Kebab (kebap) to popularne u nas tureckie danie, które najczęściej kojarzone jest z najbardziej popularnym u nas doner kebap. Przygotowywany z na dużych belach mięsa obracających się wokół własnej osi kebab nie należy jednak do najpopularniejszych w Turcji czy innych krajach Bliskiego Wschodu. W Turcji najpopularniejsze są kebaby typu şiş czyli takie nabite na szpikulec, przypominające nieco szaszłyki. W Turcji nazwę kebabu determinuje zazwyczaj sposób przygootowania, a nie sposób podania mięsa. Ten sam kebab może być podany z różnymi dodatkami w różny sposób i nadal będzie nosił tę samą nazwę. Na stronie znajdziecie już przepisy na kebab z kurczaka – tavuk şiş oraz wołowy lub barani adana kebab. Dziś zajmiemy się kolejnym rodzajem i przygotujemy Çöp şiş.
Çöp şiş to rodzaj niewielkich kebabów nadzianych na krótkie drewniane wykałaczki. Zazwyczaj do jego przygotowania wykorzystuje się baraninę lub wołowinę pokrojoną w niewielką kostkę. Kebab ten ze względów na swoje rozmiary i szybki czas grillowania często podawany jest w formie przystawki. Co ciekawe słowo cop po turecku oznacza śmieci. Nie znaczy to bynajmniej, że kebab jest z nich przygotowywany. Jaka jest etymologia tej nazwy? Jedna z wersji mówi o tym, że chodzi o to że wykorzystywane były do niego niewielkie skrawki mięsa, które nie nadawały się do innych kebabów, a inna o tym, że kebab ten przypomina wymłócony łan zboża. Niezależnie od tego która wersja jest prawdziwa dziś zapraszamy do przetestowania naszego przepisu, który powstał dzięki wsparciu sklepu Decofire, w którym możecie znaleźć grille gazowe renomowanych marek oraz inne produkty domowe i ogrodowe.
Przepis na Cop Sis:Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której pokazujemy Wam przepisy z różnych krajów. W serii znajdziecie przepisy na potrawy kuchni włoskiej, takie jak panuozzo czy tiramisu, kuchni amerykańskiej takie jak chilli con carne czy pancakes. Na stronie nie ma jeszcze działu prezentującego kuchnię turecką, zapraszamy jednak do zakładki kuchnie świata – pozostałe kraje, gdzie znajdziecie inne ciekawe przepisy np. na meksykańską quesadillę z kurczakiem.
Çöp şiş kebab
Składniki
- 800 gramów jagnięciny lub wołowiny
- ok. 40 patyczków do szaszłyków
- 4 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 80 ml)
- 1/2 cytryny
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ok. 40 ml)
- 2 łyżki oleju (ok. 40 ml)
- 3 ząbki czosnku (ok. 8 g)
- 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku (pikantnej lub słodkiej)
- 2 łyżeczki kminu
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego chilli
- 1 łyżeczka sumaku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki soli
- Dodatki: pieczywo, grillowane warzywa, świeże warzywa, itp.
- 100 gramów kuyruk yagi (tłuszczu ogonowego) (opcjonalnie – w Polsce niedostępny)
Instrukcje
- Rozpoczynamy od przygotowania marynaty. Do sporej miski wrzucamy:– 4 łyżki jogurtu naturalnego– 2 łyżki koncentratu pomidorowego– 2 łyżki oleju– sok wyciśnięty z połówki cytryny– 3 wyciśnięte ząbki czosnkuWszystko wstępnie mieszamy.
- Teraz czas na dodanie do marynaty wszystkich suchych przypraw: soli, pieprzu, wędzonej papryki, suszonej papryczki chilli, tymianku kminu oraz sumaku.Tego ostatniego nie kupicie niestety w zwykłych sklepach. Jeśli nim nie dysponujecie to pomińcie go, jeśli jednak będziecie robić zakupy w jakimś sklepie z przyprawami warto kupić tę przyprawę.Wszystko dokładnie i energicznie mieszamy.
- Teraz czas na głównego bohatera. Mięso. Do przygotowania kebabu çöp şiş wykorzystuje się zazwyczaj jagnięcinę lub wołowinę.Ja wykorzystałem kawałek udźca jagnięcego. Jeśli chodzi o wołowinę to najczęściej używana jest polędwica, antrykot lub rostbef (w Turcji odpowiednio bonfile, antrikot, kontrfile).Oprócz tego do przygotowania tego kebabu wykorzystuje się tłuszcz ogonowy kuyruk yagi. Tłuszcz ten występuje w okolicach ogona tylko niektórych ras owiec (owiec gruboogonowych). W Turcji bardzo łątwy do kupienia, w Polsce niestety niedostępny.
- Na moim udźcu znajdował się gruby i twardy płat tłuszczu. Ten tłuszcz różni się od tłuszczu ogonowego i nie jest zbyt jadalny dlatego usunąłem go.
- Oczyszczone mięso kroimy w kawałki przypominające kwadraty o boku ok. 1,5 cm.
- Mięso wrzucamy do marynaty i dokładnie w niej obtaczamy. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na całą noc.
- Wykałaczki do szaszłyków w Polsce mają zazwyczaj 25 cm. Skracamy je więc za pomocą nożyczek do około 10-12 cm.
- Następnego dnia mięso gotowe jest do grillowania. Na każdą z przygotowanych wcześniej wykałaczek nadziewamy maksymalnie 4-5 kawałków.
- Naszych mini kebabów będzie około 40-45 sztuk.
- Kebab możemy podać z dowolnymi dodatkami, ja zazwyczaj wykorzystuje pieczywo oraz warzywa. Świetnie sprawdzi się również ryż.
- Jeśli warzywa mamy zamiar ugrillować możemy lekko posmarować je oliwą i wrzucić na grilla przed położeniem na niego kebabów.
- Kebaby kładziemy na rozgrzany grill. W Turcji zazwyczaj robione są na grillach węglowych, ja wykorzystuje gazowy ale świetnie sprawdzi się też elektryczny czy nawet patelnia grillowa na której możecie przygotować je w domu.
- Grillujemy stosunkowo krótko ponieważ małe kawałki mięsa szybko będą gotowe. Uważajcie aby ich przy tym nie spalić ani nie przesuszyć.Cop sis podawany jest zazwyczaj w formie przystawki dlatego, że jego przygotowanie jest szybsze niż w przypadku innych kebabów.
- Podajemy od razu po zdjęciu z grilla, kebab będzie gorący ale ze względu na niewielki rozmiar szybko będzie tracił swoją temperaturę więc powinno się jeść go od razu. Smacznego!Wartość kaloryczna jest trudna do oszacowania. Samo mięso ma niewiele kalorii, dużo jednak zależy od rodzaju i ilości wykorzystanych przez nas dodatków.
Partnerem tego wpisu jest Decofire.