Pstrąg pieczony
pieczony pstrąg

Pstrąg to jeden z najlepszych i najbardziej cenionych gatunków ryb występujących w Polsce. Naturalnie występujący tylko w bardzo czystych, zimnych rzekach i potokach, od wieków zajmował ważną rolę w tradycyjnej kuchni naszego kraju. Od XIX wieku na terenach południowej Polski powstawały pierwsze hodowle pstrągów, zapewniające rybom warunki zbliżone do naturalnych. Statystyczny Polak zjada około 12 kilogramów ryb w ciągu roku, to o połowę mniej niż wynosi średnia Unii Europejskiej oraz prawie czterokrotnie mniej niż przeciętny Hiszpan czy Portugalczyk. Dziś 80% spożywanych przez Polaków ryb stanowią ryby morskie, często importowane.

Pstrąg jest rybą bogatą w witaminy oraz białko, przy niskiej zawartości tłuszczu. W Polsce nie brakuje dobrych hodowli, dzięki czemu stosunkowo łatwo kupić smacznego pstrąga wysokiej jakości. Nic więc dziwnego w tym, że pstrąg ceniony za smak oraz wartości odżywcze, podawany jest na różne sposoby i coraz częściej gości na stołach w polskich domach oraz restauracjach.

Dziś zapraszamy Was do przetestowania tego prostego przepisu na pstrąga z piekarnika, którym podzielił się z nami Michał Markiewicz, szef kuchni restauracji Da Vinci, znajdującej się w Podzamczu, nieopodal słynnego zamku w Chęcinach. Przygotowanie takiego efektownego i smacznego pieczonego pstrąga w domu, nie powinno sprawić Wam problemów, a jak przystało na danie kuchni polskiej, wszystkie składniki powinniście znaleźć w swoim otoczeniu.

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której pokazujemy Wam przepisy z różnych krajów. Kuchnia Polska nie ma jeszcze swojego działu, a przepisy takie jak ten na tradycyjne podkarpackie proziaki, które przygotowywaliśmy w Bieszczadzkiej Szkole Rzemiosła w Uhercach, znajdziecie w dziale kuchnie świata – pozostałe kraje.

Pieczony pstrąg z piekarnika w skorupce z soli

Charakterystyczna dla kuchni polskiej ryba przygotowana w efektowny sposób

Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Łączny czas 45 minutes
Porcje 1 porcja
Kalorie 300 kcal

Składniki

  • 1 pstrąg (ok. 250-300 gramów)
  • 300 gramów soli gruboziarnistej
  • 1 cytryna
  • 3 jajka (M lub L, będziemy wykorzystywać tylko białka)
  • 3 gałązki rozmarynu (lub inne zioła)
  • frytki, pieczone ziemniaki, surówki lub inne dodatki (opcjonalnie)

Instrukcja

  1. Białka oddzielamy od żółtek, a następnie wlewamy do sporej miski.

    białka jaj
  2. Najlepiej, aby białka przed ubijaniem miały temperaturę pokojową, jeśli używacie jajek z lodówki, po oddzieleniu pozostawcie białka w temperaturze pokojowej na 30-40 minut.

  3. Białka ubijamy na sztywną pianę.

    Najlepiej jeśli Wasz mikser ma specjalną końcówkę służącą do ubijania.

    ubite białka
  4. Do ubitych białek dodajemy 300 gramów gruboziarnistej soli.

    Niech nie przerazi was ta ilość. Masa która powstaje ma tylko otoczyć naszego pstrąga – nie będziemy jej jeść.

    białka z solą
  5. Na grubych oczkach ścieramy skórkę z jednej cytryny i dodajemy do ubitych białek oraz soli.

    Kupując cytrynę wybierajcie taką o połyskującej gładkiej skórce. Są to cytryny zerwane w najlepszym dla siebie momencie. Te z grubą skórką spędziły na drzewie trochę zbyt dużo czasu, przez co jest ona przerośnięta, a same owoce są gorsze i mniej soczyste.

  6. Dodajemy 3 gałązki tymianku.

    Możecie dodać również inne ulubione zioła lub przyprawy, którymi podczas pieczenia nasiąknie ryba np. rozmaryn.

