Masło Orzechowe

masło orzechowe przepisMasło orzechowe to jeden z podstawowych produktów, jakie znajdziemy w praktycznie każdym amerykańskim domu. Wykonane z orzeszków ziemnych masło używane jest zazwyczaj do przygotowywania śniadań i deserów. Masło orzechowe wykorzystywane jest do smarowania tostów czy kanapek (np. Kanapka Elvis) oraz stanowi podstawę ciast, ciastek, dań z naleśnikami i wielu innych prostych, ale bardzo smacznych potraw. Niech o popularności masła orzechowego w USA świadczy fakt, że w kraju aż 60% orzeszków ziemnych przeznaczanych jest na jego produkcję.

Kanapka Elvis to jedna z wielu potraw, których podstawę stanowi masło orzechowe.

Masło orzechowe zostało wynalezione i opatentowane w 1884 roku przez kanadyjskiego chemika i farmaceutę Marcellusa Gilmore’a Edsona. Jego patent US306727 opisywał proces prażenia i mielenia orzeszków ziemnych aż osiągną półpłynną lub płynną konsystencję. Do popularyzacji masła orzechowego przyczynił się również wynalazca płatków śniadaniowych – lekarz John Harvey Kellogg, który podawał masło orzechowe swoim pacjentom. To właśnie w przedsiębiorstwie John Harvey Kellogg’s Battle Creek Sanitarium została wynaleziona pierwsza maszyna do masowej produkcji masła orzechowego. Masło orzechowe początkowo było wykorzystywane w farmacji, ze względu na swoją cenę było jedynie w zasięgu zamożnej części społeczeństwa. Zwiększenie skali produkcji i obniżenie cen doprowadziło do wzrostu popularności i dostępności masła orzechowego do takiego stopnia, że dziś jest niemal w każdym amerykańskim domu, a roczna wartość krajowej produkcji szacowana jest na 900 milionów dolarów.

Masło orzechowe od kilkunastu lat dostępne jest również w Polsce. Początkowo były to głównie drogie eksportowane z USA produkty, dziś coraz częściej na półkach zobaczyć można masła orzechowe rodzimych producentów. Niestety, często dostępne w sklepach masła orzechowe mają niezbyt dobry skład (jedynie 80% orzechów, używanie utwardzonych tłuszczy np. oleju palmowego) lub są bardzo drogie (15-25 zł za słoik 350 gramów). Przygotowanie masła orzechowego w domu jest świetną alternatywą, jest ono dużo tańsze niż w sklepie (ok. 1-1,5 zł za 100 gramów) i możemy być pewni co do użytych składników. Zapraszamy do przetestowania jak posmakuje Wam nasz przepis na masło orzechowe!

Podczas płatności za granicą świetnie sprawdza się Revolut. Czytelnicy naszego bloga mogą zamówić ją za darmo tutaj:
Revolut

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych krajów. W serii znajdziecie również przepisy na inne amerykańskie przekąski takie jak krążki cebulowe czy corn dogi. Inne przepisy kuchni USA znajdziecie w dziale kuchnia amerykańska. Zachęcamy również do zapoznania się z działami dotyczącymi kuchni hiszpańskiejkuchni włoskiej oraz przepisów z pozostałych krajów.

Masło orzechowe

Przepis na klasyczne masło orzechowe
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 25 minutes
Łączny czas 35 minutes
Porcje 200 gramów
Kalorie 2440kcal
Cost 2,5 zł

Składniki

  • 400 gramów orzeszków ziemnych (bez łupin)
  • 1/2 łyżeczki soli (ok. 3 gramów)
  • łyżka miodu (ok. 25 gramów; opcjonalnie, więcej informacji poniżej)

