
Tequila Sunrise to jeden najpopularniejszych drinków świata. Koktajl z tequili, soku pomarańczowego oraz grenadyny, od 1986 roku nieprzerwanie wpisany jest na listę oficjalnych drinków IBA. Pierwsza Tequila Sunrise stworzona została w Biltmore Hotel w Arizonie w latach 40′ XX wieku. Tamten drink znacząco różnił się od wersji nowoczesnej, ich jedynym wspólnym składnikiem była tequila. Drink w formie jaką znamy dziś, wymyślony został na początku lat 70′ XX wieku w barze Trident, w niewielkim mieście Sausalito nieopodal San Francisco przez barmanów Billy’ego Rice’a i Bobby’ego Lozoffa. Do jego popularności przyczynił się Mick Jagger, który pierwszy raz spróbował go w 1972 roku podczas prywatnej imprezy w klubie, która inaugurowała trasę koncertową Rolling Stones po Ameryce. Jaggerowi tak posmakowała Tequila Sunrise, że zamawiał ją później podczas całej trasy koncertowej. W 1973 roku zespół Eagles wydał singiel Tequila Sunrise, który doszedł do 64 miejsca na liście Billboard Hot 100.
Ciekawostka: W klubie The Trident, w wakacje w latach 1974-1976 jako pomocnik kelnera, sprzątacz stołów tzw. busser, pracował młody Robin Williams, który w tym czasie uczył się aktorstwa w prestiżowej szkole Juilliard School w Nowym Jorku.
Tequila Sunrise podawana jest w wysokiej szklance. Do jej przygotowania potrzebne są jedynie lód, biała tequila, sok pomarańczowy oraz syrop z granatu – grenadyna. Drinka przygotowuje się na lodzie bezpośrednio w szkle, a do jego przygotowania nie jest potrzebny żaden specjalistyczny sprzęt. Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu na Tequila Sunrise!
Przygotowanie i historia Tequila Sunrise w formie wideo:Ten artykuł jest częścią serii kuchnie świata oraz serii dotyczącej drinków, gdzie pokazujemy Wam klasyczne drinki i koktajle z różnych stron świata. W ramach tych serii znajdziecie u nas artykuły dotyczące np. Pina Colady czy włoskiego drinka Aperol Spritz.
Tequila Sunrise
Składniki
- 40 ml tequili
- 100 ml soku pomarańczowego
- 20 ml grenadyny (syropu z granatu)
- 1/2 plasterka pomarańczy (do dekoracji)
- kilka kostek lodu
Instrukcje
- Tequilę Sunrise przygotowuje się bezpośrednio w kieliszku. Jako szkło najczęściej używane są wysokie szklanki typu highball lub typu collins. Szklanki te mają zazwyczaj od 350 do 450 mililitrów.
- Szklankę zasypujemy do pełna lodem.
- Dodajemy 40 ml tequili.Tequila to produkowany w Meksyku destylat, który wytwarza się ze sfermentowanego soku z błękitnej agawy. Tequila musi posiadać minimum 51% błękitnej agawy. Dobrej jakości tequila wyprodukowana jest w 100% z błękitnej agawy, co producenci zawsze podkreślają na butelkach.
- Wlewamy 100 mililitrów soku pomarańczowego.
- Dodajemy 20 mililitrów grenadyny.Grenadyna jest najcięższa ze wszystkich składników, opadnie więc na dno sprawiając, że drink nabierze bardzo ładnego wyglądu.
- Drinka ozdabiamy połówką plasterka pomarańczy. Podajemy ze słomką nie mieszając.
- Tequila Sunrise jest gotowa! Przed wypiciem najczęściej jest mieszana (słomką, bezpośrednio przez właściciela drinka)