Pina Colada
pina colada przepis

Piña Colada to egzotyczny koktajl z rumu, soku ananasowego oraz śmietanki kokosowej. Pina colada wymyślona została w niewielkim karaibskim kraju – Puerto Rico. Według najbardziej prawdopodobnej wersji, stworzona została w 1954 roku w hotelu Caribe Hilton przez tamtejszego barmana Ramóna Monchito Marrero. Słodka Piña colada szybko zaczęła zyskiwać popularność wśród turystów odwiedzających wyspę. W 1978 roku została uznana narodowym drinkiem Portoryko, ale największą sławę i obecność w popkulturze przyniosła jej wydana w 1979 roku piosenka Ruperta Holmesa – Escape, znana też jako The Piña Colada Song, wykorzystywana później w wielu produkcjach filmowych. Narodowy dzień Pina colady obchodzony jest w Puerto Rico 10 lipca.

Piña Colada podawana jest w kieliszku koktajlowym typu hurricane, a jego bazę stanowią biały rum, sok z ananasa oraz śmietanka kokosowa. Wszystkie te składniki dostaniecie z łatwością w większości polskich marketów. Jak zrobić Pina coladę? Drink jest bardzo prosty w przygotowaniu i poradzi sobie z nim nawet laik. Z dodatkowego sprzętu potrzebny będzie blender lub shaker. Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu!

Przygotowanie i historia Pina Colady w formie wideo:

Ten artykuł jest częścią serii kuchnie świata oraz serii dotyczącej drinków, gdzie pokazujemy Wam klasyczne drinki i koktajle z różnych stron świata. W ramach tych serii znajdziecie u nas artykuły dotyczące np. hiszpańskiej sangrii czy włoskiego drinka Aperol Spritz.

Pina Colada

przepis na jeden z najpopularniejszych egzotycznych drinków

Czas przygotowania 5 minutes
Łączny czas 5 minutes
Porcje 1 porcja (450 ml)
Kalorie 290 kcal

Składniki

  • 40 ml białego rumu
  • 60 ml śmietanki kokosowej
  • 100 ml soku z ananasa
  • kilka kostek lodu (tyle, aby przed pokruszeniem wypełniły cały kieliszek)
  • świeży ananas do dekoracji (opcjonalnie)

Instrukcja

  1. Do przygotowania tego drinka potrzebny będzie blender lub shaker. Pina Colada tradycyjnie przygotowywana jest w blenderze, jest wtedy gęstsza i ma lepszą konsystencję.

    Jeśli nie macie blendera, możecie zrobić ją przy użyciu shakera. W tym celu postępujecie dokładnie tak jak w poniższym przepisie z tą różnicą, że zamiast blendować składniki wstrząsacie je w shakerze przez około 20-30 sekund.

  2. Pina Coladę możecie przygotować również w wersji bezalkoholowej, w tym celu postępujcie zgodnie z instrukcjami poniżej zmieniając proporcje na:

    – 150 mililitrów soku ananasowego

    – 3 łyżki śmietanki kokosowej (ok. 50-75 ml)

  3. Do przygotowania Pina colady najlepszy będzie kruszony lód. Jeśli go nie macie możecie użyć dużych kostek lodu (uważając przy tym, aby nie spalić blendera podczas kruszenia) lub zrobić kruszony lód domową metodą.

    Pina coladę podaje się w szklankach koktajlowych typu hurricane, które mają zazwyczaj od 400 do 500 ml.

    Zaczynamy!

  4. Do szklanki, w której będziemy podawać Pina coladę wsypujemy kostki lodu tak, aby dokładnie ją wypełniły.

  5. Kostki przesypujemy na czystą ściereczkę, którą je owijamy.

    kostki lodu
  6. Następnie rozbijamy kostki owinięte w ściereczkę kilkoma energicznymi uderzeniami tłuczkiem (takim np. do kotletów) lub młotkiem.

    rozbijamy lód
  7. Lód przesypujemy do blendera.

    wrzucamy lód do blendera
  8. Dodajemy 100 mililitrów soku z ananasa.

    Jeśli kupicie świeżego ananasa (przyda się do dekoracji) to najlepiej wycisnąć z niego sok. Jeśli używacie soku z kartonu/butelki, to zwróćcie uwagę na to, aby był to sok bezpośrednio wyciskany, bez innych dodatków (najczęściej znajduje się w sklepowych lodówkach).

    dodajemy sok ananasowy
  9. Dodajemy dwie łyżki (ok 60 mililitrów) śmietanki kokosowej z puszki.

    Śmietankę kokosową (krem kokosowy) znajdziecie obok mleczka kokosowego. Najczęściej sprzedawana jest w puszce lub w kartonie. Wybierając śmietankę warto kierować się zawartością tłuszczu kokosowego (im większa tym lepiej).

    Jeśli w Waszym sklepie nie ma śmietanki kokosowej, możecie spróbować zebrać ją z mleczka kokosowego (górna warstwa, zanim je wymieszacie) lub zamiast niej użyć Malibu (40 mililitrów) oraz mleczka kokosowego (20 mililitrów).

    dodajemy śmietankę kokosową
  10. Dodajemy 40 mililitrów białego rumu i wszystkie składniki blendujemy przez chwilę do połączenia się składników. Całość powinna mieć dość gęstą konsystencję.

    Długość blendowania zależna jest od mocy Waszego blendera oraz tego jak bardzo będziecie mieć pokruszony lód.

    Przy blendowaniu uważajcie, aby nie spalić blendera. Domowe blendery z opcją kruszenia lodu najczęściej powinny działać nie dłużej niż 2 sekundy pracy i kilka sekund przerwy. W moim blenderze blendowanie Pina colady to około 5 takich serii.

  11. Pina colada jest już prawie gotowa. Teraz przelewamy ją do kieliszka, dodajemy ozdoby oraz podajemy z dwoma rurkami.

  12. Jako ozdoba świetnie sprawdzi się świeży ananas – trójkąt wycięty z jego plasterka oraz jakiś ładny liść nabity na kieliszek.

    pina colada
  13. Pina colada jest gotowa!

    pina-colada-virgin

Komentarze

Komentarzy