kilkanaściekropelsosu Tabasco(lub innego ostrego sosu, ilość sosu dostosujcie do swoich preferencji ostrości)
szczyptapieprzu(szczypta to tyle ile wchodzi pomiędzy trzy palce)
sól selerowa(można wykorzystać normalną sól)
Zdobienie:
1łodyga selera naciowego
oliwki
pikle
grillowany plasterek boczku
grillowana frankfurterka
inne warzywa według uznania
chilli świeże lub suszone
Instructions
Do przygotowania Krwawej Mary potrzebny będzie shaker. Drinka jednak nie będziemy wstrząsać ale delikatnie przelewać aby wszystko się ze sobą wymieszało.
Do zrobienia Krwawej Mary najlepiej wykorzystać wysoką szklankę typu collins, dobrze sprawdzą się też inne wysokie szklanki.Brzeg szklanki przecieramy przekrojoną na pół cytryną, a następnie obtaczamy w soli selerowej.Jeśli nie macie soli selerowej możecie wykorzystać zwykłą sól lub mieszankę soli z dowolnymi przyprawami.Cytrynę, którą wykorzystywaliśmy do pocierania szklanki wyciskamy.
Do szklanicy shakera wlewamy:- 150 ml soku pomidorowego (w zależności od wielkości waszych szklanek można użyć go trochę więcej np. 170 ml)- 40 ml wódki- kilka kropel sosu Worcester (ok. 1/3 łyżeczki)- kilka lub kilkanaście kropel sosu Tabasco (lub innego ostrego sosu, ilość sosu według własnych preferencji ostrości)- 1/3 łyżeczki chrzanu- szczyptę pieprzu (tyle ile wchodzi pomiędzy kciuka, środkowy i wskazujący palec)UWAGA: Do szejkera NIE DODAJEMY LODU.
Szejker zamykamy, a następnie kilkukrotnie delikatnie przelewamy aby wszystko wymieszać. Drinka nie szejkujemy aby nie zepsuć konsystencji soku pomidorowego.Jeśli nie macie szejkera możecie wymieszać kilka razy przelać pomiędzy jedną szklanką, a drugą.
Do przygotowanej wcześniej szklanki wkładamy łodygę selera naciowego i zasypujemy ją w całości lodem.
Przelewamy zawartość szejkera.
Teraz pora na najciekawszą część przygotowania Krwawej Mary, czyli zdobienie. W tym koktajlu można dać ponieść się fantazji jeśli chodzi o zdobienie. Ja wykorzystuje:- selera naciowego- oliwki czarne i zielone- mini pikle- różę z usmażonego przeze mnie wcześniej plasterka boczku- usmażoną frankfurterkę pociętą na kawałki i nabitą na wykałaczkę