Go Back
bloody mary
Print

Krwawa Mary

klasyczny drink z soku pomidorowego i wódki
Prep Time 5 minutes
Servings 1 porcja

Ingredients

  • 150 ml soku pomidorowego
  • 40 ml wódki
  • 15 ml soku z cytryny
  • kilka kropel sosu worcester
  • 1/3 łyżeczki chrzanu
  • kilkanaście kropel sosu Tabasco (lub innego ostrego sosu, ilość sosu dostosujcie do swoich preferencji ostrości)
  • szczypta pieprzu (szczypta to tyle ile wchodzi pomiędzy trzy palce)
  • sól selerowa (można wykorzystać normalną sól)

Zdobienie:

  • 1 łodyga selera naciowego
  • oliwki
  • pikle
  • grillowany plasterek boczku
  • grillowana frankfurterka
  • inne warzywa według uznania
  • chilli świeże lub suszone

Instructions

  • Do przygotowania Krwawej Mary potrzebny będzie shaker. Drinka jednak nie będziemy wstrząsać ale delikatnie przelewać aby wszystko się ze sobą wymieszało.
  • Do zrobienia Krwawej Mary najlepiej wykorzystać wysoką szklankę typu collins, dobrze sprawdzą się też inne wysokie szklanki.
    Brzeg szklanki przecieramy przekrojoną na pół cytryną, a następnie obtaczamy w soli selerowej.
    Jeśli nie macie soli selerowej możecie wykorzystać zwykłą sól lub mieszankę soli z dowolnymi przyprawami.
    Cytrynę, którą wykorzystywaliśmy do pocierania szklanki wyciskamy.
    sól selerowa
  • Do szklanicy shakera wlewamy:
    - 150 ml soku pomidorowego (w zależności od wielkości waszych szklanek można użyć go trochę więcej np. 170 ml)
    - 40 ml wódki
    - kilka kropel sosu Worcester (ok. 1/3 łyżeczki)
    - kilka lub kilkanaście kropel sosu Tabasco (lub innego ostrego sosu, ilość sosu według własnych preferencji ostrości)
    - 1/3 łyżeczki chrzanu
    - szczyptę pieprzu (tyle ile wchodzi pomiędzy kciuka, środkowy i wskazujący palec)
    UWAGA: Do szejkera NIE DODAJEMY LODU.
  • Szejker zamykamy, a następnie kilkukrotnie delikatnie przelewamy aby wszystko wymieszać.
    Drinka nie szejkujemy aby nie zepsuć konsystencji soku pomidorowego.
    Jeśli nie macie szejkera możecie wymieszać kilka razy przelać pomiędzy jedną szklanką, a drugą.
  • Do przygotowanej wcześniej szklanki wkładamy łodygę selera naciowego i zasypujemy ją w całości lodem.
  • Przelewamy zawartość szejkera.
  • Teraz pora na najciekawszą część przygotowania Krwawej Mary, czyli zdobienie. W tym koktajlu można dać ponieść się fantazji jeśli chodzi o zdobienie. Ja wykorzystuje:
    - selera naciowego
    - oliwki czarne i zielone
    - mini pikle
    - różę z usmażonego przeze mnie wcześniej plasterka boczku
    - usmażoną frankfurterkę pociętą na kawałki i nabitą na wykałaczkę
  • Drink po nałożeniu zdobienia jest gotowy!
    krwawa mary