Pizza Africana

pizza africana przepisPizza Africana to pochodząca ze Szwecji pizza, w której znajdziemy niezwykłe połączenie składników. Jej głównym składnikiem jest banan, którego słodki smak przełamywany jest przez przyprawę curry. Całość dopełnia ser mozzarella z szynką. W niektórych wariantach tej pizzy możemy spotkać się również z ananasem, według mnie zaburza on jednak całą kompozycję. Pizza, wbrew pozorom jest bardzo dobra. Mimo iż pizza z bananem i curry może przyprawić niejednego miłośnika pizzy o ból głowy, to polecamy wypróbować nasz przepis. Na prawdę warto!

Ten przepis jest częścią serii kuchnie świata. Jest to nasza pierwsza potrawa z kuchni szwedzkiej, nie mamy więc jeszcze takiego działu. Może jednak zainteresuje Cię kuchnia włoska lub kuchnia amerykańska? Więcej przepisów i pomysłów na pizzę, zarówno tę w wersji włoskiej, jak i w wersjach międzynarodowych, możesz znaleźć w dziale Pizza.

Pizza Africana

Pizza będąca połączeniem szynki, banana i przyprawy curry.

Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Łączny czas 20 minutes
Porcje 1 pizza o średnicy 36 cm
Kalorie 850 kcal

Składniki

  • 250 gramów ciasta na pizzę
  • 3 łyżki sosu pomidorowego (około 45 mililitrów)
  • połowa banana pokrojona w cienkie plasterki
  • 30 gramów szynki pokrojonej w cienkie plasterki
  • szczypta przyprawy curry
  • 125 gramów sera mozarella (w kulce lub tarta)

Instrukcja

  1. Obieramy banana, którego połowę kroimy na drobne plasterki.

  2. Jedną kulkę ciasta na pizzę z tego przepisu formujemy tak, aby placek miał około 36 centymetrów średnicy.

    Nie używamy wałka, ponieważ wałkowaniem pozbędziemy się z ciasta powietrza. Proces formowania pizzy jest szczegółowo przedstawiony w przepisie na ciasto. 

  3. Uformowany placek polewamy sosem pomidorowym z tego przepisu.

    Używamy około 3 łyżek stołowych sosu, czyli mniej więcej 45 mililitrów

  4. Brzegi delikatnie smarujemy niewielką ilością oliwy. Pizzę wkładamy do rozgrzanego na maksymalną temperaturę piekarnika z włączonym grzaniem góra-dół oraz termoobiegiem na około 4 minuty.

    Poradnik pieczenia pizzy w piekarniku elektrycznym znaleźć można tutaj.

  5. Po wyjęciu pizzy z piekarnika rozkładamy na niej mozzarellę. Można użyć zarówno świeżej w kulce, jak i startej wersji osuszonej.

  6. Dodajemy szynkę. W tej pizzy dobrze sprawdza się również boczek.

  7. Rozkładamy równomiernie pokrojone wcześniej plasterki banana.

    pizza z bananem
  8. Posypujemy dość obficie przyprawą curry i wkładamy do piekarnika na około 4-5 minut, aż mozzarella zacznie "bąbelkować".

    pizza banan curry
  9. Po kilku minutach nasza Pizza Africana jest już gotowa!

    Smacznego!

    pizza africana

Komentarze

Komentarzy