Krwawa Mary

Krwawa Mary (Bloody Mary) to wymyślony prawdopodobnie w latach 20. lub 30. XX wieku amerykański drink, którego podstawę stanowi sok pomidorowy, wódka oraz przyprawy. Jest to drink często podawany jako tzw. klin, który w USA określa się jako hair of the dog. Krwawa Mary to jeden z tych koktajli, który występuje w bardzo wielu wariantach, szczególnie jeśli chodzi o zdobienie. Jako zdobienie najczęściej wykorzystuje się selera naciowego oraz ważywa czy nawet mięsne tłuste dodatki, które mają pomóc na kaca. W niektórych barach jako zdobienie do Krwawej Mery podawane są właściwie pełnoprawne mini posiłki przypominające trochę hiszpańskie tapas, czy weneckie cicchcetti, które nabite są na wykałaczki. Takie przekąski nazywa się sliderami.

Jak przygotować Krwawą Mary? Nie jest to trudne, a podstawowymi składnikami potrzebnymi nam do tego będą sok pomidorowy, wódka oraz przyprawy. Poniżej przedstawimy krok po korku przepis na przygotowanie Krwawej Mary.

Przygotowanie Krwawej Mary w formie wideo:

Ten artykuł jest częścią serii kuchnie świata oraz serii dotyczącej drinków, gdzie pokazujemy Wam klasyczne drinki i koktajle z różnych stron świata. W ramach tych serii znajdziecie u nas artykuły dotyczące np. portorykańskiej Pina Colady czy kubańskiego Mojito.

Krwawa Mary

klasyczny drink z soku pomidorowego i wódki
Czas przygotowania 5 minutes
Porcje 1 porcja

Składniki

  • 150 ml soku pomidorowego
  • 40 ml wódki
  • 15 ml soku z cytryny
  • kilka kropel sosu worcester
  • 1/3 łyżeczki chrzanu
  • kilkanaście kropel sosu Tabasco (lub innego ostrego sosu, ilość sosu dostosujcie do swoich preferencji ostrości)
  • szczypta pieprzu (szczypta to tyle ile wchodzi pomiędzy trzy palce)
  • sól selerowa (można wykorzystać normalną sól)

Zdobienie:

  • 1 łodyga selera naciowego
  • oliwki
  • pikle
  • grillowany plasterek boczku
  • grillowana frankfurterka
  • inne warzywa według uznania
  • chilli świeże lub suszone

Instrukcje

  • Do przygotowania Krwawej Mary potrzebny będzie shaker. Drinka jednak nie będziemy wstrząsać ale delikatnie przelewać aby wszystko się ze sobą wymieszało.
  • Do zrobienia Krwawej Mary najlepiej wykorzystać wysoką szklankę typu collins, dobrze sprawdzą się też inne wysokie szklanki.
    Brzeg szklanki przecieramy przekrojoną na pół cytryną, a następnie obtaczamy w soli selerowej.
    Jeśli nie macie soli selerowej możecie wykorzystać zwykłą sól lub mieszankę soli z dowolnymi przyprawami.
    Cytrynę, którą wykorzystywaliśmy do pocierania szklanki wyciskamy.
    sól selerowa
  • Do szklanicy shakera wlewamy:
    – 150 ml soku pomidorowego (w zależności od wielkości waszych szklanek można użyć go trochę więcej np. 170 ml)
    – 40 ml wódki
    – kilka kropel sosu Worcester (ok. 1/3 łyżeczki)
    – kilka lub kilkanaście kropel sosu Tabasco (lub innego ostrego sosu, ilość sosu według własnych preferencji ostrości)
    – 1/3 łyżeczki chrzanu
    – szczyptę pieprzu (tyle ile wchodzi pomiędzy kciuka, środkowy i wskazujący palec)
    UWAGA: Do szejkera NIE DODAJEMY LODU.
  • Szejker zamykamy, a następnie kilkukrotnie delikatnie przelewamy aby wszystko wymieszać.
    Drinka nie szejkujemy aby nie zepsuć konsystencji soku pomidorowego.
    Jeśli nie macie szejkera możecie wymieszać kilka razy przelać pomiędzy jedną szklanką, a drugą.
  • Do przygotowanej wcześniej szklanki wkładamy łodygę selera naciowego i zasypujemy ją w całości lodem.
  • Przelewamy zawartość szejkera.
  • Teraz pora na najciekawszą część przygotowania Krwawej Mary, czyli zdobienie. W tym koktajlu można dać ponieść się fantazji jeśli chodzi o zdobienie. Ja wykorzystuje:
    – selera naciowego
    – oliwki czarne i zielone
    – mini pikle
    – różę z usmażonego przeze mnie wcześniej plasterka boczku
    – usmażoną frankfurterkę pociętą na kawałki i nabitą na wykałaczkę
  • Drink po nałożeniu zdobienia jest gotowy!
    krwawa mary

Komentarze

Komentarzy

Treść we wpisie przeznaczona jest dla użytkowników pełnoletnich. Klikając tak oświadczasz, że masz powyżej 18 lat.

Czy masz 18 lat?