Frytki po teksańsku – Texas Cheese Fries
przepis na frytki z serem po teksańsku

Frytki pokryte serem to klasyka amerykańskich dań typu fast-food. Od lat 50. XX wieku zyskały popularność od Nowego Jorku po Kalifornię, zakorzeniając się w lokalnych wariantach w kuchniach wielu stanów i regionów. Jedną z najpopularniejszych wersji są podawane na południowym zachodzie Texas Cheese Fries, czyli frytki z serem po teksańsku.

Chrupiące frytki pokryte serem cheddar, bekonem, szczypiorkiem oraz papryczkami jalapeno w towarzystwie sosu ranczerskiego to danie, które podobnie jak słynne Buffalo Wings świetnie sprawdzi się podczas meczów i spotkań ze znajomymi. Może też być urozmaiceniem zwykłych frytek i potraktowane jako dodatek do innego głównego dania. Niezależnie od tego jak planujecie je zjeść, jedno jest pewne – frytki z serem po teksańsku z łatwością przygotujecie z dostępnych w polskich sklepach składników. Zapraszamy więc do przetestowania naszego przepisu.

Przepis na frytki z serem po teksańsku w wersji wideo:

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych krajów. W serii znajdziecie przepisy na inne amerykańskie przekąski takie jak krążki cebulowe czy corn dogi. Przepisy kuchni USA znajdziecie w dziale kuchnia amerykańska. Zachęcamy również do zapoznania się z działami dotyczącymi kuchni hiszpańskiejkuchni włoskiej oraz przepisów z pozostałych krajów.

Frytki z serem po teksańsku

Frytki z serem po teksańsku (Texas cheese fries) to amerykańska przekąska podawana z sosem ranczerskim
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Łączny czas 30 minutes
Porcje 4 porcje
Kalorie 3000kcal

Składniki

  • 750 gramów frytek mrożonych
  • 200 gramów sera cheddar (żółtego, białego lub miksu obu)
  • 50 gramów boczku wędzonego (pokrojonego w cienkie plastry)
  • 30 gramów szczypiorku (około 3-4 źdźbła)
  • 60 gramów marynowanych papryczech jalapeno (lub 30 gramów świeżych papryczek chilli)
  • olej (do smażenia)

Instrukcje

  • Najpopularniejszym dodatkiem do texas cheese fries jest sos ranczerski, który warto przygotować przynajmniej dwie godziny przed rozpoczęciem przygotowywania frytek.
    Przepis na sos ranch znajdziesz tutaj.
  • Podstawę naszego dania stanowią frytki. W USA najczęściej używane są frytki mrożone i takich właśnie używam. Nadają się zarówno frytki proste, jak i karbowane.
    Jeśli chcecie przygotować je z domowych frytek, to zachęcamy do zapoznania się z naszym przepisem na domowe frytki belgijskie.
  • 200 gramów sera cheddar ścieramy na grubych oczkach tarki.
    Możecie użyć zarówno białego, jak i żółtego sera cheddar. Można wymieszać go też z twardą mozzarellą lub innym serem nadającym się dobrze do topienia.
    ser cheddar żółty
  • Do przygotowania frytek po teksańsku wykorzystywana jest cebula szczypiorkowa (scallion, potocznie zwana zieloną cebulką), która bywa u nas trudno dostępna.
    Jako alternatywę możecie wykorzystać szczypiorek z cebuli dymki.
    cebula dymka
  • Kilka źdźbeł (około 30 gramów) szczypiorku drobno siekamy.
    krojenie szczypiorku
  • Przygotowujemy 60 gramów marynowanych papryk jalapeno. Najczęściej są już krojone w plastry, jeśli nie zróbcie to.
    Zamiast marynowanych jalapeno można użyć również innych świeżych papryczek chilli. Świeża papryka jest lżejsza, dlatego użyjcie jej mniej – około 30 gramów.
    krojenie papryczki chilli
  • Około 50 gramów wędzonego boczku (najlepiej w bardzo cienkich plastrach) smażymy na wolnym ogniu na patelni do uzyskania złotego koloru.
  • Gdy boczek będzie już gotowy, zdejmujemy go na papierowy ręcznik i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.
    bekon
  • Usmażony boczek jest bardzo kruchy i chrupiący. W daniu tym jest właściwie traktowany jak przyprawa, dlatego podobnie jak szczypiorek drobno go kroimy.
  • 750 gramów frytek smażymy lub pieczemy w piekarniku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Usmażone lub upieczone frytki wykładamy do naczynia, w którym będziemy je zapiekać i podawać.
    frytki w blaszce
  • Frytki posypujemy startym wcześniej serem i wkładamy do nagrzanego na około 180 stopni piekarnika.
    W zależności od rodzaju użytego sera, trzymamy frytki w piekarniku przez około 4-6 minut aż ser się rozpuści.
    frytki posypane serem
  • Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy przygotowanymi wcześniej papryczkami, bekonem oraz szczypiorkiem.
    texas cheese fries
  • Podajemy od razu, kiedy danie jest jeszcze gorące
  • Jako dodatek do frytek świetnie sprawdzi się wspomniany wcześniej sos ranczerski. Niektórzy polewają nim całe danie – ja wolę jednak kiedy stoi w osobnym naczyniu i frytki można w nim po prostu maczać.
    Smacznego!
    gotowe frytki z serem po teksańsku

Komentarze

Komentarzy