Chaczapuri Penovani

Penovani chaczapuri (ფენოვანი ხაჭაპური), czyli inaczej chaczapuri warstwowe to jeden z rodzajów gruzińskiego serowego pieczywa, czyli chaczapuri. Chaczapuri występujące w wielu różnych wariantach, najczęściej nazywanych zależnie od regionu z którego pochodzi. W Polsce najpopularniejsze jest pochodzące z nadmorskiej Adżarii chaczapuri adżarskie, stosunkowo znane jest również mające swoje korzenie w pobliskiej Imeretii chaczapuri imertyńskie. Penovani chaczapuri nie bierze jednak swojej nazwy od regionu pochodzenia (Samcche-Dżawachetia) tylko od gruzińskiego słowa „pena” oznaczającego warstwę. To stosunkowo mało znane u nas chaczapuri jest chyba najprostsze i najszybsze w przygotowaniu ze wszystkich rodzajów chaczapuri. Zapraszamy do naszego przepisu na chaczapuri penovani!

Przepis na penovani chaczapuri w wersji wideo:

Chaczapuri Penovani

penovani chaczapuri (ფენოვანი ხაჭაპური), czyli inaczej chaczapuri warstwowe to najszybsze i najprostsze w przygotowaniu chaczapuri
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 20 minutes
Łączny czas 30 minutes
Porcje 4 sztuki
Kalorie 3000kcal

Składniki

  • 400 g ciasta francuskiego
  • 300 g mozzarelli suchej (w bloku lub tartej – nie używajcie świeżej w kulce!)
  • 200 g fety
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka mleka

Instrukcje

  • Chaczapuri penovani swoją nazwę zawdzięcza warstwowemu ciastu u nas znanemu jako ciasto francuskie.
    Z racji, że przygotowanie tego chaczapuri jest bardzo szybkie przy wykorzystaniu gotowego ciasta rozpoczynamy od rozgrzania do 200 stopni piekarnika.
  • Do sporej miski na tarce trzemy suchą mozzarellę oraz wkruszamy fetę. W Gruzji wykorzystuje się najczęściej mieszankę serów sulugni i imeruli, niestety u nas są one niedostępne.
    Do serów dodajemy jedno całe jajko oraz białko z drugiego z jajek.
    mieszanka serów do chaczapuri
  • Żółtko z drugiego z jajek odkładamy do osobnej miseczki, do której dodajemy łyżeczkę mleka.
    żółtko z jajkiem
  • Za pomocą dłoni ugniatamy razem sery oraz jajka do połączenia się w dość jednolitą masę. Ugniatanie powinno zająć około 2-3 minuty.
    nadzienie serowe do chaczapuri
  • Teraz pora zająć się ciastem francuskim. Sprzedawane w sklepach ciasto ma zazwyczaj wymiar prostokątów dlatego możemy złożyć go na pół, a następnie rozwałkować tak aby stworzyć z niego kwadrat.
    ciasto francuskie
  • Ciasto po rozwałkowaniu powinno być nieco cieńsze (powinno mieć większą powierzchnię) niż przed wałkowaniem.
    Najlepiej wykorzystać silikonową stolnicę oraz wałek, w przeciwnym razie ciasto może wymagać podsypania niewielkiej ilości mąki.
    wałkowanie ciasta na chaczapuri
  • Gdy ciasto ma już rozmiar kwadratu dzielimy je na 4 mniejsze kwadraty, na które rozkładamy równomiernie serowe nadzienie.
    serowe nadzienie do penovani chaczapuri
  • Dość dokładnie zamykamy każdy z kwadratów tworząc jakby kopertę.
    zaklejone chaczapuri warstwowe
  • Przekładamy na papier do pieczenia i smarujemy wymieszanym wcześniej żółtkiem oraz białkiem.
    smarowanie chaczapuri jajkiem
  • Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, grzanie-góra dół na środkowy poziom. Można wykorzystać również termoobieg, wtedy temperatura powinna wynosić jednak 180 stopni.
    Długość pieczenia to ok. 22-25 minut. Pod koniec zerkajcie czy nic się wam nie przypala!
  • Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać jeszcze 4-5 minut aby nieco ostygły!
    upieczone chaczapuri warstwowe
  • Chaczapuri penovani jest gotowe, smacznego!
    penovani haczapuri

Komentarze

Komentarzy