Co zjeść we Włoszech?

co zjeść we WłoszechWłochy to kraj, który ma do zaoferowania odwiedzającym bardzo wiele. Jednych przyciągają tu piękne plaże, innych niesamowite góry czy niezliczona ilość obiektów mających ogromne znaczenie dla dziedzictwa kulturowego (Włochy to kraj, gdzie znajduje się najwięcej na świecie obiektów z listy UNESCO). Do Włoch przyciąga coś jeszcze – niesamowita kuchnia, która zawojowała serca milionów ludzi na całym świecie. Dziś prezentujemy Wam listę produktów, które według nas warto spróbować podczas pobytu w słonecznej Italii. Jeśli zgłodniejecie, a nie planujecie w najbliższym czasie żadnego wyjazdu polecamy również zajrzeć do działu kuchnia włoska. Znajdziecie tam wiele przepisów, które pozwolą wam przygotować włoskie potrawy we własnym domu. Co zatem warto zjeść we Włoszech?

Zachęcamy również do zapoznania się z naszym artykułem Co kupić we Włoszech? Najpopularniejsze włoskie produkty oraz zerknąć do zakładki Włochy, gdzie znajduje się szereg artykułów między innymi o zwiedzaniu Bergamo, jednego z włoskich miast do którego bilety lotnicze z polski można kupić nawet za 100-150 zł w dwie strony.

1. Panuozzo

Panuozzo

Panuozzo to rodzaj podawanej na ciepło kanapki. Potrawa swoje korzenie ma we włoskim regionie Kampania. Pochodzi z niewielkiej miejscowości Gragnano znajdującej się kilkadziesiąt kilometrów na południe od Neapolu.

Do przygotowania panuozzo wykorzystywana jest podłużna bułka wypiekana w opalanym drewnem piecu z ciasta używanego do robienia pizzy. Jako dodatek obowiązkowo stosowany jest ser – zazwyczaj mozzarella, ale w różnych wariacjach możemy spotkać się też np. z serem kozim lub owczym. W panuozzo podawane są warzywa, takie jak pomidory, oliwki, rukola, karczochy, brokuły czy cebula wraz z różnymi rodzajami wędlin. Czasem dodatkiem są też różne sosy. Kanapka ma wiele wspólnych cech z pizzą, jednak przed podaniem całość ponownie jest zapiekana, przez co kanapki są bardzo chrupiące.

Początkowo dostępne były jedynie w Kampanii. Obecnie panuozzo wykroczyło poza zakres lokalny i możemy je zjeść w całych Włoszech, nie są tam jednak tak popularne jak w okolicach Neapolu. Jeśli chcecie przygotować je w domu skorzystajcie z tego przepisu na Panuozzo z karczochami i kaparami.

2. Tiramisu

tiramisu

Tiramisu to najbardziej znany włoski deser, składający się z biszkoptu mocno nasączonego likierem amaretto oraz kawą espresso, na który położony jest krem z sera mascarpone, jajek i cukru. Całość posypana jest kakaem. Podawany jest mocno schłodzony dzięki czemu idealnie nadaje się na upalne dni.

Oczywiście, jak przystało na Włochy, tiramisu występuje w wielu różnych odmianach w zależności od miasta, z którego pochodzi przepis. Samo miasto jego pochodzenia też nie jest dokładnie znane, tytuł twórcy tiramisu roszczą sobie Wenecja, Treviso, Siena i Florencja. Przygotowanie tego deseru wbrew pozorom nie jest bardzo trudne, przepis na Tiramisu znajdziecie tutaj.

3. Pizza

Pizza to chyba najbardziej włoska ze wszystkich włoskich potraw. Będąc we Włoszech bez wątpienia warto zjeść pizzę. Oczywiście, tak jak w przypadku większości potraw, pizza potrafi sporo różnić się w zależności od regionu, w którym postanowimy ją spróbować. Najpopularniejszą jest pizza neapolitańska charakteryzująca się cienkim i chrupiącym ciastem oraz tym, że ciasto wyrabiane i formowane jest ręcznie (zainteresowanych odsyłamy do przepisu na ciasto do pizzy w stylu neapolitańskim). Pizza napolitańska wypiekana jest w piecach opalanych drewnem, których temperatura powinna osiągać około 500 stopni. Najpopularniejszą odmianą pizzy neapolitańskiej jest Margherita, która została wymyślona w 1889 roku przez kucharza Rafaela Esposito dla odwiedzającej miasto królowej Margherita. Pizza ta reprezentuje barwy narodowe Włoch, a używane w niej dodatki to pomidory, ser mozzarella oraz świeża bazylia.

Oprócz pizzy neapolitańskiej we Włoszech możemy spotkać się również z pizzą sycylijską (prostokątna, na puszystym cieście z serem znajdującym się pod sosem), pizza Lazio (często sprzedawana w kawałkach, wypiekana w piecach elektrycznych na cieście o grubości około 1,5 centymetra).

