Lepinja

Lepinja to pszenna bułka popularna na całym Półwyspie Bałkańskim. Trudno sklasyfikować ją jako produkt dla jednego kraju. W Serbii czy Bośni lepinje kupimy w prawie każdej piekarnik. Lepinja to jedna z rzeczy, które polecamy zjeść na Bałkanach oraz niezwykle częsty dodatek do pljeskavicy oraz cevapi.

Wytwarzana z mąki pszennej, drożdży, soli oraz wody bułka ma długą tradycję. W przeszłości wypiekana była w opalanych drewnem piecach, dziś są to zazwyczaj piece chlebowe. Niestety w Polsce nie spotkałem miejsc sprzedających przypominających nieco pitę wypiek. Na szczęście przygotowanie lepinji w domu nie jest ani specjalnie trudne, ani specjalnie czasochłonne. Zapraszam do zapoznania się z przepisem, który od dawna używam.

Przepis na Lepinję w wersji wideo:

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych krajów. W serii znajdziecie przepisy na potrawy kuchni włoskiej, takie jak ciasto na pizzę czy spaghetti carbonara, kuchni amerykańskiej takie jak pulled pork. Na stronie nie ma jeszcze działu z kuchnią bałkańską, zapraszamy jednak do zakładki kuchnie świata – pozostałe kraje, gdzie znajdziecie inne ciekawe przepisy z tych rejonów.

Lepinja

Przepis na popularną na Bałkanach bułkę
Czas przygotowania 15 minutes
Czas gotowania 10 minutes
Czas oczekiwania 55 minutes
Łączny czas 1 hour 20 minutes
Kalorie 1400kcal

Składniki

  • 400 gramów mąki pszennej (np. typu 500)
  • 7 gramów drożdży instant (lub 25 gramów drożdży świeżych)
  • 6 gramów soli (ok. 1 łyżeczka)
  • 280 ml wody (w temperaturze ok. 40 stopni)

Instrukcje

  • Do miski z mąką dodajemy drożdże oraz sól, a następnie mieszamy.
  • Dodajemy wodę mieszając wszystko.
    Wody nie dodawajcie całej od razu, najlepiej zrobić to na 3-4 razy.
  • Mieszamy przez około 3-4 minuty aż składniki się ze sobą połączą.
    Ciasto będzie bardzo mokre i będzie kleiło się do dłoni. Tak powinno być.
  • Ciasto szczelnie zamykamy lub owijamy folią i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 30 minut.
  • Po 30 minutach ciasto wyrzucamy na stolnicę obficie posypaną mąką i z mąką zagniatamy jeszcze przez 30-40 sekund.
    ciasto na lepinje
  • Dzielimy na 4 części z których formujemy kulki.
    dzielenie ciasta
  • Kulki odstawiamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Możemy je lekko spłaszczyć.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut.
    lepinje zostawione do rośnięcia
  • Po 10 minutach za pomocą palców rozpłaszczamy lepinje do rozmiaru ok. 14 cm.
    Palce możemy w tym celu zmoczyć w chłodnej wodzie.
    rozgniatanie lepinji
  • Za pomocą noża tworzymy charakterystyczną dla lepinji kratkę. Uważajcie przy tym aby nie przeciąć całego ciasta.
  • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 15 minut.
    W tym czasie możemy przejść do nagrzewania piekarnika. Im wyższa temperatura tym lepiej, pamiętajcie jednak, że zazwyczaj papier do pieczenia ma maksymalną zalecaną temperaturę na 220, 230 lub 250 stopniach.
  • Po 15 minutach lepinje odkrywamy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
    Ja w temperaturze 250 stopni z termoobiegiem piekę je około 9-12 minut.
    lepinja
  • Po wyjęciu z piekarnika lepinje będą twarde, należy je przykryć lub owinąć szmatką.
    lepinje bałkańskie
  • W ciągu paru chwil lepinje zaparują się i staną się miękkie.
    Jedna sztuka ma ok. 350 kalorii.
  • Lepinje świetnie nadadzą się do pljeskavicy, cevapi ale również do różnego rodzaju kebabów.
    Możemy je kroić lub rozrywać w nich dziury jak w pitach.
    Smacznego!
    lepinje
Spróbujesz zrobić przepis?Pochwal się na inststories i koniecznie mnie oznacz @topgarpl

Komentarze

Komentarzy