
Czosn-dog lub inaczej czosndog, to połączenie hot-doga oraz bagietki czosnkowej. Kto pierwszy raz wykonał to danie? Tego nie wiadomo, ale jedno jest pewne. Przepis został spopularyzowany w czerwcu 2020 roku przez jednego z użytkowników portalu Wykop.pl, który na mirkoblogu pochwalił się swoim pomysłem na wykorzystanie parówek oraz sera, którym zbliżał się termin przydatności do spożycia. Czosndog szybko zaczął zyskiwać na popularności, a jego modyfikacje oraz różne wariacje robili kolejni użytkownicy portalu.
Czosn dog, podobnie jak wiele innych fast-foodów, powstał przypadkiem. Dziś jest to danie stosunkowo młode, ale kto wie czy za jakiś czas nie przebije się do mainstreamu i nie będzie sprzedawane np. w jakimś food trucku? Przygotowanie czosndoga jest bardzo proste, do jego podstawowej wersji potrzebna będzie bagietka czosnkowa do pieczenia, parówka, ser oraz dodatki. W tworzeniu swojej wariacji, która według mnie jest świetna, zaczerpnąłem inspiracji z frytek po teksańsku i jako dodatków używam usmażonych na złoto plasterków boczku oraz chilli i szczypiorku.
Przepis na czosndoga w formie wideo:Ten przepis jest częścią kuchni świata. Gorąco zachęcamy do sprawdzenia innych przepisów stworzonych w ramach tej serii, w dziale kuchnia amerykańska znajdziecie przepis na corn dogi, w dziale kuchni włoskiej na smażoną mozzarellę, a w kuchni pozostałych krajów np. przepis na francuska zupę cebulową.
Czosndog
Składniki
- 1 bagietka czosnkowa do pieczenia (ok. 180 gramów, nie gotowa)
- 30 gramów boczku wędzonego (w cienkich plastrach)
- 1 papryczka chilli (ok. 30-40 gramów)
- 2-3 źdźbła szczypiorku (ok. 20 gramów)
- 2 parówki (ok. 100 gramów)
- 50 gramów sera cheddar
- 50 gramów mozzarelli twardej
- keczup, majonez (jako dodatki)
Instrukcje
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie gór-dół bez termoobiegu.
- Twardą mozzarellę oraz cheddara trzemy na grubych oczkach tarki i mieszamy ze sobą. Możecie użyć również mieszanki innych serów np. mozzarelli i mimolette.
- Bagietkę kroimy przez środek, tak jak w przypadku hot-doga.
- Smarujemy w środku około 2 łyżeczkami keczupu.
- Posypujemy niewielką częścią sera.
- Wkładamy parówki i obficie posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 13-15 minut.
- W tym czasie na patelni smażymy na złoty kolor boczek.Najłatwiej robić to na małym ogniu i suchej patelni.Kiedy boczek będzie już gotowy, ściągamy go z patelni, osuszamy ręcznikiem i drobno kroimy (kruszymy) za pomocą noża.
- Szczypiorek oraz papryczkę chilli kroimy w drobne plasterki.Zamiast świeżego chilli możecie użyć też np. marynowanych jalapeno. Ostrość papryczki dobierzcie do swoich własnych preferencji.
- Po wyjęciu z piekarnika, czosndoga polewamy majonezem oraz keczupem.Do czosndoga świetnie sprawdzi się również sos ranczerski.
- Posypujemy przygotowanymi wcześniej dodatkami i czosndog jest już gotowy.
- Czosn dog sprawdzi się zarówno jako osobny posiłek, jak również jako przekąska np. na imprezie. Wtedy najlepiej podzielić go na równe części zgodnie z cięciami na bagietce.Smacznego!