Żeberka BBQ z piekarnika

żeberka bbq przepisAmerykanie uwielbiają żeberka, a sposób w jaki są przygotowywane może bardzo różnić się w zależności od stanu, czy nawet poszczególnych jego części. Najpopularniejsze style grillowania żeberek pochodzą z Kansas, Memphis i St. Louis. Żeberka przygotowywane są od Main po Kalifornię i są nieodłącznym elementem niemal każdego amerykańskiego BBQ. Amerykanie nie tylko przygotowują żeberka w domu, chętnie jedzą je też na mieście, w specjalizujących się w ich przygotowaniu barach – tak jak serialowy Frank Underwood, główny bohater serialu House of Cards, którego ulubionym daniem były żeberka BBQ przygotowywane w lokalu Franka.

Grillowane żeberka mają niesamowity smak oraz aromat dymu i bez wątpienia najlepiej zrobić je właśnie na grillu, nie zawsze jednak mamy taką możliwość – alternatywą pozostaje piekarnik, w którym też można przygotować bardzo dobre żeberka. Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu na klasyczne amerykańskie żeberka bbq z piekarnika.

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której pokazujemy Wam przepisy z różnych zakątków świata. W serii znajdziecie również przepisy między innymi na pulled pork, czy słynne buffalo wings oraz inne przepisy kuchnii amerykańskiej. Zachęcamy również do zapoznania się z działami dotyczącymi kuchni hiszpańskiejkuchni włoskiej oraz przepisów z pozostałych krajów.

Pieczone Żeberka BBQ z piekarnika

Żeberka BBQ to jedno z ulubionych dań Amerykanów. W artykule przepis jak zrobić je w piekarniku elektrycznym.

Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 3 hours 20 minutes
Łączny czas 3 hours 35 minutes
Porcje 2 porcje
Kalorie 2000 kcal

Składniki

  • 2 paski żeberek wieprzowych (ok. 1,2-1,5 kg)
  • 5 łyżek sosu BBQ (ok. 125 gramów)
  • 3 łyżeczki miodu (ok. 30 gramów)
  • 4 łyżeczki żółtej musztardy (ok. 40 gramów)
  • 80 mililitrów wody (ok. 1/3 szklanki)
  • 2 łyżeczki papryki w proszku (ok. 12 gramów)
  • 2 łyżeczki czosnku granulowanego (ok. 12 gramów)
  • 2 łyżeczki cebuli w proszku (ok. 12 gramów)
  • 1 łyżeczka pieprzu (ok. 6 gramów)
  • 1 łyżeczka soli (ok. 6 gramów)
  • 500 mililitrów piwa, wina lub innego płynu
  • 500 gramów ziemniaków (opcjonalnie)

Instrukcja

  1. Podstawowym składnikiem naszego dania są oczywiście żeberka. Najlepiej wybierajcie takie dobrej jakości, ze sprawdzonych sklepów z mięsem. Jeden pasek żeberek to solidna porcja dla jednej osoby lub dwie małe porcje.

    żeberka przed pieczeniem
  2. Przed pieczeniem żeberka należy przyprawić, w tym celu dodajemy do miseczki 2 łyżeczki papryki w proszku, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 2 łyżeczki cebuli w proszku,1 łyżeczkę czarnego pieprzu oraz 1 łyżeczkę soli. 

  3. Całość dokładnie mieszamy, do mieszanki według własnych preferencji możecie dodać też inne przyprawy.

  4. Żeberka polewamy z jednej strony wąskim paskiem żółtej musztardy.

  5. Musztardę rozprowadzamy dokładnie ręką, a następnie posypujemy żeberka przyprawą.

    Proces powtarzamy z drugiej strony.

    żeberka w przyprawach
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni (grzanie góra-dół).

  7. Na dolną półkę piekarnika wkładamy blaszkę z otwartym żaroodpornym naczyniem, do którego wlewamy około pół litra ciemnego piwa, czerwonego wina lub innego napoju, który ma zapobiec wysuszeniu się żeberek.

    Jeśli zamierzamy podać żeberka z pieczonymi ziemniakami, możemy ułożyć je na papierze do pieczenia obok i lekko skropić oliwą. Ziemniaki będą piekły się długo, więc mogą być większych rozmiarów, nie ma też potrzeby ich kroić.

    ziemniaki do pieczenia
  8. Na środkową półkę wkładamy żeberka ułożone na ruszcie.

  9. Po 90 minutach pieczenia obracamy żeberka i pieczemy je przez kolejne 90 minut.

  10. Do miski wlewamy około 125 gramów sosu bbq. 

    Opcjonalnie (żeberka będą wtedy słodko-ostre) dodajemy pół łyżeczki pieprzu cayenne oraz kilkanaście kropel sosu tabasco habanero lub innego ostrego sosu.

  11. W 1/3 szklanki wody (około 80 mililitrów) rozpuszczamy 3 łyżeczki miodu, dodajemy je do sosu i całość dokładnie mieszamy.

  12. Po kolejnych 90 minutach pieczenia (łącznie 180) wyciągamy nasze żeberka i zwiększamy temperaturę grzania piekarnika do 180 stopni.

    Ziemniaki powinny być już gotowe, ale jeśli wyglądają dobrze, to nadal mogą pozostać w piekarniku.

  13. Jeśli chcecie podać żeberka BBQ później, to w tym momencie wyciągacie je z piekarnika i przerywacie proces, który należy kontynuować przed podaniem.

  14. Za pomocą przygotowanego wcześniej sosu robimy glazurę. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy dokładnie po wierzchu żeberek około 1/3 przygotowanego sosu, dokładnie pokrywając nim całe mięso. Żeberka powinny być w tym momencie ustawione bardziej mięsną stroną do góry.

  15. Żeberka wkładamy do piekarnika na 7 minut, po których obracamy je i glazurujemy drugą stronę, wstawiając je następnie na kolejne 7 minut do piekarnika.

  16. Po 7 minutach obracamy żeberka ostatni raz, jeszcze raz glazurując mięsną stronę i znów wkładamy je do piekarnika.

  17. Żeberka podajemy gorące zaraz po wyjęciu z piekarnika.

    żeberka z piekarnika
  18. Jako dodatki najlepiej sprawdzą się pieczone ziemniaki oraz np. surówka z czerwonej kapusty lub colesław.

  19. Żeberka kroimy wzdłuż kości, a następnie jemy rękami. Mięso powinno być miękkie i łatwo odchodzić od kości.

    Smacznego!

 

Zapraszamy na nasz nowy kanał kulinarny Top Gar na YouTube. Zachęcamy do sprawdzenia ostatniego przepisu, zostawienia łapki w górę oraz subskrypcji:

Komentarze

Komentarzy