Tavuk Sis (turecki kebab z kurczaka)

tavuk sis kebab przepisSis kebab to rodzaj kebabu przygotowywanego na szpikulcu. Jest to jeden z najczęściej spotykanych w Turcji kebabów. Do jego przygotowania nie jest potrzebny specjalistyczny sprzęt, wystarczą jedynie szpikulce – szpady oraz niewielki grill. Sprawia to, że sis kebab czasem przygotowywany jest przez ulicznych sprzedawców, niemających własnych lokali. Jednym z jego najpopularniejszych rodzajów jest przygotowywany z baraniny lub wołowiny kebab adana, na który przepis zamieściliśmy w tym artykule. Dziś prezentujemy Wam przepis na inny turecki sis kebab – tavuk sis.

Tavuk şiş kebap to potrawa przygotowywana na grillu z mięsa kurczaka, mocno marynowanego między innymi w jogurcie. Tavuk sis, jeśli chodzi o sposób grillowania i podania, przypomina nieco nasze szaszłyki, jednak sposób marynowania i przyprawiania jest zupełnie inny. Samo słowo tavuk w języku tureckim oznacza nic innego jak kurczak. Ceny kebabów z kurczaka są niższe od tych z baraniny, ze względu na cenę mięsa oraz łatwiejsze przygotowanie. Kurczaki w Turcji cieszą się ogromną popularnością i są powszechnie sprzedawane na mieście, zarówno w całości, jak i w innych formach, takich jak tavuk sis kebap.

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której pokazujemy Wam przepisy z różnych krajów. W serii znajdziecie przepisy na potrawy kuchni włoskiej, takie jak panuozzo czy tiramisukuchni amerykańskiej takie jak chilli con carne czy pancakes. Na stronie nie ma jeszcze działu prezentującego kuchnię turecką, zapraszamy jednak do zakładki kuchnie świata – pozostałe kraje, gdzie znajdziecie inne ciekawe przepisy np. na meksykańską quesadillę z kurczakiem.

Tavuk Sis Kebab

Tavuk Sis to turecki kebab z marynowanego kurczaka, przygotowywany na grillu.

Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Czas oczekiwania 3 hours
Łączny czas 35 minutes
Porcje 6 porcji
Kalorie 960 kcal

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 800 gramów)
  • 125 ml jogurtu naturalnego (jeden mały kubek)
  • 1/2 cytryny (ok. 50 gramów)
  • 2 łyżki oleju roślinnego (ok. 30 gramów)
  • 1/2 łyżeczki soli (ok. 2 gramy)
  • 1/2 łyżeczki cukru (ok. 2 gramy)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego (ok. 2,5 grama)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) (ok, 4 gramów)
  • 1 łyżeczka mielonego suszonego chilli (opcjonalnie) (ok. 5 gramów)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku (ok. 4 gramów)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (ok. 20 gramów)
  • 3 ząbki czosnku (ok. 9 gramów)
  • kilka sztuk ostrych papryczek (opcjonalnie)

Instrukcja

  1. Mięso z piersi kurczaka należy oczyścić i pokroić w spore kwadratowe kawałki, mające po około 3-4 cm.

    Zamiast mięsa z piersi, można użyć również mięsa z udek z kurczaka bez skóry, z którym postępujemy w podobny sposób.

    pokrojony kurczak
  2. Do miski wlewamy jogurt naturalny. Ważne, aby użyty przez nas jogurt był dość gęsty.

    jogurt
  3. Dodajemy sok wyciśnięty z połówki cytryny.

    wyciskamy sok z cytryny
  4. Dodajemy dwie łyżki oleju roślinnego.

    dodajemy olej
  5. Dodajemy połowę łyżeczki cukru oraz połowę łyżeczki soli.

    dodajemy cukier i sól
  6. Dodajemy łyżeczkę drobno mielonego kminu rzymskiego (kuminu).

    Uwaga: Kmin rzymski to całkiem inna przyprawa niż kminek. 

    dodajemy kmin rzymski
  7. Dodajemy pół łyżeczki drobno zmielonego czarnego pieprzu.

    dodajemy pieprz
  8. Dodajemy łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki w proszku.

    Na tym etapie, jeśli jesteście miłośnikami ostrych dań, można dodać również łyżeczkę suszonego mielonego chilli.

    dodajemy paprykę
  9. Dodajemy czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego.

    dodajemy koncentrat pomidorowy
  10. Czosnek obieramy, a następnie za pomocą wyciskarki dodajemy do miski.

    dodajemy czosnek
  11. Wszystko intensywnie mieszamy, aż nasza marynata będzie miała jednolitą konsystencję.

    mieszamy marynatę
  12. Dodajemy pokrojone wcześniej kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy w marynacie.

    mieszamy kurczaka z marynatą
  13. Miskę z kurczakiem w marynacie zawijamy folią lub zamykamy i odkładamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny.

    Dobrze jeśli kurczak postoi w marynacie trochę dłużej, np. przez noc.

  14. Przed grillowaniem wyciągamy kurczaka z lodówki i nabijamy na metalowe szpikulce.

    W Turcji zazwyczaj stosowane są takie dość szerokie, jeśli ich nie posiadamy dobrze wykorzystać dwa szpikulce do jednego kebabu. Ułatwi nam to później obracanie.

    nabijamy kurczaka na szpikulec
  15. Zazwyczaj tavuk sis grillowany jest bez warzyw, które grillowane są osobno.

    Niekiedy bywa przekładany ostrą papryką lub pomidorem. Warzywa występują w proporcjach: jeden kawałek warzywa na 2-3 kawałki kurczaka.

    grillujemy kebab
  16. Nasz kebab kładziemy na mocno rozgrzany grill i grillujemy z obu stron po kilka minut.

    Czas grillowania zależny jest od temperatury, jaką będzie miał Wasz grill.

  17. Ważne jest, aby nie trzymać kebabów zbyt długo i na zbyt niskiej temperaturze - może spowodować to ich wysuszenie.

    Kiedy będzie nam się wydawać, że kebab jest już gotowy, można rozerwać jeden z kawałków kurczaka (najlepiej ten największy) i sprawdzić czy jest już upieczony.

    nakładamy kebab
  18. Tavuk sis możemy podawać na różne sposoby. W Turcji najczęściej podawany jest na talerzu razem z ryżem i mocno grillowanymi warzywami, w krajach Lewantu z pastą czosnkową (toum).

    Dobrze sprawdzi się również podawany jako durum w tortilli, z pitą, frytkami lub innymi dodatkami, które lubicie.

    tavuk-sis-kebab
  19. Smacznego!

    gotowy tavuk sis kebab

Komentarze

Komentarzy