Pizzę we Włoszech oczywiście je się z sosem, sos pomidorowy jest podstawą niemal każdej pizzy (może z wyjątkiem bianco), używa go jednak tylko kucharz. Po przyrządzeniu pizzy nie polewa się jej dodatkowym sosem czy keczupem. Niektórzy dodatkowo polewają jednak pizzę oliwą z oliwek. Na naszej stronie znajdziecie cały dział poświęcony Pizzy, w którym umieściliśmy kilkanaście przepisów na pizze, przepis na ciasto oraz artykuły o tym jak piec pizzę w domu w piekarniku elektrycznym.

4. Włoskie sery – mozarella, parmezan, Grana Padano, mascarpone, gorgonzola i inne

włoskie sery

Sery to zdecydowanie coś, co koniecznie trzeba zjeść we Włoszech. Kraj ten jest ojczyzną tak popularnych serów jak mozzarella, Grana Padano, mascarpone, parmezan czy gorgonzola.

Włoskich serów będziemy mieli okazję próbować w większości dań. Pochodząca z Kampanii mozzarella, wytwarzana z krowiego bądź bawolego mleka, jest wykorzystywana choćby we wspomnianych w tym artykule pizzy, panino czy panuozzo – jest też podstawowym składnikiem sałatki z pomidorów caprese (przekładane na przemian plastry pomidorów i mozzarelli). Twardy dojrzewający parmezan oraz Grana Padano, pochodzące z północnej części kraju, podawane są w kawałkach w zestawach serów lub starte jako dodatek do pasty i innych potraw. Niezwykle delikatny serek mascarpone wykorzystywany jest zazwyczaj w deserach. Miłośnicy serów pleśniowych z pewnością zasmakują w niebieskiej gorgonzoli pochodzącej z Lombardii.

Inny zasługujący na uwagę włoski ser to owczy pecorino, wytwarzany w wielu lokalnych odmianach w całych Włoszech. Odważni, będąc na Sardynii mogą spróbować casu marzu, owczego sera, podobnego nieco do gorgonzoli zawierającego żywe larwy much Piophila casei, które celowo są do niego wprowadzane w celu wywołania fermentacji.

5. Włoskie wędliny – priosciutto cotto, posciutto crudo, mortadela i inne

Bez wątpienia będąc we Włoszech należy spróbować włoskich wędlin. Prosciutto to po włosku po prostu szynka, którą można podzielić na dwa rodzaje crudo i cotto.

Prosciutto crudo to surowe, długo dojrzewające szynki wytwarzane z całych wieprzowych udźców. Wśród nich zdecydowanie najbardziej uznana jest szynka parmeńska (Prosciutto di Parma). Prosciutto crudo pokrojona na cienkie plastry podawana jest jako przystawka na talerzu wędlin, podawana z melonem lub owinięta wokół paluszków z pieczywa grissini. Produkt wytwarzany głównie w północnych regionach Włoch.

Prosciutto cotto to szynka długo gotowana. Jest bardzo aromatyczna i stanowi najpopularniejszy rodzaj wędliny delikatesowej we Włoszech. Możemy ją zjeść jako dodatek np. do kanapek.

Wśród włoskich wędlin na uwagę zasługuje też mortadela. W Polsce nie kojarząca się zbyt dobrze, często przez niską jakość mięsa stosowanego do wyrabiania „polskiej mortadeli”, we Włoszech jest prawdziwym przysmakiem. Mortadela to kiełbasa charakterystyczna dla Lombardii i Emilii-Romanii, produkowana ze starannie wyselekcjonowanego mięsa wieprzowego i słoniny, doprawianych ziarnami pieprzu i orzeszkami pistacjowymi. Za stolicę mortadeli uważa się Bolonię, gdzie możemy spróbować niemal każdej jej wariacji. Najczęściej podawana jest w kanapkach i sałatkach. We Włoszech odnajdą się również miłośnicy salami produkowanego zarówno w wersji łagodnej (dolce) jak i pikantnej (piccante) uznawane są za najsmaczniejsze na świecie. Najpopularniejsze włoskie salami to słodkie i delikatne Salami Milano, naszym faworytem jest jednak pikane salami spianata z Kalabrii.

6. Panini

Panini to kolejna kanapkowa pozycja na naszej liście. Właściwie poprawną formą powinno być panino, bo panini to liczba mnoga, która jest zazwyczaj używana za granicą. Panino to kanapka zrobiona z krojonego poziomo chleba ciabatta, michetty lub bagietki.  Panino z włoskiego oznacza mały kawałek chleba. Występuje wiele wariantów panino, jako dodatki do stosuje się warzywa, mięso i wędliny oraz ser. Kanapki często przed podaniem są zapiekane przy użyciu grilla.

Panini popularność we Włoszech zyskały w latach 60′ i 70′ XX wieku. W latach 90′ rozpowszechniły się w Stanach Zjednoczonych i na całym świecie. Sprzedawane w barach kanapkowych nazywanych Paninoteca.

