KFC, czyli Kentucky Fried Chicken to największa na świecie sieć barów szybkiej obsługi zajmująca się sprzedażą kurczaków. KFC założone przez Harlanda Sandersa w 1952 (czasem za datę powstania uznawana jest data otwarcia przez niego pierwszej swojej restauracji w 1930) ma kilka produktów, które uchodzą z kultowe. Jednym z nich jest twister, który 2 lipca 1997 roku zadebiutował w ponad pięciu tysiącach punktach sieci w USA.
Twister w 1997 roku bardzo różnił się od tego znanego dziś. W pierwszym twisterze znajdowały się pomidory, sałata lodowa, ser cheddar, bekon, sos ranczerski oraz zimna pierś z kurczaka bez panierki. Twister był pierwszym produktem KFC, który sprzedawany był na zimno i reklamowany był jako coś rewolucyjnego. Jednym z powodów wprowadzenia do menu KFC twistera były coraz krótsze przerwy na lunch oraz zwiększenie się tempa życia i odsetka klientów, którzy jedli posiłki w samochodach. Twister jako pełen posiłek elegancko zapakowany w pszenny placek świetnie wpisywał się w tę narrację. W pierwszej telewizyjnej reklamie Twister przedstawiany był przez postacie z kreskówki Flinstonowie jako danie wyprowadzające lunch z epoki kamienia łupanego do lat 90.
Twister od początku odniósł ogromny sukces. Podczas trwających 2 tygodnie testów przed wprowadzeniem go do stałej oferty w liczącej 5000 mieszkańców miejscowości Swainsboro w stanie Georgia spróbowało go aż 60% populacji. W okresie tym przez miasto przejeżdżał Marolon Brando, który zatrzymał się aby spróbować niedostępnej jeszcze w całym kraju nowej przekąski.
Mimo sukcesu postanowiono zmodyfikować twistera, który od 1999 roku przypomina tego, którego możemy kupić w KFC na całym świecie. Według nas sekret twister tkwi przede wszystkim w doskonałym balansie pomiędzy chrupiącym i soczystym kurczakiem, warzywami i sosem ranczerskim. Dziś zapraszamy Was do przetestowania naszego przepisu na to kultowe danie w domowej wersji.
Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której pokazujemy Wam przepisy przywiezione z różnych krajów. Więcej przepisów kuchni tex-mex znajdziecie w dziale kuchnia amerykańska. Zachęcamy również do zapoznania się z działami dotyczącymi kuchni hiszpańskiej, kuchni włoskiej oraz przepisów z pozostałych krajów.
Twister
Składniki
- 600 gramów piersi z kurczaka
- 200 gramów panierki do kurczaka
- 6 tortilli pszennych o średnicy ok. 25-28 cm
- 2 średnie pomidory (ok. 250 gramów)
- 4 liście sałaty lodowej (ok. 100 gramów)
- 1 porcja sosu ranczerskiego
- olej (do smażenia)
Instrukcje
- Niezwykle ważnym elementem twistera jest sos ranczerski, który przygotujecie w 3 minuty korzystając z tego przepisu.Jeśli nie macie wszystkich składników to użyjcie tylko kilku wymienionych ziół i przypraw a sos mimo to będzie bardzo dobry.
- Pierś z kurczaka oczyszczamy z elementów, które się nam nie podobają a następnie kroimy w niewielkie filety o grubości ok. 1,5 cm. Z 600 gramów powinniście otrzymać około 12-16 kawałków. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy go marynować
- Teraz musicie postąpić w zależności od instrukcji na waszej panierce. Ja korzystam z panierki American Chicken Classic polskiej firmy Ten Smak, która jest partnerem tego wpisu więc w 1/4 szklanki wody rozpuszczam łyżkę panierki i dokładnie mieszam.
- Wlewamy panierkę do kurczaka i mieszamy, aby ciecz dotarła do wszystkich zakamarków. Odstawiam do lodówki na około 30 minut.
- W tym czasie kroimy w paski sałatę lodową.
- Pomidora kroimy w kostkę.
- Po około pół godziny wyciągamy kurczaka z lodówki.
- Do miski lub innego naczynia przesypujemy panierkę, niezależnie od tego jakiej panierki używacie warto dokładnie ją wcześniej wstrząsnąć lub przesiać przez sito.
- Za pomocą widelca przekładamy do panierki cztery kawałki kurczaka starając się dotknąć panierką obu ich stron.
- Rękami mieszamy kawałki kurczaka podrzucając go delikatnie w misce z panierką.
- Dwa kawałki kurczaka trzymane w rękach otrzepujemy z nadmiaru panierki uderzając nadgarstkami o siebie.
- Przekładamy kurczaka na sitko i wkładam do miski z wodą na około 2 sekundy.
- Ponownie przekładamy kurczaka do panierki i znów mieszam.
- Otrzepujemy z nadmiaru mąki i wrzucamy na głęboki olej nagrzany do 180 stopni. Smażymy przez 5 minut.
- Tortillę smarujemy przygotowanym wcześniej sosem ranczerskim.Nie pomijajcie tego sosu bo jest jednym z elementów, które znacząco wpływają na smak zbliżony do oryginału.
- Dodajemy pokrojoną sałatę lodową oraz pomidora uważając przy tym aby nie przesadzić z ich ilością. Idealny twister nie może mieć zbyt wiele warzyw i nie może być zbyt upchany.
- Dodajemy dwa kawałki kurczaka i zawijamy w kopertę
- Twistera możemy na chwilę wrzucić na elektryczny grill lub opiekacz. Ja wolę go w wersji, która nie jest opiekana.
- Smacznego!