Negroni to drink, który od lat znajduje się w czołówce najpopularniejszych koktajli. Od kilku lat zajmuje miejsca w czołowej dziesiątce ogłaszanej corocznie przez Bussines Insider, liście najlepiej sprzedających się drinków (w 2020 znalazł się na 2 miejscu), a od 1961 roku nieprzerwanie znajduje się na liście oficjalnych drinków Międzynarodowego Stowarzyszenia Barmanów IBA.
Film o historii i przygotowaniu koktajlu Negroni:(instrukcja w wersji pisanej znajduje się na dole strony, pod historią drinka)
Ten artykuł jest częścią serii kuchnie świata oraz serii dotyczącej drinków, gdzie pokazujemy Wam klasyczne drinki i koktajle z różnych stron świata. W ramach tych serii znajdziecie u nas artykuły i przepisy na np. Białego Rosjanina czy Pina Coladę.
Jak powstał Negroni?
Istnieje kilka wersji co do tego w jakich okolicznościach i gdzie powstał Negroni. Najbardziej prawdopodobne są dwie wersje, w których pomysłodawcą koktajlu jest hrabia Negroni, w obu wersjach chodzi jednak o dwie zupełnie różne osoby. Pierwsza wersja mówi, że drinka wymyślił korsykański (francuski) hrabia i generał Pascal-Olivier de Negroni podczas misji wojskowej w Senegalu w 1856 roku.
Według drugiej wersji, twórcą koktajlu jest włoski hrabia Cammillo Luigi Manfredo Maria Negroni, który był niesłychanie barwną postacią. Przez lata kontrowersje budziło zresztą to czy właściwie był prawdziwym hrabią. Urodzony w 1868 roku Cammillo w 1892 roku wyjechał do USA, gdzie utrzymywał się z hazardu uprawianego w kasynach umiejscowionych na rzecznych statkach oraz pracował jako kowboj i nauczyciel szermierki. Po powrocie do Włoch hrabia podobno nadal ubierał się w taki sposób, jakby dopiero wrócił z rodeo.
Ta popularniejsza wersja mówi o tym, że Cammillo Negroni siedząc w swoim ulubionym florenckim barze Caffe Cassoni, poprosił tamtejszego barmana – Fasco Scorelliego o przygotowanie jego ulubionego Americano w nieco zmodyfikowanej wersji, dodając zamiast wody gin. Barman stworzył drinka zgodnie z życzeniem klienta, ozdabiając go dodatkowo pomarańczą, aby odróżnić go od Americano, które zdobione było cytryną. Koktajl tak posmakował Negroniemu, że zamawiał go w ilości nawet kilkunastu dziennie. Widząc to inni bywalcy baru również chcieli spróbować drinka pitego przez hrabiego Negroniego i tak narodziła się legenda, która trwa do dziś.
Negroni
Składniki
- 30 ml ginu
- 30 ml Campari
- 30 ml słodkiego wermutu
- pomarańcza do ozdoby
Instrukcje
- Negroniego podaje się w niskiej szklance. Drinka najczęściej przygotowuje się w szklanicy barmańskiej, ale można zrobić to też bezpośrednio w szkle.
- Do szklanicy lub szklanki wrzucamy lód.W barach najczęściej używa się dużych krystalicznych kostek przezroczystego lodu. W domowych warunkach możecie użyć też mniejszych kostek lodu oraz lodu nie będącego przezroczystym.
- Wlewamy po 30 ml każdego ze składników.
- Mieszamy przez około 30 sekund. Mieszanie ma za zadanie nie tylko ochłodzić, ale również nieco rozcieńczyć drinka.
- Przelewamy do szklanki, w której umieszczamy wcześniej dużą kostkę lodu.
- Ozdabiamy za pomocą skórki z pomarańczy. Gotowe!