Sos Samurai

Sos Samurai przepisSos Samurai to niezwykle popularny w Belgii ostry sos, podawany jako dodatek do frytek belgijskich, kanapek oraz wielu innych dań, takich jak kebaby. W Belgii znajdziemy sos Samurai na półkach w każdym sklepie. Jest bardzo popularny, produkuje go wiele firm, których produkty różnią się od siebie nieco smakiem oraz poziomem ostrości.

Niestety, w Polsce trudno jest kupić taki sos w sklepie, przygotowaliśmy więc przepis na jego domową wersję, z najbardziej podstawowych, dostępnych w każdym polskim sklepie produktów.

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych części globu. Znajdziecie tam przepisy między innymi na zupę cebulowąpizzę czy spaghetti carbonara oraz całe działy z kuchnią amerykańskąkuchnią hiszpańską czy kuchnią włoskąKuchnia belgijska nie posiada jeszcze swojego działu, przepisy z tej kategorii znajdziecie w zakładce kuchnie świata – pozostałe kraje.

Sos Samurai

Ostry belgijski sos, oparty na majonezie, idealnie pasujący do frytek oraz innych dań

Czas przygotowania 4 minutes
Łączny czas 4 minutes
Porcje 1 porcja (200 gramów)
Kalorie 800 kcal

Składniki

  • 5 łyżeczek majonezu (ok. 100 gramów)
  • 3 łyżeczki ostrego keczupu (dobrej jakości)
  • 2 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej)
  • 2 papryczki piri-piri (świeże lub suszone)
  • 1/2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki (ok. 4 gramów słodkiej lub ostrej)

Instrukcja

  1. Do miski wrzucamy majonez, którego ilość to połowa w stosunku do pozostałych składników.

  2. Dodajemy musztardę. Można użyć praktycznie każdego rodzaju musztardy.

  3. Dodajemy ostry keczup. Możecie użyć zarówno domowego keczupu, jak również tego ze sklepu. Ważne, aby był dobrej jakości i był odpowiednio gęsty.

  4. Papryczki piri-piri myjemy i drobno kroimy. Łącznie z pestkami dodajemy je do sosu.

    Liczba papryczek piri-piri będzie decydować o ostrości sosu. Na każde 100 gramów majonezu używam 2 papryczek piri piri.

  5. Wszystko dokładnie mieszamy, sos będzie miał lekko różowawy kolor.

  6. Sprawdzamy teraz ostrość sosu i w zależności od naszych preferencji, dodajemy pół łyżeczki słodkiej lub ostrej wędzonej papryki, a następnie znów mieszamy. 

  7. Sos jest gotowy! Możemy odłożyć go do lodówki, a następnie podać jako dodatek np. do frytek belgijskich.

    frytek belgijski

Komentarze

Komentarzy