Go Back
crocktail z maraschino
Print

CROcktail

przepis na oficjalny drink Chorwacji
Prep Time 5 minutes
Total Time 5 minutes
Servings 1 porcja (ok. 400 ml)
Calories 150kcal

Ingredients

  • 50 ml likieru maraschino (najlepiej zadarski maraschino)
  • 30 ml nektaru z kwaśnych wiśni (najlepiej wiśni maraskich)
  • 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • arancini (do ozdoby)
  • kruszony lód

Instructions

  • Crocktail przygotowuje się bezpośrednio w szkle. Najlepiej użyć wysokiej szklanki typu highball lub collins (mają one zazwyczaj od 350 do 450 mililitrów pojemność).
  • Szklankę w 4/5 wypełniamy kruszonym lodem.
  • Kruszony lód domowym sposobem najłatwiej zrobić owijając kawałki lodu w czystą ścierkę, a następnie rozbić je za pomocą tłuczka.
    rozbijamy lód
  • Do szklanki wlewamy 50 ml likieru maraschino.
    Likier maraschino to bezbarwny wiśniowy likier wytwarzany w Dalmacji od XVI wieku. Najlepiej użyć likieru maraschino z Zadaru, w Polsce może być jednak problem z jego dostępnością. Dziś oprócz Dalmacji likier maraschino wytwarzany jest również we Włoszech i to właśnie włoski likier najłatwiej znaleźć na półkach polskich sklepów.
  • Dodajemy 30 mililitrów świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
  • Dodajemy 30 mililitrów nektaru z wiśni maraskich.
    Nektar z wiśni maraskich jest dość kwaśny dlatego jeśli będziecie szukać polskiego odpowiednika to kupujcie nektar, który nie będzie bardzo słodki i w którym wyczuwalna będzie kwaskowość.
  • Delikatnie mieszamy za pomocą łyżeczki.
  • Uzupełniamy szklankę kruszonym lodem.
  • Dodajemy ozdobę. W Chorwacji najczęściej używa się arancini, czyli kandyzowanych skórek z pomarańczy obtoczonych w cukrze. Świetnie sprawdzi się też starta skórka z pomarańczy lub świeża wiśnia.
    crocktail
  • Wkładamy rurkę i crocktail jest gotowy!
    oficjalny drink chorwacji