Go Back
sos Samurai
Print

Sos Samurai

Ostry belgijski sos, oparty na majonezie, idealnie pasujący do frytek oraz innych dań
Prep Time 4 minutes
Total Time 4 minutes
Servings 1 porcja (200 gramów)
Calories 800kcal

Ingredients

  • 5 łyżeczek majonezu (ok. 100 gramów)
  • 3 łyżeczki ostrego keczupu (dobrej jakości)
  • 2 łyżeczki musztardy (np. sarepskiej)
  • 2 papryczki piri-piri (świeże lub suszone)
  • 1/2 łyżeczki wędzonej mielonej papryki (ok. 4 gramów słodkiej lub ostrej)

Instructions

  • Do miski wrzucamy majonez, którego ilość to połowa w stosunku do pozostałych składników.
  • Dodajemy musztardę. Można użyć praktycznie każdego rodzaju musztardy.
  • Dodajemy ostry keczup. Możecie użyć zarówno domowego keczupu, jak również tego ze sklepu. Ważne, aby był dobrej jakości i był odpowiednio gęsty.
  • Papryczki piri-piri myjemy i drobno kroimy. Łącznie z pestkami dodajemy je do sosu.
    Liczba papryczek piri-piri będzie decydować o ostrości sosu. Na każde 100 gramów majonezu używam 2 papryczek piri piri.
  • Wszystko dokładnie mieszamy, sos będzie miał lekko różowawy kolor.
  • Sprawdzamy teraz ostrość sosu i w zależności od naszych preferencji, dodajemy pół łyżeczki słodkiej lub ostrej wędzonej papryki, a następnie znów mieszamy. 
  • Sos jest gotowy! Możemy odłożyć go do lodówki, a następnie podać jako dodatek np. do frytek belgijskich.
    frytek belgijski