Tequila Sunrise
tequila sunrise

Tequila Sunrise to jeden najpopularniejszych drinków świata. Koktajl z tequili, soku pomarańczowego oraz grenadyny, od 1986 roku nieprzerwanie wpisany jest na listę oficjalnych drinków IBA. Pierwsza Tequila Sunrise stworzona została w Biltmore Hotel w Arizonie w latach 40′ XX wieku. Tamten drink znacząco różnił się od wersji nowoczesnej, ich jedynym wspólnym składnikiem była tequila. Drink w formie jaką znamy dziś, wymyślony został na początku lat 70′ XX wieku w barze Trident, w niewielkim mieście Sausalito nieopodal San Francisco przez barmanów Billy’ego Rice’a i Bobby’ego Lozoffa. Do jego popularności przyczynił się Mick Jagger, który pierwszy raz spróbował go w 1972 roku podczas prywatnej imprezy w klubie, która inaugurowała trasę koncertową Rolling Stones po Ameryce. Jaggerowi tak posmakowała Tequila Sunrise, że zamawiał ją później podczas całej trasy koncertowej. W 1973 roku zespół Eagles wydał singiel Tequila Sunrise, który doszedł do 64 miejsca na liście Billboard Hot 100.

Ciekawostka: W klubie The Trident, w wakacje w latach 1974-1976 jako pomocnik kelnera, sprzątacz stołów tzw. busser, pracował młody Robin Williams, który w tym czasie uczył się aktorstwa w prestiżowej szkole Juilliard School w Nowym Jorku.

Tequila Sunrise podawana jest w wysokiej szklance. Do jej przygotowania potrzebne są jedynie lód, biała tequila, sok pomarańczowy oraz syrop z granatu – grenadyna. Drinka przygotowuje się na lodzie bezpośrednio w szkle, a do jego przygotowania nie jest potrzebny żaden specjalistyczny sprzęt. Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu na Tequila Sunrise!

Przygotowanie i historia Tequila Sunrise w formie wideo:

Ten artykuł jest częścią serii kuchnie świata oraz serii dotyczącej drinków, gdzie pokazujemy Wam klasyczne drinki i koktajle z różnych stron świata. W ramach tych serii znajdziecie u nas artykuły dotyczące np. Pina Colady czy włoskiego drinka Aperol Spritz.

Tequila Sunrise

przepis na popularny drink na bazie tequili

Czas przygotowania 3 minutes
Łączny czas 3 minutes
Porcje 1 porcja (ok. 400 ml)
Kalorie 190 kcal

Składniki

  • 40 ml tequili
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 20 ml grenadyny (syropu z granatu)
  • 1/2 plasterka pomarańczy (do dekoracji)
  • kilka kostek lodu

Instrukcja

  1. Tequilę Sunrise przygotowuje się bezpośrednio w kieliszku. Jako szkło najczęściej używane są wysokie szklanki typu highball lub typu collins. Szklanki te mają zazwyczaj od 350 do 450 mililitrów.

  2. Szklankę zasypujemy do pełna lodem.

  3. Dodajemy 40 ml tequili.

    Tequila to produkowany w Meksyku destylat, który wytwarza się ze sfermentowanego soku z błękitnej agawy. Tequila musi posiadać minimum 51% błękitnej agawy. Dobrej jakości tequila wyprodukowana jest w 100% z błękitnej agawy, co producenci zawsze podkreślają na butelkach.

  4. Wlewamy 100 mililitrów soku pomarańczowego.

    kieliszek z tequilą
  5. Dodajemy 20 mililitrów grenadyny.

    Grenadyna jest najcięższa ze wszystkich składników, opadnie więc na dno sprawiając, że drink nabierze bardzo ładnego wyglądu.

    grenadyna mieszająca się z sokiem pomarańczowym
  6. Drinka ozdabiamy połówką plasterka pomarańczy. Podajemy ze słomką nie mieszając.

  7. Tequila Sunrise jest gotowa! Przed wypiciem najczęściej jest mieszana (słomką, bezpośrednio przez właściciela drinka)

Komentarze

Komentarzy