Gdy w latach 30′ XX wieku w Filadelfii dwóch braci włoskiego pochodzenia za namową taksówkarza wpadło na pomysł aby zacząć sprzedawać kanapkę, która później zyskała nazwę Philly Cheesesteak nie spodziewali się, że stworzą kulinarny symbol swojego miasta. Symbol, który okrążył całe Stany Zjednoczone i który z czasem zaczęto przygotowywać również w innych lokalnych wariantach. Dziś prezentuje Wam przepis na jeden z lokalnych wariantów cheesesteaka – California Cheesesteak. Kalifornijska wersja cheesesteaka różni się od pierwowzoru przede wszystkim zastosowania nowego dadatku – guacamole, którego główny składnik stanowi kojarzące się właśnie z Kalifornią awokado.
Przepis na California cheesesteak w formie wideo:Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której pokazujemy Wam przepisy z różnych zakątków globu. W serii znajdziecie również przepisy na inne amerykańskie dania, takie jak żeberka bbq, pulled pork, czy słynne buffalo wings. Jeszcze więcej przepisów znajdziecie w dziale kuchnia amerykańska. Jeśli natomiast interesują Was przepisy z innych krajów, to serdecznie zapraszamy do zapoznania się z działami dotyczącymi kuchni hiszpańskiej, kuchni włoskiej oraz przepisów z pozostałych krajów.
California Cheesesteak
Składniki
Cali Cheesesteak (3 sztuki)
- 600 gramów wołowiny (np. antrykot)
- 3 półbagietki
- 3/4 cebuli (ok. 150g )
- 6 papryczek chilli (ok. 120g)
- 300 gramów sera cheddar lub provolone
- ok. 1 łyżeczka soli
- ok. 1 łyżeczka pieprzu
Guacamole (na ok. 3 sztuki)
- 2 awokado (ok. 450g)
- 1/2 pomidora (ok. 100g)
- 1/4 cebuli (ok. 50g)
- kilka gałązek kolendry
- 1/2 łyżeczki soli
- sok z 1/2 limonki (ok. 15 ml)
Instrukcje
Przygotowanie guacamole do California Cheesesteak
- Przygotowania California Cheesesteak rozpoczynamy od przygotowania guacamole. W tym celu kroimy w drobną kostkę 1/4 cebuli, siekamy kilka gałązek kolendry oraz kroimy w kostkę 1/2 pomidora.Z pomidora można usunąć wcześniej gniazda nasienne.
- Awokado rozkrajamy, a następnie za pomocą łyżki przerzucamy do miski.Możecie użyć dowolnego gatunku awokado ale z moich doświadczeń wynika, że z tymi odmiany haas jest łatwiej trafić jeśli chodzi o moment, w którym są dojrzałe.
- Awokado rozgniatamy za pomocą widelca.
- Dodajemy pokrojone wcześniej cebulę, pomidora oraz kolendrę. Posypujemy 1/3 łyżeczki soli oraz polewamy sokiem z 1/2 limonki. Całość znów mieszamy i dokładnie foliujemy.
California Cheesesteak
- Teraz możemy przejść do najważniejszej części przepisu – przygotowania mięsa.Ja serdecznie polecam wykorzystać do tego celu antrykot, który dobrze jest wcześniej włożyć do zamrażarki na ok. 30-40 minut, aby było łatwiej go kroić.Kalifornia Cheesesteak możemy przygotować na grillu jeśli dysponujemy płaskim rusztem żeliwnym lub na zwykłej patelni.
- Papryczki chilli kroimy w paski, a pozostałą cebulę w kostkę, półplasterki lub piórka.
- Na patelni lub ruszcie rozgrzewamy niewielką ilość oleju roślinnego i wrzucamy na nie pokrojone wcześniej warzywa. Temperatura patelni lub rusztu powinna być niewielka (maks. średni ogień)
- Steka kroimy w poprzek włókien starając się przy tym robić to bardzo cienko.
- Po kilku minutach do papryki oraz cebuli dorzucamy pokrojonego steka i grillujemy / smażymy aż przestaną być widoczne czerwone fragmenty. W trakcie możemy rozrywać go na mniejsze kawałki. Dodajemy odrobinę soli oraz pieprzu.
- Jeśli przygotowujecie kilka cheesesteaków to mięso najlepiej jest robić pojedynczo na każdego z nich dzięki czemu będzie wszystko łatwiej ogarnąć.W tym celu część papryki i cebuli ściągamy z patelni lub przesuwamy na chłodniejszą część rusztu.
- Układamy ser pokrojony w plastry lub starty na grubych oczkach tarki. Ser razem z płynem, który wypłynął z mięsa stworzy razem wspaniały sos.
- W międzyczasie przekrajamy bagietkę, którą grillujemy od wewnętrznej strony.
- Na bagietce rozsmarowujemy guacamole.
- Przekładamy zawartość patelni/rusztu pamiętając przy tym aby w kanapce koniecznie znalazł się cały płyn.
- Nasz california cheesesteak jest gotowy! Smacznego!
Partnerem tego wpisu jest producent grilli gazowych Koler.