Pag Island Iced Tea
pag island iced tea przepis

Pag Island Iced Tea to lokalna odmiana znanego na całym świecie drinka, który wymyślony został w 1972 roku na Long Island. Jest to raczej niszowy drink, którego nie spotkacie poza chorwacką wyspą Pag, a i tam dostępny jest tylko w kilku miejscach. Największymi zmianami w stosunku do oryginału jest zastąpienie triple sec przez likier maraschino, a coca-coli sokiem z kwaśnych wiśni. Oba te produkty możecie znać z oficjalnego drinka Chorwacji – CROcktailu. Wiśnie maraskie są produktem charakterystycznym dla okolicy wyspy Pag i znajdującego się nieopodal Zadaru.

Pag Island Iced Tea przygotowywane jest w wysokiej szklance, a do jej przyrządzenia przyda się szejker.

Pag Island Iced Tea w formie wideo:

Ten artykuł jest częścią serii kuchnie świata oraz serii dotyczącej drinków świata, gdzie pokazujemy Wam klasyczne drinki i koktajle z różnych zakątków globu. W ramach tych serii znajdziecie u nas artykuły dotyczące np. Piña Colady czy włoskiego drinka Aperol Spritz.

Pag Island Iced Tea

Czas przygotowania 5 minutes
Łączny czas 5 minutes
Kalorie 220kcal

Składniki

  • 20 ml tequili
  • 20 ml białego rumu
  • 20 ml ginu
  • 20 ml wódki
  • 20 ml likieru maraschino
  • 20 ml sweet and sour mix
  • odrobina kwaśnego nektaru wiśniowego
  • 1/8 limonki (lub cytryny, do ozdoby)

Instrukcje

  • Do przygotowania Pas Island Iced Tea potrzebny będzie sweet and sour mix, który jest niczym innym jak mieszanką 1:1 syropu cukrowego przygotowanego z wody i cukru oraz soku z limonki/cytryny.
    Łatwo przygotujecie go w domu, więcej na ten temat możecie znaleźć w tym filmie.
  • Wysoką szklankę typu high ball wypełniamy kostkami lodu.
    wysoka szklanka wypełniona lodem
  • Do szejkera wlewamy w równych proporcjach:
    – tequilę
    – rum
    – gin
    – wódkę
    – sweet and sour mix
    Pag Island Iced Tea, podobnie jak jego odpowiednik jest koktajlem bardzo mocnym, dlatego do przygotowania go używamy niewielkich ilości alkoholu, tylko 15 lub 20 ml.
  • Wrzucamy kilka kostek lodu, zamykamy szejker i wstrząsamy przez kilkanaście sekund.
    wstrząsanie pag island iced tea
  • Ze szklanki odlewamy wodę, która zgromadziła się z topniejącego lodu a następnie za pomocą sitka przelewamy zawartość szejkera.
  • Do szklanki wlewamy niewielką ilość nekatru z kwaśnych wiśni.
    Po angielsku określa się to jako splash, czyli "pluśnięcie" i jest trochę taki odpowiednik szczypty.
    Nektar ma głównie nadać koloru, nie ma dominować nad resztą składników, dlatego powinno być go jedynie około 10 ml.
    chorwacki nektar wiśniowy
  • Drinka ozdabiamy 1/8 limonki.
  • Wkładamy rurkę i Pag Island Iced Tea jest gotowy!

Komentarze

Komentarzy

Treść we wpisie przeznaczona jest dla użytkowników pełnoletnich. Klikając tak oświadczasz, że masz powyżej 18 lat.

Czy masz 18 lat?