Go Back
tavuk sis przepis
Print

Tavuk Sis Kebab

Tavuk Sis to turecki kebab z marynowanego kurczaka, przygotowywany na grillu.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 15 minutes
Czas oczekiwania 3 hours
Total Time 35 minutes
Servings 6 porcji
Calories 960kcal

Ingredients

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 800 gramów)
  • 125 ml jogurtu naturalnego (jeden mały kubek)
  • 1/2 cytryny (ok. 50 gramów)
  • 2 łyżki oleju roślinnego (ok. 30 gramów)
  • 1/2 łyżeczki soli (ok. 2 gramy)
  • 1/2 łyżeczki cukru (ok. 2 gramy)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego (ok. 2,5 grama)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) (ok, 4 gramów)
  • 1 łyżeczka mielonego suszonego chilli (opcjonalnie) (ok. 5 gramów)
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku (ok. 4 gramów)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego (ok. 20 gramów)
  • 3 ząbki czosnku (ok. 9 gramów)
  • kilka sztuk ostrych papryczek (opcjonalnie)

Instructions

  • Mięso z piersi kurczaka należy oczyścić i pokroić w spore kwadratowe kawałki, mające po około 3-4 cm.

    Zamiast mięsa z piersi, można użyć również mięsa z udek z kurczaka bez skóry, z którym postępujemy w podobny sposób.
    pokrojony kurczak
  • Do miski wlewamy jogurt naturalny. Ważne, aby użyty przez nas jogurt był dość gęsty.
    jogurt
  • Dodajemy sok wyciśnięty z połówki cytryny.
    wyciskamy sok z cytryny
  • Dodajemy dwie łyżki oleju roślinnego.
    dodajemy olej
  • Dodajemy połowę łyżeczki cukru oraz połowę łyżeczki soli.
    dodajemy cukier i sól
  • Dodajemy łyżeczkę drobno mielonego kminu rzymskiego (kuminu).

    Uwaga: Kmin rzymski to całkiem inna przyprawa niż kminek. 
    dodajemy kmin rzymski
  • Dodajemy pół łyżeczki drobno zmielonego czarnego pieprzu.
    dodajemy pieprz
  • Dodajemy łyżeczkę słodkiej wędzonej papryki w proszku.
    Na tym etapie, jeśli jesteście miłośnikami ostrych dań, można dodać również łyżeczkę suszonego mielonego chilli.
    dodajemy paprykę
  • Dodajemy czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
    dodajemy koncentrat pomidorowy
  • Czosnek obieramy, a następnie za pomocą wyciskarki dodajemy do miski.

    dodajemy czosnek
  • Wszystko intensywnie mieszamy, aż nasza marynata będzie miała jednolitą konsystencję.
    mieszamy marynatę
  • Dodajemy pokrojone wcześniej kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy w marynacie.
    mieszamy kurczaka z marynatą
  • Miskę z kurczakiem w marynacie zawijamy folią lub zamykamy i odkładamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny.

    Dobrze jeśli kurczak postoi w marynacie trochę dłużej, np. przez noc.
  • Przed grillowaniem wyciągamy kurczaka z lodówki i nabijamy na metalowe szpikulce.

    W Turcji zazwyczaj stosowane są takie dość szerokie, jeśli ich nie posiadamy dobrze wykorzystać dwa szpikulce do jednego kebabu. Ułatwi nam to później obracanie.
    nabijamy kurczaka na szpikulec
  • Zazwyczaj tavuk sis grillowany jest bez warzyw, które grillowane są osobno.

    Niekiedy bywa przekładany ostrą papryką lub pomidorem. Warzywa występują w proporcjach: jeden kawałek warzywa na 2-3 kawałki kurczaka.
    grillujemy kebab
  • Nasz kebab kładziemy na mocno rozgrzany grill i grillujemy z obu stron po kilka minut.

    Czas grillowania zależny jest od temperatury, jaką będzie miał Wasz grill.
  • Ważne jest, aby nie trzymać kebabów zbyt długo i na zbyt niskiej temperaturze - może spowodować to ich wysuszenie.

    Kiedy będzie nam się wydawać, że kebab jest już gotowy, można rozerwać jeden z kawałków kurczaka (najlepiej ten największy) i sprawdzić czy jest już upieczony.
    nakładamy kebab
  • Tavuk sis możemy podawać na różne sposoby. W Turcji najczęściej podawany jest na talerzu razem z ryżem i mocno grillowanymi warzywami, w krajach Lewantu z pastą czosnkową (toum).
    Dobrze sprawdzi się również podawany jako durum w tortilli, z pitą, frytkami lub innymi dodatkami, które lubicie.
    tavuk-sis-kebab
  • Smacznego!
    gotowy tavuk sis kebab