Amerykańska szarlotka (Apple pie)
amerykańska szarlotka przepis

Amerykańska szarlotka, znana na świecie jako american pie, a w samych Stanach jako apple pie, to jeden z symboli amerykańskiego snu, dobrobytu i patriotyzmu. Kruche ciasto z jabłkami największą popularność zyskało na przestrzeni XIX i XX wieku, kiedy zaczęło być utożsamiane z kwintesencją Ameryki i trwale zapisało się w kulturze. Placek przygotowywany z kruchego ciasta, jabłek oraz cynamonu jest ulubionym deserem 19% Amerykanów. Zazwyczaj przygotowywany jest w okrągłych blaszkach o średnicy 9 cali (ok. 22 centymetrów). Zapraszamy Was do zapoznania się z przepisem!

Podczas II WŚ amerykańscy żołnierze na pytanie dlaczego poszli na wojnę odpowiadali „dla Mamy i apple pie”. W 1950 roku Jack Holden i Frances Kay w patriotycznej pieśni The Fiery Bear zaśpiewali, że kochają baseball i apple pie, tworząc tym samym przeciwwagę do symbolu radzieckiego niedźwiedzia. Nawiązanie do tych słów zostało wykorzystane w latach 70′ roku w piosence użytej w kultowej reklamie Chevroleta.

Przepis na Apple Pie:

W kulturze było również wiele innych nawiązań do tego pysznego amerykańskiego deseru. Jednym z nich była popularna na początku XX wieku seria filmów dla młodzieży American Pie.

Przepis jest częścią naszej serii kuchnie świata, gdzie przedstawiamy przepisy na ciekawe potrawy zagranicznych kuchni. W ramach serii opublikowaliśmy przepisy, które znajdziecie w takich działach jak kuchnia amerykańska, kuchnia włoska oraz pozostałe kraje. Wśród naszych przepisów możecie znaleźć między innymi ciasto na pizzę włoską, carbonarę, chilli con carne i panuozzo – pyszne włoskie kanapki.

Amerykańska szarlotka

Przepis na jeden z amerykańskich symboli – kruche ciasto z jabłkami.
Czas przygotowania 1 hour 20 minutes
Czas gotowania 1 hour
Łączny czas 2 hours 20 minutes
Porcje 6 porcji
Kalorie 2400kcal

Składniki

  • 200 gramów mąki pszennej typu 500 (ok. półtorej szklanki)
  • 8 łyżeczek cukru (ok. 40 gramów)
  • 1/2 łyżeczki soli (ok. 3 gramów)
  • 1 kilogram jabłek
  • 125 gramów masła
  • 60 mililitrów wody z lodówki
  • 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 12 gramów cukru z wanilią (cała torebka)
  • 1 jajko

Instrukcje

  • Podane proporcje wykorzystywane są do przygotowania ciasta na blasze o średnicy 22 cm oraz 5 cm wysokości.

    Do miski wsypujemy 200 gramów (półtorej szklanki) mąki pszennej typu 500 oraz pół łyżeczki soli.
    mąka
  • Masło kroimy w kostkę.
    masło pokrojone w kostkę
  • Wrzucamy masło do suchych składników, a następnie dodajemy dwie łyżeczki cukru.
    masło do garnka
  • Przez kilka minut wyrabiamy ciasto tak, aby pozostały widoczne grudki masła (patrz zdjęcie).
    ciasto z grudkami
  • Dolewamy 60 mililitrów wody z lodówki.

    Woda musi być zimna, dzięki temu ciasto będzie bardziej kruche.
    dolewanie wody
  • Znowu wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
  • Ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na 60 minut do lodówki lub na 20 minut do zamrażarki.
    uformowane ciasto
  • W czasie, kiedy ciasto jest w lodówce, możemy przystąpić do przygotowywania jabłek, które stanowią ważny element naszej szarlotki.
    Będziemy potrzebować około czterech jabłek. Jabłka powinny być „jędrne” i nie powinny być zbyt słodkie lub zbyt kwaśne. Poziom słodkości lub kwaśności jabłek dobierzcie według własnego uznania. Ja najbardziej lubię kiedy jabłka są lekko kwaśne.
    jabłka na szarlotkę
  • Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do nich sok z wyciśniętej połówki cytryny.
    pokrojone jabłka
  • Dodajemy 2 łyżki cukru, opakowanie cukru z wanilią, 1 łyżeczkę cynamonu, pół łyżeczki gałki muszkatołowej oraz 2 łyżki mąki pszennej typu 500. 
    jabłka z przyprawami
  • Dokładnie mieszamy.
    wymieszany farsz
  • Po godzinie wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy, wcześniej podsypując je mąką, aby nie przykleiło się do stolnicy.

    Ciasto rozwałkowujemy tak, aby było sporo większe niż nasza forma.
    rozwałkowane ciasto
  • Formę do pieczenia wykładamy papierem, dzięki któremu łatwiej będzie później wyjąć nasz placek.  
    forma z papierem do pieczenia
  • Przekładamy ciasto na blachę, możemy zrobić to owijając je na wałek.
    wyłożona forma
  • Obcinamy to, co wystaje poza formę. Resztę ciasta wykorzystamy do górnej części.
    po obcięciu
  • Dodajemy jabłka, możemy zrobić lekką górkę na środku.
    ciasto z farszem
  • Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy.
    rozwałkowane ciasto
  • Rozwałkowane ciasto tniemy na wąskie paski. Najlepiej w tym celu wykorzystać radełko cukiernicze (koszt około 3 zł).
    Ciasto musimy rozwałkować tak, aby paski miały odpowiednią długość, pozwalającą nam na ułożenie ładnej kratki.
    pokrojone ciasto
  • Najkrótsze paski układamy dookoła brzegu placka.
    ramka na cieście
  • Pozostałe przekładamy między sobą tworząc w ten sposób kratkę. Możemy ułożyć je wcześniej i przenieść lub zrobić to bezpośrednio na placku. 
    kratka
  • Odcinamy resztki ciasta, które możemy dokleić do naszej obramówki.
    kratka po obcięciu
  • Ciasto tworzące kratkę smarujemy wymieszanym wcześniej jajkiem.
    kratka z jajkiem
  • Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni z ustawionym grzaniem góra-dół. Pieczemy przez 15 minut.

    W moim piekarniku mam 5 poziomów, ja używam tego prawie najniższego.
  • Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy przez kolejne 45 minut.

    Z racji, że nie każdy piekarnik jest taki sam, warto co jakiś czas zerkać na placek i pilnować, aby się nie przypalił.
  • Po godzinie pieczenia nasza amerykańska szarlotka jest już gotowa.

    Niestety, teraz czeka nas najtrudniejszy moment. Musimy poczekać aż całkowicie ostygnie.
    szarlotka
  • Kiedy ciasto ostygnie możemy wyjąć je z formy i rozkoszować się wspaniałym smakiem amerykańskiej szarlotki.

    Smacznego!
    gotowa szarlotka
pokrojona szarlotka

Komentarze

Komentarzy