gotuje go wcześniej przez ok. 2-3 minuty bez przykrycia na dużym ogniu aby był jeszcze bardziej delikatny.
- Wędzonego łososia w plastrach kroimy na mniejsze kawałki po kilka cm. W poke często wykorzystywana jest surowa ryba, niestety u nas poza największymi miastami trudno kupić bezpiecznego do spożycia bez obróbki termicznej tuńczyka czy łososia. W przyszłości przygotuje odcinek o spożywaniu i kupowaniu surowych ryb. Jeśli nie macie doświadczenia z surowymi rybami to lepiej wykorzystać rybę wędzoną. Przede wszystkim nie używajcie do tego dania filetów z marketów, które nie nadają się do spożycia na surowo.
- Wszystkie dodatki układamy, a następnie całość skrapiamy przygotowanym wcześniej sosem chilli-mayo oraz opruszamy sezamem czarnym i białym.
- Poke bowl, czyli hawajska miska jest gotowa. Smacznego!
- Poke bowle najczęściej je się za pomocą pałeczek, jeśli chcecie możecie jednak zrobić to za pomocą łyżki, która często w wielu lokalach serwujących to danie podawana jest jako alternatywa dla pałeczek.