Chaczapuri Guruli

Chaczapuri Guruli zwane inaczej guruli gvezeli to jeden z wielu gruzińskich rodzajów serowego pieczywa – chaczapuri. Pochodząca z Gurii znajdującej się w pomiędzy Imeretią i Adżarią prowincji Gruzji odmiana chaczapuri charakteryzuje się kształtem półksiężyca oraz tym, że jej elementem jest nie surowe ale ugotowane wcześniej na twardo jajko.

Chaczapuri Guruli mimo charakterystycznego kształtu półksiężyca nie jest wykorzystywane przez zamieszkujących gruzję muzułmanów ale przez prawosławnych, którzy przygotowują je w okresie Świąt Bożego Narodzenia. W święta na stole wkładane są w nie świeczki i dzielone jest na porcje. Poza świętami jedzone jest również na codzień, jest to jednak mniej popularny rodzaj chaczapuri. Podobnie jak w przypadku chaczapuri imeruli czy chaczapuri adżarskiego do chaczapuri guruli wykorzystywany jest ser imeruli lub sulguni. Sery te w polskich warunkach można śmiało zastąpić jednak mieszanką mozzarelli oraz fety wykorzystywanymi przez diasporę gruzińską na całym świecie.

Przepis na Chaczapuri Guruli w wersji wideo:

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych krajów. W serii znajdziecie przepisy na potrawy kuchni włoskiej, takie jak ciasto na pizzę czy spaghetti carbonara, kuchni amerykańskiej takie jak pulled pork. Na stronie nie ma jeszcze działu z kuchnią gruzińską, zapraszamy jednak do zakładki kuchnie świata – pozostałe kraje, gdzie znajdziecie inne ciekawe przepisy np. na – bałkańskiego hamburgera – pljeskavicę.

Chaczapuri Guruli

Przepis na jeden z wielu gruzińskich rodzajów chaczapuri – chaczapuru guruli (guruli gvezeli)
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Czas oczekiwania 45 minutes
Kalorie 1200kcal

Składniki

  • 250 gramów mąki pszennej typu 500
  • 12 gramów drożdży świeżych
  • 150 ml wody (o temperaturze około 36-40 stopni)
  • 1/2 łyżeczki cukru (ok. 3 gramów)
  • 1/2 łyżeczki soli (ok. 3 gramów)
  • 2 łyżki oleju (ok. 30 ml)
  • 200 gramów mozzarelli suchej (w bloku lub startej)
  • 200 gramów fety
  • 4 jajka
  • 30 gramów masł (do posmarowania)

Instrukcje

  • Do 150 ml ciepłej wody (temperatura ok. 38 stopni) wrzucamy 12 gramów świeżych drożdży i mieszamy aż się rozpuszczą.
    Zamiast wody można użyć 150 ml mleka lub mieszanki 1:1 wody i mleka. Jeśli nie macie termometru to temperaturę płynu najlepiej sprawdzić ręką, jeśli po włożeniu do niego palca poczujecie przyjemne ciepło ale płyn nie będzie was parzył to ciecz będzie miała odpowiednią temperaturę.
    rozpuszczanie drożdży w wodzie
  • Rozpuszczone drożdże przelewamy do miski w której znajduje się 250 gramów mąki pszennej typu 500.
  • Dodajemy 1/2 łyżeczki cukru i rozpoczynamy ugniatanie.
    Do ugniatania możemy wykorzystać robot planetarny, możemy to też zrobić ręcznie.
    Ugniatanie powinno zająć około 5-7 minut i po tym czasie ciasto powinno już dobrze odchodzić od dłoni.
    ciasto w trakcie ugniatania
  • Teraz do ciasta dodajemy sól oraz wodę i olej i ugniatamy przez kolejne 5-7 minut.
  • Po kolejnych 5-7 minutach ciasto będzie już idealnie odchodzić od dłoni. Możemy teraz zostawić je w miseczce, którą przykrywamy ściereczką.
    ciasto przed wyrosnięciem
  • Ciasto powinno wyrastać w temperaturze pokojowej około 45 minut aż podwoi swoją objętość. Jeśli macie w domu chłodno (<20 stopni) i ciasto w ciągu tego czasu nie podwoi objętości to może wymagać jeszcze dodatkowych kilku minut wyrastania.
    wyrośnięte ciasto
  • W międzyczasie mozzarellę ścieramy na grubych oczkach tarki i wkruszamy do niej fetę. Oba sery dokładnie mieszamy, całość powinna mieć dość luźną konsystencje.
    Ważne aby użyć mozzarelli suchej, takiej w bloku lub już startej. Mozzarella świeża, która świetnie sprawdza się do chaczapuri adżarskiego w przypadku chaczapuri guruli jest zbyt wilgotna.
    Ser przykrywamy i odstawiamy do lodówki.
    ser do chaczapuri
  • W międzyczasie na twardo gotujemy również 3 z 4 jajek, które wykorzystujemy w tym przepisie.
  • Po 45 minutach ciasto powinno podwoić swoją objętość. Przerzucamy je więc na stolnicę obficie posypaną mąką, dzielimy na dwie części i formujemy dwie kulki, które pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia już na stolnicy na kolejne 15 minut.
    przykrywanie ciasta do wyrośnięcia
  • Ugotowane i wystudzone jajka obieramy i kroimy w plasterki (jedno jajko na 3-4 kawałki).
    krojenie jajka na twardo
  • Po 15 minutach możemy zająć się ciastem. Pierwszą z kulek rozwałkowujemy tak aby ciasto miało około pół centymetra grubości.
    Przy rozwałkowaniu pamiętajcie o tym aby stolnica i wałek były obficie posypane mąką.
    rozwałkowane ciasto
  • Na połowę rozwałkowanego ciasta kładziemy połowę przygotowanego wcześniej sera.
  • Dodajemy kilka kawałków ugotowanego i pokrojonego wcześniej jajka.
    farsz do chaczapuri guruli
  • Ciasto zamykamy drugą połówką.
    zawijanie chaczapuri
  • I dokładnie sklejamy brzegi tak aby nic nie wyleciało podczas pieczenia i nadajemy ciastu charakterystyczny kształt półksiężyca.
    formowanie rogalika
  • Chaczapuri guruli przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę do pieczenia i powtarzamy czynności z drugą częścią ciasta.
  • Przed pieczeniem oba rogaliki obficie smarujemy rozbitym wcześniej jajkiem.
    smarowanie chaczapuri jajkiem
  • Wkładamy na środkowy poziom piekarnika rozgrzanego do 220 stopni, grzanie góra-dół z termoobiegiem i pieczemy około 15 minut.
    Jeśli chcecie i macie taką możliwość piekarnik może być rozgrzany do wyższej temperatury, wtedy możecie skrócić nieco czas pieczenia uważając przy tym aby od góry się nie przypaliło.
  • Chaczapuri po wyciągnięciu smarujemy masłem, które powinno się pięknie roztopić.
    chaczapuri guruli po upieczeniu
  • Chaczapuri guruli jest gotowe! Smacznego
    guruli gvezeli

Komentarze

Komentarzy