  7. Kilkoma stanowczymi ruchami mieszamy całość.

  8. Na pergaminie rozkładamy około 1/3 masy, tworząc pasek na szerokość i długość naszego pstrąga.

  9. Jeśli zamierzacie piec kilka pstrągów każdy z nich powinien znajdować się na swoim własnym kawałku papieru do pieczenia.

  10. Kładziemy rybę na masie.

  11. Przykrywamy pozostałą częścią masy.

  12. Staramy się dokładnie pokryć rybę i uformować z masy ładny kształt.

    pstrąg w skorupce przed pieczeniem
  13. Na górę kładziemy 3-4 plasterki cytryny, a następnie wkładamy na 25 minut na środkową półkę piekarnika, rozgrzanego do 180 stopni z włączonym termoobiegiem.

  14. Po 25 minutach pstrąg jest gotowy, aby wyjąć go z piekarnika.

  15. Pieczonego pstrąga przekładamy na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami, świetnie sprawdzą się tu frytki czy ziemniaczane łódeczki.

  16. Danie wygląda naprawdę bardzo efektownie i z pewnością zaskoczy naszych towarzyszy, których wcale nie musimy informować wcześniej, że jest to ryba.

    Nie zapomnijcie jednak wspomnieć im, że pianka którą otoczone jest danie nie jest do jedzenia.

    pieczony pstrąg
  17. Za pomocą sztućców otwieramy białkową masę, a naszym oczom ukazuje się pięknie upieczony, soczysty pstrąg gotowy do jedzenia.

    pstrąg z piekarnika
  18. Smacznego!

Restauracja Da Vinci w Podzamczu (koło Chęcin)

Wpis powstał we współpracy z Restauracją Da Vinci. Znajdująca się w Podzamczu restauracja mieści się zaledwie 3 kilometry od Zamku w Chęcinach, który jest doskonale widoczny z jej ogrodu. Dojazd do restauracji z drogi krajowej S7 łączącej Kraków i Warszawę, to zaledwie 4 kilometry, niezależnie z którego kierunku jedziemy. Adres, na który możecie nastawić nawigację będąc w pobliżu to Podzamcze 45, Chęciny. W okolicy restauracji jest też warte odwiedzenia Muzeum Wsi Kieleckiej oraz słynna Jaskinia Raj.

Jaskinia Raj
Zamek w Chęcinach
Tokarnia
Restauracja Da Vinci

W restauracji znajdziecie sporo ciekawych i nieoczywistych dań. Szef kuchni Michał Markowicz nawiązując do nazwy, łączy dania kuchni polskiej z delikatnymi akcentami kuchni śródziemnomorskiej. Koniecznie spróbujcie tutejszej specjalności – kremu z kiszonej kapusty. W restauracji Da Vinci ogromną wagę przykłada się do świeżości i jakości składników, z jakich przygotowywane jest danie. Podawane tu pstrągi są starannie selekcjonowane i pochodzą z lokalnego gospodarstwa rybackiego Biała Nida.

pstrąg z piekarnika i Michał Markowicz szef kuchni Da Vinci
Michał Markowicz, szef kuchni restauracji Da Vinci z pieczonym pstrągiem zrobionym według przepisu, który znajdziecie powyżej.

Restauracja jest częścią XVII-wiecznego kompleksu pałacowo-parkowego starosty Stefana Bidzińskiego. Oprócz restauracji jego elementami są trzygwiazdkowy hotel zlokalizowany w zabytkowym spichlerzu, barokowy ogród oraz nowoczesne Centrum Nauki Leonardo Da Vinci. Dodatkową atrakcją jest możliwość bezpłatnego zwiedzania dworu, w którym znajduje się restauracja. Po obiekcie od poniedziałku do piątku od 9:00 do 17:00 oprowadza przebrany w swój starosty kustosz muzeum Wit Chamera.

Restauracja Da Vinci Chęciny
Restauracja Da Vinci, fot. Mariusz Łężniak, archiwum obiektu

Komentarze

Komentarzy