Sos ranczerski to biały sos z dodatkiem koperku, pietruszki, czosnku, soli, pieprzu oraz innych ziół i dodatków. Używany jako dressing do sałatek, dip czy dodatek do chipsów lub innych dań podbił serca Amerykanów do tego stopnia, że według badań 40% z nich uważa go za swój ulubiony sos.
Popularność sosu sięga lat 50. XX wieku, kiedy to hydraulik Steve Henson wraz z żoną Gayle otworzyli dude ranch, czyli coś w rodzaju gospodarstwa agroturystycznego. Dawne rancho Sweetwater położone w hrabstwie Santa Barbara w Kalifornii szybko zaczęło zyskiwać na popularności za sprawą sosu, który do posiłków podawali gospodarze. Hensonowie z czasem zaczęli sprzedawać sos w opakowaniach na wynos, jak również suchą mieszankę do przygotowania sosu w domu. Sos ranczerski podbijał serca kolejnych konsumentów, co skutkowało otworzeniem fabryki i wejściem marki Hidden Valley Ranch do sprzedaży w marketach. W 1972 roku marka została kupiona za 8 milionów dolarów przez firmę Clorox, która po dziś produkuje opracowany przez Steve’a Hensona sos na bazie maślanki, majonezu oraz mieszanki ziół.
Podstawą domowego sosu ranczerskiego jest trudno dostępna w Polsce maślanka w proszku, którą jednak da się zastąpić. Sos łatwo przygotujecie na bazie majonezu i śmietany z użyciem łatwo dostępnych w Polsce przypraw i dodatków. Sos świetnie sprawdzi się szczególnie jako dodatek do pikantnych skrzydełek Buffalo Wings, jako dressing do sałatek, dip do czipsów czy nieodłączny element frytek texas cheese fries. Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu na sos ranczerski!
Przepis na sos ranczerski w formie wideo:Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych krajów. W serii w dziale kuchnia amerykańska znajdziecie przepisy na inne amerykańskie dania. Zachęcamy również do zapoznania się z działami dotyczącymi kuchni hiszpańskiej, kuchni włoskiej oraz przepisów z pozostałych krajów gdzie znajdziecie przepisy na sos tatarski, belgijski sos samuraj czy sos z niebieskiego sera pleśniowego – blue cheese dip.
Sos ranczerski (ranch dressing)
Składniki
- 2 łyżki majonezu (ok. 50 gramów)
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% (ok. 50 gramów)
- 1/2 łyżeczki suszonej lub świeżej natki pietruszki (ok. 3 gramów)
- 1/2 łyżeczki suszonego lub świeżego koperku (ok. 3 gramów)
- 1/2 łyżeczki suszonego szczypiorku (lub 1 i 1/2 łyżeczki szczypiorku świeżego)
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego (ok. 3 gramów)
- 1/2 łyżeczki cebuli granulowanej lub płatków suszonej (ok. 3 gramów)
- 1/2 łyżeczki soli (ok. 3 gramów)
- 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu (ok. 2 gramów)
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny (ok. 5 ml)
Instrukcje
- Rozpoczynamy od przygotowania mieszanki przypraw.Do miski wrzucamy:– ok. 1/2 łyżeczki suszonego koperku*– ok. 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki*– ok. 1/2 łyżeczki suszonego szczypiorku*– ok. 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego– ok. 1/2 łyżeczki cebuli suszonej lub granulowanej– ok. 1/2 łyżeczki soli– ok. 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu* – zamiast suszonych, można użyć świeżego szczypiorku, pietruszki lub koperku. Świeży szczypiorek, pietruszkę lub koperek dosypujemy na późniejszym etapie.Świeżego koperku i natki pietruszki użyjcie 1/2 łyżeczki. Jeśli zamierzacie używać świeżego szczypiorku to użyjcie ok. 1,5 łyżeczki świeżego zamiast 1/2 łyżeczki suszonego.
- Przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy
- Do większej miski wrzucamy dwie czubate łyżki majonezu.
- Dodajemy dwie czubate łyżki kwaśniej śmietany 18%.W USA często zamiast śmietany (sour cream) stosuje się maślankę w proszku, która w Polsce jest trudno dostępna.
- Dodajemy jedną łyżeczkę octu jabłkowego lub soku z cytryny (ok. 5 ml)
- Dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw i dokładnie mieszamy.
- Jeśli używamy świeżego szczypiorku, koperku lub pietruszki, dodajemy go na tym etapie i dokładnie mieszamy.
- Tak przygotowany sos odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc, dzięki czemu stanie się sztywniejszy, a całość składników dobrze się ze sobą połączy.
- Jeśli chcemy użyć sosu jako dressingu i chcemy, aby był mniej sztywny, możemy go lekko rozcieńczyć za pomocą maślanki.
- Dip świetnie sprawdzi się jako dodatek do takich dań jak frytki po teksańsku, możecie podać go też do ostrych chipsów lub nachosów.Smacznego!