Pancakes – przepis na naleśniki amerykańskie

pancakes przepisPancakes, nazywane również hotcakes, griddlecakes lub flapjacks, stanowią typowe amerykańskie śniadanie. Delikatne i puszyste naleśniki z dodatkiem masła i syropu klonowego, to zdecydowanie coś, czego warto spróbować. Co ciekawe, w Stanach często serwowane są z boczkiem i syropem klonowym, co może wydawać się dość dziwnym połączeniem. Innym ciekawym dodatkiem są borówki amerykańskie, dodawane nie na wierzch naleśnika, ale do ciasta. Polecamy Wam spróbować takiej wersji, ponieważ obróbka termiczna wydobywa z borówek jeszcze więcej smaku i nadają one naleśnikom ładnego, fioletowego koloru.

Do ciasta na pankejki wykorzystuje się mąkę pszenną, jajka, mleko lub maślankę i środek spulchniający np. proszek do pieczenia. Jeśli chodzi o proporcje składników, można spotkać się z wieloma różnymi wersjami. Czasami też oddziela się żółtko od białka i miksuje się je osobno, aby nadać ciastu lekkości. Można się również spotkać z dodawaniem do ciasta mąki kukurydzianej zamiast, lub razem z mąką pszenną. Pancakes można jeść z różnymi słodkimi dodatkami, takimi jak masło orzechowe, dżem, miód, melasa, cukier puder, bita śmietana czy owoce, według nas najlepsza jest jednak klasyczna wersja z kostką masła i syropem klonowym.

Na przestrzeni lat i na różnych terenach wykształcały się wariacje tego dania. Jednym z pierwowzorów pancakes był prawdopodobnie przyrządzany przez Indian z plemienia Navaho bannock, do którego używano pełnoziarnistej mąki, cukru, smalcu, wody lub mleka. Ciasto ugniatane było razem z przyprawami i suszonymi owocami, następnie było smażone, pieczone w piecu lub na patyku.

Pancakes nie są trudne do wykonania i nie wymagają używania trudno dostępnych składników, wykonamy je z podstawowych produktów, które zwykle znajdują się w każdej polskiej kuchni. Potrzeba jedynie odrobiny wprawy w ocenie stopnia wysmażenia naleśników. Zachęcamy do spróbowania naszego przepisu! 

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której publikujemy przepisy z różnych krajów np. kuchnię włoską. Stworzyliśmy między innymi artykuły z przepisami na quesadillę, szarpaną wołowinę, bułki do hamburgerów czy serbską pljeskavicę. Pozostałe przepisy z kuchni amerykańskiej znajdziecie w zakładce kuchnia amerykańska. Jeśli wybieracie się do USA koniecznie zajrzyjcie do naszego artykułu Ceny w USA.

Reklama

Pancakes - amerykańskie naleśniki

Proste i pyszne danie kuchni amerykańskiej. Idealne na śniadanie!

Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Łączny czas 35 minutes
Porcje 12 naleśników o średnicy około 10 cm
Kalorie 1570 kcal

Składniki

  • 180 gramów mąki pszennej (typu 500) (ok. 1,5 szklanki)
  • 2 jajka (średnie)
  • 50 gramów masła (do ciasta)
  • 275 mililitrów mleka (2% lub 3,2%) (ok. 1,25 szklanki)
  • 50 gramów cukru (ok. 4 łyżki)
  • pół łyżeczki soli (ok. 3 gramy)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia (ok. 12 gramów)
  • 125 gramów borówek amerykańskich (jedno opakowanie, ok. 1 szklanki)
  • kilka kropli oliwy z oliwek
  • kilka kropli waniliowego aromatu do ciast (opcjonalnie)
  • kilka łyżek syropu klonowego
  • 10 gramów masła (do gotowych pancakes)

Instrukcja

  1. Roztapiamy 50 gramów masła w rondelku. Uważamy przy tym, żeby nie trzymać masła zbyt długo na ogniu, aby nie nabrało brązowego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia.

    roztapianie masła
  2. Wbijamy 2 jajka do miski.

    wbijamy jajka
  3. Dodajemy do nich około 4 łyżek cukru i mieszamy ręcznie lub za pomocą miksera, aż masa nabierze bladożółtego koloru.

    mieszanie jajek z cukrem
  4. Następnie do masy dodajemy roztopione, ostygnięte masło. Mieszamy dokładnie.

