
Chili con carne to potrawa popularna obecnie nie tylko w USA, ale na całym świecie. Chili z mięsem, bo tak brzmi tłumaczenie nazwy potrawy z języka hiszpańskiego, wywodzi się z kuchni teksańsko-meksykańskiej. Kuchnia tex-mex narodziła się w Teksasie i jest mieszanką kuchni amerykańskiej oraz kuchni meksykańskiej (Teksas jest częścią USA dopiero od 1845 roku, jest tam również największy odsetek mniejszości meksykańskiej w całych Stanach).
Chili con carne to potrawa, która przypadnie do gustu szczególnie osobom lubiącym nieco ostrzejszą kuchnię. Przygotowywane z wołowego mięsa, chilli oraz aromatycznych przypraw danie podawane jest na kilka sposobów. W wersji obiadowej z ryżem, jako dodatek do nachosów, burrito czy nawet pizzy. Danie, poza niezwykłym smakiem, ma również inne atuty, z łatwością przygotujemy je z dostępnych w polskich sklepach składników, a z jego wykonaniem poradzi sobie nawet największy kuchenny laik.
Przepis na chili con carne w wersji wideo:Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której publikujemy przepisy z różnych zakątków świata. W ramach serii stworzyliśmy między innymi przepisy na włoskie ciasto do pizzy, carbonarę, szarpaną wieprzowinę czy amerykańskie pancakesy. Na stronie nie ma jeszcze działu z kuchnią amerykańską, przepisy z tego kraju możecie jednak znaleźć w zakładce kuchnie świata – pozostałe kraje. Jeśli wybieracie się do USA koniecznie zajrzyjcie również do naszego wpisu Ceny w USA.
Chili con carne
Składniki
- 500 gramów mielonej wołowiny
- puszka pomidorów krojonych (400 gramów)
- puszka czerwonej fasoli (400 gramów)
- 1 duża cebula (ok. 85 gramów)
- 1 łyżeczka soli (ok. 5 gramów)
- 1 łyżeczka mielonego chilli (ok. 5 gramów)
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu (ok. 5 gramów)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (ok. 4 gramów)
- 1 łyżeczka czerwonej papryki (ok. 4 gramów)
- 1 sztuka papryczki habanero (ok. 15 gramów)
- 5 sztuk papryczek piri-piri (ok. 10 gramów)
- 2 sztuki zielonych papryczek peperoni (ok. 30 gramów)
- 15 gramów marynowanych papryczek jalapeno
- 200 gramów ryżu
- 300 mililitrów bulionu wołowego (może być z kostki)
Instrukcje
- Do przygotowania chili con carne będziemy potrzebować ostrych papryczek. Najfajniejszy efekt daje pomieszanie ze sobą kilku rodzajów papryki, jeśli jednak dysponujecie tylko jednym, też powinno wyjść dobre.
Uważajcie z ostrymi paprykami. Potrawa według tego przepisu jest bardzo ostra, jeśli chcecie, aby Wasze danie było mniej ostre, zamiast papryczki habanero i piri-piri użyjcie mniej ostrych odmian.Ja użyłem papryczek, które łącznie ważą około 70 gramów. - Papryczkę habanero, która jest najostrzejsza pozbawiamy pestek i drobno kroimy.
Papryczki piri-piri kroimy na małe kawałki razem z pestkami.
Zielone peperoni pozbawiamy pestek i kroimy na plasterki. - Cebulę kroimy w kostkę.
- Garnek ustawiamy na średnim ogniu, na dużym palniku. Wlewamy do niego dwie łyżki oliwy i kiedy ta się nagrzeje wrzucamy 500 gramów mielonej wołowiny oraz posypujemy łyżeczką soli.
- Do mięsa dorzucamy pokrojone wcześniej papryki oraz cebulę. Smażymy przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
- W tym czasie możemy przygotować mieszankę przypraw. Do miseczki wsypujemy łyżeczkę kminu rzymskiego. UWAGA: Kmin rzymski (ang. cumin) to nie jest to samo co kminek (ang. caraway). W tej potrawie należy użyć kminu rzymskiego.
- Dodajemy łyżeczkę zmielonego czarnego pieprzu.
- Dodajemy łyżeczkę zmielonego suszu z chilli.Taki susz możecie kupić w sklepach, sprzedawane są tam również całe suszone papryczki, które należy zetrzeć w moździerzu.W sklepach możecie kupić kilka rodzajów suszu, o różnej skali ostrości. Jeśli wolicie, aby Wasza potrawa była mniej ostra, wybierzcie łagodniejszy.
- Dodajemy łyżeczkę czerwonej słodkiej papryki.
- Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.W USA do tej potrawy dodaje się czasem meksykańskie oregano, jest to jednak zupełnie inna roślina, niż oregano dostępne w Polsce czy we Włoszech. W Polsce nie ma niestety sklepów, gdzie można kupić meksykańskie oregano.
- Po 10 minutach mięso powinno być już usmażone. Wlewamy do niego puszkę krojonych pomidorów.
- Dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę przypraw i mieszamy.
- Wrzucamy pokrojone wcześniej na mniejsze kawalki marynowane papryczki jalapeno.Jeśli chcecie, aby Wasza potrawa była mniej ostra, możecie pominąć ten krok.
- Wlewamy puszkę czerwonej fasoli z całą zawartością.
- Dodajemy około 300 mililitrów bulionu wołowego i dokładnie mieszamy.
- Odstawiamy na najmniejszy palnik, na którym ustawiamy najmniejszy ogień i gotujemy bez przykrycia przez 60 minut.Co kilka minut mieszamy, z czasem woda powinna wyparować, a całość nieco zgęstnieć.
- Po około 45 minutach wstawiamy do gotowania ryż.
- Po godzinie nasza potrawa jest gotowa.Podajemy ją z ryżem, takie połączenie smakuje wyśmienicie. Możemy posypać je też niewielką ilością tartego sera cheddar.
- Chili con carne świetnie nadaje się również jako dodatek do nachosów, możecie jeść je też z tortillą kukurydzianą z tego przepisu.
Smacznego!