CROcktail – oficjalny drink Chorwacji
crocktail

Crocktail to od 2012 roku oficjalny drink Chorwacji. Jego nazwa to gra słów i połączenie anglojęzycznej nazwy kraju Croatia oraz słowa coctail (koktajl, drink). Crocktail wymyślony został przez uznanego chorwackiego barmana Marina Nekića na konkursie, który miał wyłonić drink najlepiej oddający Chorwację.

Crocktail jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jego składniki doskonale oddają chorwackie smaki. Podstawę drinka stanowi zadarski maraschino wytwarzany z wiśni maraskich uprawianych głównie w okolicach Zadaru. Likier Maraschino pochodzi z Dalmacji. Jego wytwarzanie rozpoczęto w XVI wieku kiedy tymi terenami władała Wenecja. Obecnie wytwarzany jest również we Włoszech więc niektórzy niesłusznie uznają go za produkt pochodzący z Włoch. Drugim składnikiem który nieodłącznie kojarzy się z Chorwacją jest nektar z kwaśnych maraskich wiśni, a trzecim sok z porastających kraj cytryn. Do ozdoby drinka najczęściej używa się arancini (nie mylić z włoskimi kulkami ryżowymi!) czyli kandyzowaną skórkę z pomarańczy obtoczoną w cukrze.

Crocktail przygotowywany oraz podawany jest w wysokiej szklance wypełnionej kruszonym lodem. Zapraszamy do przetestowaniu naszego przepisu na crocktail – narodowy drink Chorwacji.

Przygotowanie i historia Crocktailu w formie wideo:

CROcktail

przepis na oficjalny drink Chorwacji

Czas przygotowania 5 minutes
Łączny czas 5 minutes
Porcje 1 porcja (ok. 400 ml)
Kalorie 150 kcal

Składniki

  • 50 ml likieru maraschino (najlepiej zadarski maraschino)
  • 30 ml nektaru z kwaśnych wiśni (najlepiej wiśni maraskich)
  • 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • arancini (do ozdoby)
  • kruszony lód

Instrukcja

  1. Crocktail przygotowuje się bezpośrednio w szkle. Najlepiej użyć wysokiej szklanki typu highball lub collins (mają one zazwyczaj od 350 do 450 mililitrów pojemność).

  2. Szklankę w 4/5 wypełniamy kruszonym lodem.

  3. Kruszony lód domowym sposobem najłatwiej zrobić owijając kawałki lodu w czystą ścierkę, a następnie rozbić je za pomocą tłuczka.

    rozbijamy lód
  4. Do szklanki wlewamy 50 ml likieru maraschino.

    Likier maraschino to bezbarwny wiśniowy likier wytwarzany w Dalmacji od XVI wieku. Najlepiej użyć likieru maraschino z Zadaru, w Polsce może być jednak problem z jego dostępnością. Dziś oprócz Dalmacji likier maraschino wytwarzany jest również we Włoszech i to właśnie włoski likier najłatwiej znaleźć na półkach polskich sklepów.

  5. Dodajemy 30 mililitrów świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

  6. Dodajemy 30 mililitrów nektaru z wiśni maraskich.

    Nektar z wiśni maraskich jest dość kwaśny dlatego jeśli będziecie szukać polskiego odpowiednika to kupujcie nektar, który nie będzie bardzo słodki i w którym wyczuwalna będzie kwaskowość.

  7. Delikatnie mieszamy za pomocą łyżeczki.

  8. Uzupełniamy szklankę kruszonym lodem.

  9. Dodajemy ozdobę. W Chorwacji najczęściej używa się arancini, czyli kandyzowanych skórek z pomarańczy obtoczonych w cukrze. Świetnie sprawdzi się też starta skórka z pomarańczy lub świeża wiśnia.

    crocktail
  10. Wkładamy rurkę i crocktail jest gotowy!

    oficjalny drink chorwacji

Komentarze

Komentarzy