Czosndog
czosndog

Czosn-dog lub inaczej czosndog, to połączenie hot-doga oraz bagietki czosnkowej. Kto pierwszy raz wykonał to danie? Tego nie wiadomo, ale jedno jest pewne. Przepis został spopularyzowany w czerwcu 2020 roku przez jednego z użytkowników portalu Wykop.pl, który na mirkoblogu pochwalił się swoim pomysłem na wykorzystanie parówek oraz sera, którym zbliżał się termin przydatności do spożycia. Czosndog szybko zaczął zyskiwać na popularności, a jego modyfikacje oraz różne wariacje robili kolejni użytkownicy portalu.

Czosn dog, podobnie jak wiele innych fast-foodów, powstał przypadkiem. Dziś jest to danie stosunkowo młode, ale kto wie czy za jakiś czas nie przebije się do mainstreamu i nie będzie sprzedawane np. w jakimś food trucku? Przygotowanie czosndoga jest bardzo proste, do jego podstawowej wersji potrzebna będzie bagietka czosnkowa do pieczenia, parówka, ser oraz dodatki. W tworzeniu swojej wariacji, która według mnie jest świetna, zaczerpnąłem inspiracji z frytek po teksańsku i jako dodatków używam usmażonych na złoto plasterków boczku oraz chilli i szczypiorku.

Przepis na czosndoga w formie wideo:

Ten przepis jest częścią kuchni świata. Gorąco zachęcamy do sprawdzenia innych przepisów stworzonych w ramach tej serii, w dziale kuchnia amerykańska znajdziecie przepis na corn dogi, w dziale kuchni włoskiej na smażoną mozzarellę, a w kuchni pozostałych krajów np. przepis na francuska zupę cebulową.

Czosndog

Czosndog, czosn dog lub czosn-dog to rodzaj hot doga zrobionego w bagietce czosnkowej

Czas przygotowania 25 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Porcje 1 porcja
Kalorie 1600 kcal

Składniki

  • 1 bagietka czosnkowa do pieczenia (ok. 180 gramów, nie gotowa)
  • 30 gramów boczku wędzonego (w cienkich plastrach)
  • 1 papryczka chilli (ok. 30-40 gramów)
  • 2-3 źdźbła szczypiorku (ok. 20 gramów)
  • 2 parówki (ok. 100 gramów)
  • 50 gramów sera cheddar
  • 50 gramów mozzarelli twardej
  • keczup, majonez (jako dodatki)

Instrukcja

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie gór-dół bez termoobiegu.

  2. Twardą mozzarellę oraz cheddara trzemy na grubych oczkach tarki i mieszamy ze sobą. Możecie użyć również mieszanki innych serów np. mozzarelli i mimolette.

  3. Bagietkę kroimy przez środek, tak jak w przypadku hot-doga.

    krojenie bagietki
  4. Smarujemy w środku około 2 łyżeczkami keczupu.

    smarujemy ketchupem
  5. Posypujemy niewielką częścią sera.

  6. Wkładamy parówki i obficie posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 13-15 minut.

  7. W tym czasie na patelni smażymy na złoty kolor boczek.

    Najłatwiej robić to na małym ogniu i suchej patelni.

    Kiedy boczek będzie już gotowy, ściągamy go z patelni, osuszamy ręcznikiem i drobno kroimy (kruszymy) za pomocą noża.

  8. Szczypiorek oraz papryczkę chilli kroimy w drobne plasterki.

    Zamiast świeżego chilli możecie użyć też np. marynowanych jalapeno. Ostrość papryczki dobierzcie do swoich własnych preferencji.

  9. Po wyjęciu z piekarnika, czosndoga polewamy majonezem oraz keczupem.

    Do czosndoga świetnie sprawdzi się również sos ranczerski.

  10. Posypujemy przygotowanymi wcześniej dodatkami i czosndog jest już gotowy.

  11. Czosn dog sprawdzi się zarówno jako osobny posiłek, jak również jako przekąska np. na imprezie. Wtedy najlepiej podzielić go na równe części zgodnie z cięciami na bagietce.

    Smacznego!

    gotowy czosndog

Komentarze

Komentarzy