Niezwykle ważnym elementem twistera jest sos ranczerski, który przygotujecie w 3 minuty korzystając z tego przepisu.Jeśli nie macie wszystkich składników to użyjcie tylko kilku wymienionych ziół i przypraw a sos mimo to będzie bardzo dobry. Pierś z kurczaka oczyszczamy z elementów, które się nam nie podobają a następnie kroimy w niewielkie filety o grubości ok. 1,5 cm. Z 600 gramów powinniście otrzymać około 12-16 kawałków. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy go marynować
Teraz musicie postąpić w zależności od instrukcji na waszej panierce. Ja korzystam z panierki American Chicken Classic polskiej firmy Ten Smak, która jest partnerem tego wpisu więc w 1/4 szklanki wody rozpuszczam łyżkę panierki i dokładnie mieszam. Wlewamy panierkę do kurczaka i mieszamy, aby ciecz dotarła do wszystkich zakamarków. Odstawiam do lodówki na około 30 minut.
W tym czasie kroimy w paski sałatę lodową.
Pomidora kroimy w kostkę.
Po około pół godziny wyciągamy kurczaka z lodówki.
Do miski lub innego naczynia przesypujemy panierkę, niezależnie od tego jakiej panierki używacie warto dokładnie ją wcześniej wstrząsnąć lub przesiać przez sito.
Za pomocą widelca przekładamy do panierki cztery kawałki kurczaka starając się dotknąć panierką obu ich stron.
Rękami mieszamy kawałki kurczaka podrzucając go delikatnie w misce z panierką.
Dwa kawałki kurczaka trzymane w rękach otrzepujemy z nadmiaru panierki uderzając nadgarstkami o siebie.
Przekładamy kurczaka na sitko i wkładam do miski z wodą na około 2 sekundy.
Ponownie przekładamy kurczaka do panierki i znów mieszam.
Otrzepujemy z nadmiaru mąki i wrzucamy na głęboki olej nagrzany do 180 stopni. Smażymy przez 5 minut.
Tortillę smarujemy przygotowanym wcześniej sosem ranczerskim.Nie pomijajcie tego sosu bo jest jednym z elementów, które znacząco wpływają na smak zbliżony do oryginału. Dodajemy pokrojoną sałatę lodową oraz pomidora uważając przy tym aby nie przesadzić z ich ilością. Idealny twister nie może mieć zbyt wiele warzyw i nie może być zbyt upchany.
Dodajemy dwa kawałki kurczaka i zawijamy w kopertę
Twistera możemy na chwilę wrzucić na elektryczny grill lub opiekacz. Ja wolę go w wersji, która nie jest opiekana.
Smacznego!