Penovani chaczapuri (ფენოვანი ხაჭაპური), czyli inaczej chaczapuri warstwowe to jeden z rodzajów gruzińskiego serowego pieczywa, czyli chaczapuri. Chaczapuri występujące w wielu różnych wariantach, najczęściej nazywanych zależnie od regionu z którego pochodzi. W Polsce najpopularniejsze jest pochodzące z nadmorskiej Adżarii chaczapuri adżarskie, stosunkowo znane jest również mające swoje korzenie w pobliskiej Imeretii chaczapuri imertyńskie. Penovani chaczapuri nie bierze jednak swojej nazwy od regionu pochodzenia (Samcche-Dżawachetia) tylko od gruzińskiego słowa „pena” oznaczającego warstwę. To stosunkowo mało znane u nas chaczapuri jest chyba najprostsze i najszybsze w przygotowaniu ze wszystkich rodzajów chaczapuri. Zapraszamy do naszego przepisu na chaczapuri penovani!
Przepis na penovani chaczapuri w wersji wideo:Chaczapuri Penovani
Składniki
- 400 g ciasta francuskiego
- 300 g mozzarelli suchej (w bloku lub tartej – nie używajcie świeżej w kulce!)
- 200 g fety
- 2 jajka
- 1 łyżeczka mleka
Instrukcje
- Chaczapuri penovani swoją nazwę zawdzięcza warstwowemu ciastu u nas znanemu jako ciasto francuskie.Z racji, że przygotowanie tego chaczapuri jest bardzo szybkie przy wykorzystaniu gotowego ciasta rozpoczynamy od rozgrzania do 200 stopni piekarnika.
- Do sporej miski na tarce trzemy suchą mozzarellę oraz wkruszamy fetę. W Gruzji wykorzystuje się najczęściej mieszankę serów sulugni i imeruli, niestety u nas są one niedostępne.Do serów dodajemy jedno całe jajko oraz białko z drugiego z jajek.
- Żółtko z drugiego z jajek odkładamy do osobnej miseczki, do której dodajemy łyżeczkę mleka.
- Za pomocą dłoni ugniatamy razem sery oraz jajka do połączenia się w dość jednolitą masę. Ugniatanie powinno zająć około 2-3 minuty.
- Teraz pora zająć się ciastem francuskim. Sprzedawane w sklepach ciasto ma zazwyczaj wymiar prostokątów dlatego możemy złożyć go na pół, a następnie rozwałkować tak aby stworzyć z niego kwadrat.
- Ciasto po rozwałkowaniu powinno być nieco cieńsze (powinno mieć większą powierzchnię) niż przed wałkowaniem.Najlepiej wykorzystać silikonową stolnicę oraz wałek, w przeciwnym razie ciasto może wymagać podsypania niewielkiej ilości mąki.
- Gdy ciasto ma już rozmiar kwadratu dzielimy je na 4 mniejsze kwadraty, na które rozkładamy równomiernie serowe nadzienie.
- Dość dokładnie zamykamy każdy z kwadratów tworząc jakby kopertę.
- Przekładamy na papier do pieczenia i smarujemy wymieszanym wcześniej żółtkiem oraz białkiem.
- Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, grzanie-góra dół na środkowy poziom. Można wykorzystać również termoobieg, wtedy temperatura powinna wynosić jednak 180 stopni.Długość pieczenia to ok. 22-25 minut. Pod koniec zerkajcie czy nic się wam nie przypala!
- Po wyjęciu z piekarnika należy odczekać jeszcze 4-5 minut aby nieco ostygły!
- Chaczapuri penovani jest gotowe, smacznego!