Chleb bananowy

chleb bananowy przepisChleb bananowy (ang. banana bread) jest bardzo popularnym amerykańskim wypiekiem. Jest to pieczywo z dodatkiem bananów, przypominające bardziej słodkie ciasto, niż chleb. Jego geneza nie jest do końca jasna. Istnieje kilka tez mówiących o jego pochodzeniu. Pierwsza z nich dotyczy tego, że chleb bananowy został wymyślony i promowany po to, aby rozpowszechnić wykorzystywanie proszku do pieczenia i sody oczyszczonej. Niektórzy zaś uważają, że chleb bananowy jest produktem Wielkiego Kryzysu – gospodarne panie domu nie chciały wyrzucać przejrzałych bananów (które były dość drogim produktem), dlatego znalazły sposób na ich wykorzystanie.

Po raz pierwszy, przepis na chleb bananowy pojawił się w 1933 roku w książce marki Pillsbury Balanced Recipes Cookbook. Same banany zaś, dotarły do Stanów Zjednoczonych w 1870 roku, za sprawą kapitana Lorenzo Dow Bakera, który kupił 160 pęków bananów na Jamajce, a następnie sprzedał je w Jersey City. Trzy lata później developer kolejowy Minor Keith zasadził bananowce wzdłuż linii kolejowej na Kostaryce i tym samym rozpoczął próby produkcji. W 1899 połączyło się kilka koncernów produkujących banany, tworząc United Fruit Company, która w 1947 zarejestrowała markę Chiquita. Chiquita Brands International do dziś pozostaje głównym dostawcą bananów na rynku USA.

Od momentu, kiedy banany dotarły do Ameryki, minęło dużo czasu zanim stały się postrzegane jako składnik deserów. Chiquita prowadziła bardzo efektywne metody promocji swoich produktów, edukując konsumentów w zakresie przechowywania i wykorzystywania bananów, przy pomocy maskotki firmy – Miss Chiquita. Wydanie w 1950 roku książki Chiquita Banana’s Recipe Book znacząco przyczyniło się do spopularyzowania chleba bananowego.chiquita banana recipe book

Ciekawostka: Chleb bananowy ma w Stanach nawet swoje własne święto – Narodowy Dzień Chleba Bananowego, który odbywa się 23 lutego.

Istnieje wiele różnych wariacji na temat chleba bananowego, często wykorzystywanymi dodatkami są orzechy, rodzynki, płatki czekoladowe, cynamon i ekstrakt waniliowy. W internecie znajdziecie całą gamę przeróżnych, ciekawych modyfikacji oryginalnego przepisu na chleb bananowy, my jednak przedstawimy Wam ten tradycyjny, który został spopularyzowany w roku 1950 przez Chiquitę.

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych krajów. Opublikowaliśmy kilka przepisów na amerykańskie dania, takie jak pancakes, chilli con carne czy amerykańska szarlotka. Inne przepisy kuchni USA znajdziecie w dziale kuchnia amerykańska, zachęcamy jednak do wizyty w innych działach, takich jak kuchnie świata pozostałe kraje czy kuchnia włoska, gdzie znajdziecie przepis na włoskie ciasto do pizzy.

Tradycyjny chleb bananowy

Przepis na chleb bananowy, popularny amerykański wypiek.

Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 1 hour
Stygnięcie ciasta 20 minutes
Łączny czas 1 hour 15 minutes
Porcje 1 forma o rozmiarze 11x22x7,5 cm
Kalorie 2500 kcal

Składniki

  • 3 średnie banany (ok. 470 gramów ze skórką)
  • 85 gramów masła
  • 135 gramów cukru (2/3 szklanki)
  • 2 średnie jajka
  • 225 gramów mąki pszennej typu 500 (2 niepełne szklanki)
  • 11 gramów proszku do pieczenia (ok. 3 łyżeczki)
  • 3 gramy soli (ok. pół łyżeczki)

Instrukcja

  1. Podane w przepisie proporcje są odpowiednie do przygotowania ciasta w formie o rozmiarach 11x22x7,5 cm. Możecie użyć też formy o trochę większej długości (forma na zdjęciach ma 30 cm), chleb będzie wtedy trochę niższy.

  2. 85 gramów masła ubijamy w misce, najlepiej za pomocą drewnianego ubijaka, aż zrobi się kremowe. 

    Warto wyjąć masło wcześniej z lodówki, aby zagrzało się i zmiękło.

    składniki na chleb bananowy
  3. Stopniowo dodajemy 2/3 szklanki cukru i mieszamy, aż masa stanie się w miarę gładka.

    Na początku może to stanowić trudność, jednak po dodaniu jajek, mieszanie będzie szło łatwiej.

  4. Dodajemy 2 średnie jajka i mieszamy, aż masa zrobi się bladożółta.

    mieszamy jajka
  5. Przesiewamy przez sitko 2 niepełne szklanki mąki i dodajemy do masy.

    W Stanach, do większości potraw używa się all purpose flour (mąki do wszystkich zastosowań), której najlepszym odpowiednikiem jest nasza mąka pszenna typu 500.

    przesiewamy mąkę
  6. Dodajemy 3 łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki soli. Mieszamy.

    mieszamy masę
  7. Rozgniatamy widelcem obrane ze skórki banany. Jeżeli banany nie są zbyt miękkie, możemy najpierw energicznie ponakłuwać je widelcem, dzięki czemu później łatwiej będzie je rozgnieść. 

    Wygodnie jest też użyć do tego celu ubijaka do ziemniaków.

    Nie używajcie miksera i starajcie się rozgniatać banany tak, aby pozostały widoczne grudki.

    Jeżeli macie w domu sczerniałe banany i nie wiecie co z nimi zrobić, będą świetnie nadawały się do tego przepisu.

  8. Dodajemy rozgniecione banany do masy i mieszamy.

  9. Natłuszczamy formę do pieczenia o wymiarach 11x30x7,5 (może być też trochę mniejsza, np. 11x22x7,5) masłem lub oliwą.

    natłuszczamy formę
  10. Wykładamy ciasto do formy i wygładzamy łyżką.

    wykładamy ciasto do formy
  11. Pieczemy ciasto w temperaturze 180 stopni na najniższej półce piekarnika, z włączonym grzaniem góra-dół, przez 60-70 minut albo do czasu, aż po włożeniu drewnianego patyczka w środek ciasta, będzie czysty i suchy po wyjęciu.

  12. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, ale przez 20-30 minut nie wyciągamy go z formy.

    chleb po upieczeniu
  13. Chleb bananowy jest już gotowy do wyjęcia. Można go kroić i jeść.

    Chleb najlepszy jest po kilku godzinach, kiedy staje się bardziej zwarty.

    Smacznego!

Komentarze

Komentarzy