Pag Island Iced Tea to lokalna odmiana znanego na całym świecie drinka, który wymyślony został w 1972 roku na Long Island. Jest to raczej niszowy drink, którego nie spotkacie poza chorwacką wyspą Pag, a i tam dostępny jest tylko w kilku miejscach. Największymi zmianami w stosunku do oryginału jest zastąpienie triple sec przez likier maraschino, a coca-coli sokiem z kwaśnych wiśni. Oba te produkty możecie znać z oficjalnego drinka Chorwacji – CROcktailu. Wiśnie maraskie są produktem charakterystycznym dla okolicy wyspy Pag i znajdującego się nieopodal Zadaru.
Pag Island Iced Tea przygotowywane jest w wysokiej szklance, a do jej przyrządzenia przyda się szejker.
Pag Island Iced Tea w formie wideo:Ten artykuł jest częścią serii kuchnie świata oraz serii dotyczącej drinków świata, gdzie pokazujemy Wam klasyczne drinki i koktajle z różnych zakątków globu. W ramach tych serii znajdziecie u nas artykuły dotyczące np. Piña Colady czy włoskiego drinka Aperol Spritz.
Pag Island Iced Tea
Składniki
- 20 ml tequili
- 20 ml białego rumu
- 20 ml ginu
- 20 ml wódki
- 20 ml likieru maraschino
- 20 ml sweet and sour mix
- odrobina kwaśnego nektaru wiśniowego
- 1/8 limonki (lub cytryny, do ozdoby)
Instrukcje
- Do przygotowania Pas Island Iced Tea potrzebny będzie sweet and sour mix, który jest niczym innym jak mieszanką 1:1 syropu cukrowego przygotowanego z wody i cukru oraz soku z limonki/cytryny. Łatwo przygotujecie go w domu, więcej na ten temat możecie znaleźć w tym filmie.
- Wysoką szklankę typu high ball wypełniamy kostkami lodu.
- Do szejkera wlewamy w równych proporcjach:– tequilę– rum– gin– wódkę– sweet and sour mixPag Island Iced Tea, podobnie jak jego odpowiednik jest koktajlem bardzo mocnym, dlatego do przygotowania go używamy niewielkich ilości alkoholu, tylko 15 lub 20 ml.
- Wrzucamy kilka kostek lodu, zamykamy szejker i wstrząsamy przez kilkanaście sekund.
- Ze szklanki odlewamy wodę, która zgromadziła się z topniejącego lodu a następnie za pomocą sitka przelewamy zawartość szejkera.
- Do szklanki wlewamy niewielką ilość nekatru z kwaśnych wiśni.Po angielsku określa się to jako splash, czyli "pluśnięcie" i jest trochę taki odpowiednik szczypty.Nektar ma głównie nadać koloru, nie ma dominować nad resztą składników, dlatego powinno być go jedynie około 10 ml.
- Drinka ozdabiamy 1/8 limonki.
- Wkładamy rurkę i Pag Island Iced Tea jest gotowy!