7. Bruschetta

bruschetta z pomidorami i bazylią

Bruschetta to grzanka z pieczywa z solą, natartego czosnkiem i polanego oliwą, podawana jako przystawka. W zależności od rodzaju i regionu, podawana jest sama lub z dodatkami, wśród których najpopularniejsza jest mieszanka świeżo pokrojonych pomidorów i bazylii, która zyskała duże uznanie poza Włochami. W Toskanii szczególną popularnością cieszy się wersja bez dodatków, nazywana fettunta, która w listopadzie używana jest w celu spróbowania nowo wyprodukowanej oliwy.

Bruschetta swoje korzenie ma najprawdopodobniej już w starożytnym Rzymie, a jej nazwa pochodzi od słowa bruscare, oznaczającego piec nad węglem. Powstała prawdopodobnie w tłoczniach oliwy, gdzie robotnicy nad węglem opalali chleb, który następnie solili i polewali oliwą.

8. Panna Cotta

Panna cotta po włosku oznacza gotowaną śmietankę i jest to rodzaj deseru pochodzący z Piemontu. W celu jej przygotowania, śmietana podgrzewana jest razem z żelatyną i innymi dodatkami, takimi jak wanilia i rum. Masa następnie wlewana jest do okrągłej foremki, na dnie której czasem znajduje się karmel. Po ostudzeniu wykłada się ją do góry dnem i polewa sosem owocowym oraz przyozdabia owocami.

9. Focaccia

Focaccia

Focaccia sprzedawana w jednej z włoskich piekarni.

Focaccia to rodzaj chlebowego pieczywa, wykonanego z ciasta podobnego w konsystencji do ciasta do pizzy. Podawana zazwyczaj na ciepło, jako przystawka lub dodatek do innych dań. Wyróżniamy wiele jej rodzajów, te najbardziej podstawowe zawierają tylko sól, rozmaryn i oliwę z oliwek. Bogatsze wariacje zawierają pomidory, oliwki i inne warzywa. Focaccie znajdziemy w większości włoskich piekarni.

10. Risotto

Risotto to najpopularniejsze włoskie danie zawierające ryż. Zazwyczaj podawane jest jako pierwsze danie, niczym zupa w Polsce. Bazą dania jest ryż, w zależności od typu podlewane jest bulionem lub winem, a w jej skład mogą wchodzić mięso, fasola, mątwa, borowiki, groszek czy krewetki lub inne owoce morza. Przypomina nieco hiszpańską paellę.

Jak w przypadku większości włoskich potraw, odróżniamy wiele odmian i regionalnych wariacji. W Piemoncie warto spróbować Risotto al Barolo przygotowywanego na czerwonym winie z mięsem i fasolą, w Mediolanie Risotto alla milanese przyprawianego szafranem. Jedną z bardzo popularnych odmian risotto jest Risotto ai funghi przygotowywane z borowików szlachetnych. Warto spróbować też odmian zawierających owoce morza (Risotto al nero di seppia z mątwą czy Risotto alla marinara z krewetkami i małżami).

11. Ravioli

Ravioli to niewielkie pierożki z ciasta makaronowego nadziewane serem ricotta, mięsem lub warzywami. Zazwyczaj mają formę kwadratową i podawane są w bulionie lub z sosem makaronowym. Początkowo zastanawialiśmy się czy nie sklasyfikować ravioli do makaronów, z racji historycznych uznaliśmy jednak, że byłoby to dla nich krzywdzące. Pierwsze wzmianki o ravioli pochodzą już z XIV wieku, gdzie wymieniane były dwa rodzaje – ravioli senza sfoglia (bez ciasta) oraz ravioli con sfoglia. Ravioli w przeciwieństwie do np. tortellini, które jest rodzajem makaronu, mogło być podawane bez ciasta – przybierało wtedy formę mięsnych lub warzywnych kulek. Od XVIII wieku ten sposób podawania ravioli został jednak niemal całkowicie wyparty przez ravioli w cieście.

12. Włoskie makarony – pasta

spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Włosi bez wątpienia kochają makaron – konsumują rocznie niemal 30 kilogramów na osobę, co stawia ich na zdecydowanym miejscu lidera, jeśli chodzi o spożycie tej potrawy na świecie.

Pasta to nic innego jak po prostu makaron, podawana zazwyczaj jako pierwsze danie. Będąc we Włoszech na pewno będziemy mieli niejedną okazję, aby go zjeść. W Polsce włoski makaron kojarzy się jednoznacznie ze spaghetti, tymczasem to tylko jeden z kilkudziesięciu popularnych rodzajów makaronu. Makarony można podzielić na długie (jak spaghetti), krótkie (gnocchi, penne) i mini (sorprese, stelline). Drugi podział to makarony świeże i suszone.

Samych dań z makaronu są setki, w zależności od regionu Włoch, w którym jesteśmy warto wybrać lokalne odmiany. Sosy podawane z makaronem są przeróżne,  a gama dodatków rozpościera się od warzyw, po wołowinę, kończąc na owocach morza. Na naszej stronie znajdziecie przepisy między innymi na spaghetti carbonara i lasagne bolognese.

Komentarze

Komentarzy