  5. Dodajemy około 1,25 szklanki mleka, które można także zastąpić maślanką.

    Mleko należy trochę wcześniej wyjąć z lodówki, aby nabrało temperatury pokojowej. Jeżeli wlejemy zbyt zimne mleko do masy, masło może częściowo stężeć.

    dodajemy mleko
  6. Opcjonalnie: dodajemy 1-2 krople waniliowego aromatu do ciast.

  7. Do osobnej, większej miski przesypujemy przez sitko około 1,5 szklanki mąki pszennej typu 500.

    W USA używana jest mąka all purpose flour, do której typ 500 jest najbardziej zbliżony.

    dodajemy mąkę
  8. Do mąki dodajemy pół łyżeczki soli.

    dodajemy sól
  9. Dodajemy 3 łyżeczki proszku do pieczenia i mieszamy.

  10. Następnie do masy suchej dodajemy masę mokrą i dokładnie ze sobą mieszamy ręcznie lub za pomocą miksera.* 

    * Jeżeli użyjemy miksera zróbmy to na wolnych obrotach. W takim wypadku nie należy również mieszać masy zbyt długo, ponieważ wtedy naleśniki mogą zrobić się bardziej ciężkie i gumowate.

    dodajemy masę mokrą do suchej
  11. Do ciasta wrzucamy borówki amerykańskie. Dzięki wpływowi wysokiej temperatury, borówki nabiorą jeszcze więcej smaku i nadadzą pancakes ładnego fioletowego koloru.

    Możecie też użyć innych owoców np. bananów czy truskawek lub zrobić naleśniki bez owoców.

  12. Warto odstawić gotowe ciasto na kilka minut (około 5). Wtedy proszek do pieczenia wejdzie w reakcję z kwasem mlekowym, wydzieli się dwutlenek węgla i dzięki temu ciasto będzie bardziej puszyste.

  13. Rozgrzewamy patelnię pokropioną odrobiną oliwy. Staramy się, aby patelnia nie była rozgrzana zbyt mocno. Najlepiej wykorzystać najmniejszy palnik kuchenki i średni ogień. 

    patelnia z oliwą
  14. Za pomocą łyżki lub chochli nabieramy ciasto i wylewamy je na patelnię. Ilość ciasta dostosowujemy tak, aby powstał nam okrągły naleśnik o średnicy około 10 centymetrów.

    wylewamy ciasto na patelnię
  15. Kiedy na powierzchni naleśnika zaczną pojawiać się bąbelki, a jego spód zaczyna nabierać złoto-brązowego koloru, możemy przerzucić naleśnik na drugą stronę.

  16. Obserwujemy naleśnik i gdy uznamy, że jest usmażony również z drugiej strony, możemy odłożyć go na talerz.

    Długość smażenia będzie zależna od Waszego palnika i patelni. U nas smażenie jednego naleśnika zajmuje około 3-4 minut z obu stron.

    usmażony pancake
  17. Uwaga: Etap smażenia wymaga trochę wprawy i obserwacji. Jeżeli nie jesteście pewni, czy Wasz naleśnik nie jest surowy w środku, możecie go rozkroić i ocenić wzrokowo czy jest już gotowy (jego struktura powinna być zwarta i stała).

    Po kilku usmażonych naleśnikach z pewnością nabierzecie wprawy i będziecie umieli ocenić na oko czy jest już gotowy.

    rozkrojony naleśnik
  18. Z czasem patelnia może się jeszcze bardziej nagrzewać, warto zastanowić się wtedy nad zmniejszeniem trochę ognia.

    smażenie masy z borówkami
  19. Smażymy kolejne naleśniki i odkładamy je na talerz, kładąc jeden na drugim i tworząc w ten sposób wieżę. 

    pancakes wieża po usmażeniu
  20. Gdy wszystkie naleśniki będą już gotowe, kładziemy na nich kostkę masła (około 10 gramów) i polewamy syropem klonowym.

    Zdecydowanie polecam Wam ją dodać. To jest naprawdę dobre!

    amerykańskie naleśniki w wieży
  21. Gotową wieżę z naleśników jemy jak tort, krojąc ją za pomocą noża i widelca. Smacznego!

    gotowe pankejki

Komentarze

Komentarzy