Frytki po teksańsku – Texas Cheese Fries
przepis na frytki z serem po teksańsku

Frytki pokryte serem to klasyka amerykańskich dań typu fast-food. Od lat 50. XX wieku zyskały popularność od Nowego Jorku po Kalifornię, zakorzeniając się w lokalnych wariantach w kuchniach wielu stanów i regionów. Jedną z najpopularniejszych wersji są podawane na południowym zachodzie Texas Cheese Fries, czyli frytki z serem po teksańsku.

Chrupiące frytki pokryte serem cheddar, bekonem, szczypiorkiem oraz papryczkami jalapeno w towarzystwie sosu ranczerskiego to danie, które podobnie jak słynne Buffalo Wings świetnie sprawdzi się podczas meczów i spotkań ze znajomymi. Może też być urozmaiceniem zwykłych frytek i potraktowane jako dodatek do innego głównego dania. Niezależnie od tego jak planujecie je zjeść, jedno jest pewne – frytki z serem po teksańsku z łatwością przygotujecie z dostępnych w polskich sklepach składników. Zapraszamy więc do przetestowania naszego przepisu.

Przepis na frytki z serem po teksańsku w wersji wideo:

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych krajów. W serii znajdziecie przepisy na inne amerykańskie przekąski takie jak krążki cebulowe czy corn dogi. Przepisy kuchni USA znajdziecie w dziale kuchnia amerykańska. Zachęcamy również do zapoznania się z działami dotyczącymi kuchni hiszpańskiejkuchni włoskiej oraz przepisów z pozostałych krajów.

Frytki z serem po teksańsku

Frytki z serem po teksańsku (Texas cheese fries) to amerykańska przekąska podawana z sosem ranczerskim

Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Łączny czas 30 minutes
Porcje 4 porcje
Kalorie 3000 kcal

Składniki

  • 750 gramów frytek mrożonych
  • 200 gramów sera cheddar (żółtego, białego lub miksu obu)
  • 50 gramów boczku wędzonego (pokrojonego w cienkie plastry)
  • 30 gramów szczypiorku (około 3-4 źdźbła)
  • 60 gramów marynowanych papryczech jalapeno (lub 30 gramów świeżych papryczek chilli)
  • olej (do smażenia)

Instrukcja

  1. Najpopularniejszym dodatkiem do texas cheese fries jest sos ranczerski, który warto przygotować przynajmniej dwie godziny przed rozpoczęciem przygotowywania frytek.

    Przepis na sos ranch znajdziesz tutaj.

  2. Podstawę naszego dania stanowią frytki. W USA najczęściej używane są frytki mrożone i takich właśnie używam. Nadają się zarówno frytki proste, jak i karbowane.

    Jeśli chcecie przygotować je z domowych frytek, to zachęcamy do zapoznania się z naszym przepisem na domowe frytki belgijskie.

  3. 200 gramów sera cheddar ścieramy na grubych oczkach tarki.

    Możecie użyć zarówno białego, jak i żółtego sera cheddar. Można wymieszać go też z twardą mozzarellą lub innym serem nadającym się dobrze do topienia.

    ser cheddar żółty
  4. Do przygotowania frytek po teksańsku wykorzystywana jest cebula szczypiorkowa (scallion, potocznie zwana zieloną cebulką), która bywa u nas trudno dostępna.

    Jako alternatywę możecie wykorzystać szczypiorek z cebuli dymki.

    cebula dymka
  5. Kilka źdźbeł (około 30 gramów) szczypiorku drobno siekamy.

    krojenie szczypiorku
  6. Przygotowujemy 60 gramów marynowanych papryk jalapeno. Najczęściej są już krojone w plastry, jeśli nie zróbcie to.

    Zamiast marynowanych jalapeno można użyć również innych świeżych papryczek chilli. Świeża papryka jest lżejsza, dlatego użyjcie jej mniej – około 30 gramów.

    krojenie papryczki chilli
  7. Około 50 gramów wędzonego boczku (najlepiej w bardzo cienkich plastrach) smażymy na wolnym ogniu na patelni do uzyskania złotego koloru.

  8. Gdy boczek będzie już gotowy, zdejmujemy go na papierowy ręcznik i osuszamy z nadmiaru tłuszczu.

    bekon
  9. Usmażony boczek jest bardzo kruchy i chrupiący. W daniu tym jest właściwie traktowany jak przyprawa, dlatego podobnie jak szczypiorek drobno go kroimy.

  10. 750 gramów frytek smażymy lub pieczemy w piekarniku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

    Usmażone lub upieczone frytki wykładamy do naczynia, w którym będziemy je zapiekać i podawać.

    frytki w blaszce
  11. Frytki posypujemy startym wcześniej serem i wkładamy do nagrzanego na około 180 stopni piekarnika.

    W zależności od rodzaju użytego sera, trzymamy frytki w piekarniku przez około 4-6 minut aż ser się rozpuści.

    frytki posypane serem
  12. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy przygotowanymi wcześniej papryczkami, bekonem oraz szczypiorkiem.

    texas cheese fries
  13. Podajemy od razu, kiedy danie jest jeszcze gorące

  14. Jako dodatek do frytek świetnie sprawdzi się wspomniany wcześniej sos ranczerski. Niektórzy polewają nim całe danie – ja wolę jednak kiedy stoi w osobnym naczyniu i frytki można w nim po prostu maczać.

    Smacznego!

    gotowe frytki z serem po teksańsku

Komentarze

Komentarzy