Instrukcje

  • Podstawowym i jedynym składnikiem niezbędnym do wykonania masła orzechowego są orzeszki ziemne, które możemy kupić:
    - całe w łupinach
    - naturalne bez łupin
    - bez łupin prażone
    Jeśli zdecydujecie się na zakup już prażonych orzechów, musicie zwrócić uwagę, aby była na nich informacja "niesolone". Uważajcie też, aby zamiast orzechów prażonych nie kupić orzechów smażonych.
  • Jeśli kupiliście orzechy w łupinach, to rozłupcie je i pozbawcie łupin.
    Waga samych orzechów bez łupin będzie około 30% mniejsza. Kupując 100 gramów orzechów w łupinach, po rozłupaniu otrzymacie około 70 gramów orzechów.
  • Orzechy wrzucamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wstawiamy do piekarnika ustawionego na temperaturę 160 stopni grzanie góra-dół i pozostawiamy na około 15 minut.
    orzechy przed prażeniem
  • Po kwadransie wyciągamy orzechy z piekarnika i czekamy 2-3 minuty aż nieco ostygną, aby pozbyć się skórki, która teraz będzie łatwo odchodzić.
    orzechy po uprażeniu
  • Najłatwiej obierać je biorąc je pomiędzy dłonie i nimi pocierać. Obrane orzeszki odkładamy do miski lub innego naczynia.
  • Uprażone, obrane orzeszki wrzucamy do blendera. Ważne, aby używać blendera wysokoobrotowego, ponieważ słabsze niskoobrotowe blendery mogą ulec awarii.
  • Do orzeszków dosypujemy około 1/2 łyżeczki soli (nie więcej niż 1 gram na 100 gramów orzechów).
    W zależności od własnych preferencji oraz tego, do czego będziemy stosować masło orzechowe, dodajemy łyżkę miodu. Ja lubię kiedy masło orzechowe nie jest zbyt słodkie, dlatego pomijam ten krok.
  • Wszystkie składniki rozdrabniamy blenderem.
    W zależności od rodzaju i mocy blendera, mielenie powinno zająć od 3 do 8 minut. U mnie zajmuje to około 4 minut.
    UWAGA: Uważajcie, aby Wasz blender się nie przegrzał, co mogłoby spowodować jego awarię. Jeśli zauważycie, że robi się ciepły, dajcie mu odpocząć. Własne masło orzechowe róbcie tylko jeśli macie dobry wysokoobrotowy sprzęt, który nadaje się też np. do kruszenia lodu.
  • Jeśli chcecie, aby Wasze masło miało w sobie widoczne kawałki orzechów, to po 20 sekundach blendowania odsypcie z niego 2 stołowe łyżki orzechów, które dodacie na koniec.
    Po 1 minucie blendowania orzechy są już mocno zmielone, jednak nie przypominają jeszcze masła orzechowego. Jeśli część orzechów przykleiło się do ścianek naczynia, to za pomocą łyżki je odklejamy.
  • Po 2 minutach blendowania ich konsystencja jest już coraz bardziej zbliżona do masła.
  • Po 3 minutach masło orzechowe jest już właściwie gotowe. Ja wolę jednak kiedy jest jeszcze bardziej gładkie i kremowe, dlatego blenduję je jeszcze przez minutę.
  • Masło orzechowe po 4 minutach ma już odpowiednią gładkość. Takie masło określane jest jako smooth.
    Jeśli na początku blendowania odsypaliście orzechy, bo chcecie, żeby Wasze masło orzechowe miało widoczne fragmenty (masło typu crunchy), możecie wrzucić je teraz do masła i dokładnie wymieszać.
  • Gotowe masło przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Tak przygotowane naturalne masło można przechowywać do 3 tygodni.
    Uwaga: Masło orzechowe rozwarstwia się i jest to normalny proces. Przed użyciem należy je wymieszać łyżką. Dobrej jakości masła orzechowe sprzedawane w sklepie również się rozwarstwiają, w tych gorszych, aby zapobiec temu procesowi stosowane są niezdrowe utwardzacze np. w postaci oleju palmowego.
    masło orzechowe w słoiku
  • Nasze masło jest gotowe! Smacznego!

Komentarze

Komentarzy