Proziakoburgery

Proziakoburgery to połączenie dwóch wspaniałych rzeczy – hamburgerów oraz proziaków, czyli podkarpackich bułek przygotowywanych z użyciem sody oczyszczonej, czyli inaczej prozy od której biorą swoją nazwę. Proziaki przez zaradne podkarpackie gospodynie były wypiekane już w XIX wieku, tradycyjnie najczęściej podawane były z masłem oraz mlekiem. Więcej o nich możecie przeczytać w osobnym artykule dotyczącym proziaków.

Kiedy pierwszy raz kosztowałem proziaków w głowie zrodziła mi się myśl, że bułki te nadawałyby się idealnie do przygotowania rustykalnych hamburgerów. Dziś prezentuje Wam przepis na proziakoburgery, których przygotowanie łącznie ze zrobieniem i wypieczeniem bułek powinno zająć Wam nie więcej niż 20-25 minut! Zapraszam!

Przepis na Proziakoburgery:

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych zakątków świata. Znajdziecie tam przepisy na różne fajne dania oraz całe działy z kuchnią amerykańską czy kuchnią włoskąKuchnia polska nie posiada jeszcze swojego działu, przepisy z tej kategorii znajdziecie w zakładce kuchnie świata – pozostałe kraje.

Proziakoburgery

proziakoburgery to połączenie tradycji z nowoczesnością, rustykalne hamburgery zamknięte w pysznym tradycyjnym podkarpackim proziaku
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Łączny czas 30 minutes
Porcje 3 porcje

Składniki

  • 450-600 gramów wołowiny (np. antrykot)
  • 1/2 pomidora
  • 1/2 średniej cebuli
  • 3-6 plastrów sera żółtego (np. wędzona gouda)
  • 3 liście sałaty lodowej lub sałaty
  • 3 łyżeczki majonezu

Bułki (proziaki)

  • 290 g mąki pszennej typu 450 (krupczatka)
  • 200 ml maślanki, kefiru lub wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej (ok. 3 g)
  • 1/2 łyżeczki łyżeczki cukru (ok. 3 g)
  • 1/2 łyżeczki łyżeczki soli (ok. 3 g)

Instrukcje

Przygotowanie bułek

  • Rozpoczynamy od przygotowania proziaków. Proziaki możemy przygotować na grillu (płaski ruszt – płyta), na patelni lub w piekarniku.
  • Do prawie całej (ok. 250 gramów) mąki typu krupczatka dodajemy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej oraz 1/2 łyżeczki soli.
    Dodajemy 1 jajko oraz 200 ml maślanki lub kefiru*.
    * – w biedniejszej wersji można użyć mleka lub nawet wody
    wlewanie maślanki co ciasta
  • Całość delikatnie mieszamy drewnianą łyżką aż połączy się w jedną kleistą masę.
    ciasto na proziaki w trakcie mieszania
  • Na stolnicę lub blat wysypujemy połowę pozostałej mąki, a następnie wrzucamy w nią ciasto, które posypujemy pozostałą mąką.
    wyrzucanie ciasta na stolnicę
  • Ciasto bardzo delikatnie zagniatamy, wykonujemy tylko kilka ruchów. Cały czas powinno ono pozostać takie "luźne".
    rozpłaszczone ciasto na proziaki
  • Ciasto spłaszczamy na ok. 1,5 cm, a następnie np. za pomocą miseczki wycinamy z niego kawałki, które będą naszym bułkami.
    wycinanie proziaków
  • Proziaki układamy na płaskim ruszcie lub na patelni, które nie powinny być natłuszczone. Pieczemy na bardzo małym ogniu przez ok. 7-10 minut z każdej ze stron.
    Bułkia na proziakoburgery można przygotować również w piekarniku. Wtedy wkładamy je na suchą blachę, a następnie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (góra-dół bez termoobiegu) i pieczemy przez ok. 17-18 minut.
    proziaki na ruszcie w trakcie przygotowania
  • Po spędzeniu na patelni ok. 7-10 minut z każdej ze stron proziaki są gotowe. Możemy je przekroić i wykorzystać.
    krojenie proziaka

Przygotowanie proziakoburgerów

  • Gdy proziaki będą się piekły przystępujemy do przygotowania proziakoburgerów.
    Ja wykorzystam dodatki, które kojarzą mi się wiejsko ponieważ chciałbym zachować rustykalny charakter tego dania. Z dodatkami możecie eksperymentować, do czego Was zachęcam.
  • Pomidora kroję w plasterki, cebulę w kostkę, a sałatę lodową w paski.
  • Kotlety do naszych burgerów mogą mieć różną wielkość w zależności od bułki lub preferencji. W standardowym burgerze powinny mieć według mnie od 140 do 200 gramów mięsa.
    Ja korzystam z antrykotu wołowego ale sprawdzi się również mostek, rostbef czy łopatka. Fajnie pasowałaby tu też domieszka jagnięciny jeśli macie do niej dostęp.
    formowanie mięsa
  • Mięso mielimy, a następnie formujemy kotlety, które powinny mieć średnicę o ok. 20-25% większą od bułek.
  • Kotlety wrzucamy na ruszt rozgrzany do bardzo wysokiej temperatury. Długość grillowania zależna będzie od grubości oraz od tego czy oczekujecie burgerów krwistych czy wysuszonych.
    grillowanie mięsa
  • W połowie grillowania kotleta obracamy, posypujemy niewielką ilością soli oraz pieprzu a następnie układamy na nim 1 lub 2 plasterki sera. Ja wykorzystuje wędzoną goudę, która świetnie tu według mnie pasuje.
    ser na burgerach
  • Bułkę rozkrajamy, a gdy kotlet jest już gotowy przekładamy go na dolną część bułki.
    proziakoburger w trakcie składania
  • Dodajemy sałatę, pomidora oraz cebulę.
    proziakoburger z warzywami
  • Górną część bułki obficie smarujemy majonezem.
  • Całość zamykamy i nasz proziakoburger jest gotowy. Smacznego!
    proziakoburger gotowy
Spróbujesz zrobić przepis?Pochwal się na inststories i koniecznie mnie oznacz @topgarpl

Partnerem tego wpisu jest producent grilli gazowych Koler.

Komentarze

Komentarzy