30mlnektaru z kwaśnych wiśni(najlepiej wiśni maraskich)
30mlświeżo wyciśniętego soku z cytryny
arancini(do ozdoby)
kruszony lód
Instructions
Crocktail przygotowuje się bezpośrednio w szkle. Najlepiej użyć wysokiej szklanki typu highball lub collins (mają one zazwyczaj od 350 do 450 mililitrów pojemność).
Szklankę w 4/5 wypełniamy kruszonym lodem.
Kruszony lód domowym sposobem najłatwiej zrobić owijając kawałki lodu w czystą ścierkę, a następnie rozbić je za pomocą tłuczka.
Do szklanki wlewamy 50 ml likieru maraschino.Likier maraschino to bezbarwny wiśniowy likier wytwarzany w Dalmacji od XVI wieku. Najlepiej użyć likieru maraschino z Zadaru, w Polsce może być jednak problem z jego dostępnością. Dziś oprócz Dalmacji likier maraschino wytwarzany jest również we Włoszech i to właśnie włoski likier najłatwiej znaleźć na półkach polskich sklepów.
Dodajemy 30 mililitrów świeżo wyciśniętego soku z cytryny.
Dodajemy 30 mililitrów nektaru z wiśni maraskich.Nektar z wiśni maraskich jest dość kwaśny dlatego jeśli będziecie szukać polskiego odpowiednika to kupujcie nektar, który nie będzie bardzo słodki i w którym wyczuwalna będzie kwaskowość.
Delikatnie mieszamy za pomocą łyżeczki.
Uzupełniamy szklankę kruszonym lodem.
Dodajemy ozdobę. W Chorwacji najczęściej używa się arancini, czyli kandyzowanych skórek z pomarańczy obtoczonych w cukrze. Świetnie sprawdzi się też starta skórka z pomarańczy lub świeża wiśnia.