
Calzone to danie przypominające złożoną na pół pizzę neapolitańską z różnego rodzaju dodatkami. Tradycyjnie danie to pochodzi z kuchni neapolitańskiej oraz apulijskiej ale w wielu formach widoczne jest również w innych regionalnych kuchniach południowych Włoch. Niestety w Polsce nadal trudno kupić dobre calzone, i wiele osób mogło zrazić się do tego dania próbując go w średniej klasy pizzeriach serwujących pizzę „międzynarodową”. Warto jednak dać calzone drugą szansę i albo spróbować go w dobrej włoskiej pizzerii albo przyrządzić w domu! Dziś zapraszamy Was do przepisu na calzone z mozzarellą, ricottą oraz włoskim salami.
Przepis na Calzone formie wideo:Calzone
przepis na włoskie calzone
Porcje 2 porcje
Kalorie 800kcal
Składniki
Nadzienie
- 200 g ricotty
- 125 g świeżej mozzarelli
- 50 g pecorino (można zastąpić innym serem)
- 100 g salami napoli (lub inne włoskie salami)
- kilka listków świeżej bazylii
- sól, pieprz
Ciasto
- 350 g mąki 00
- 200 ml zimnej wody
- 10 g soli (ok. 1,5 łyżeczki)
- 10 ml oliwy (ok. 2 łyżeczki)
Sos pomidorowy
- 400 g pomidorów pelati w puszce
- 1/3 łyżeczki soli (ok. 2g)
- 10 ml oliwy (ok. 2 łyżeczki)
Instrukcje
- Przygotowanie calzone musimy rozpocząć od przygotowania ciasta, takiego jak do pizzy. Zróbcie je najlepiej dzień wcześniej według tego przepisu.
- Calzone najlepiej smakowałoby z pieca opalanego drewnem, ale w domowych warunkach można wykorzystać zwykły piekarnik elektryczny, a ono i tak powinno być wyśmienite!Najlepszy efekt w zwykłym piekarniku uzyskacie jeśli przygotujecie calzone na kamieniu do pizzy. Rozgrzewanie piekarnika z kamieniem warto rozpocząć już godzinę przed planowanym wypiekiem ustawiając przy tym najwyższą możliwą temperaturę.
- Przygotowania rozpoczynamy od pokrojenia w kostkę świeżej mozzarelli, którą odkładamy na sitko aby pozbyć się nadmiaru wody. Nie ma tu jednak konieczności tak dokładne osuszanie jej jak w przypadku przygotowania pizzy.
- Plasterki salami kroimy w paski. Najlepiej wykorzystać salami napoli ale sprawdzą się też dobrze inne włoskie rodzaje salami.
- Pecorino ścieramy na grubych oczkach tarki lub siekamy za pomocą noża.
- Ricottę przekładamy do miseczki, a następnie mieszamy łyżką. Ricotta powinna być bardzo kremowa.
- Sos pomidorowy podobnie jak w przypadku klasycznej pizzy nie będzie poddawany obróbce termicznej. Puszkę pomidorów pelati za pomocą dłoni rozgniatamy z ok. 1/3 łyżeczką soli oraz 2 łyżeczkami oliwy.
- Ciasto rozgniatamy podobnie jak w przypadku pizzy, z tą różnicą, że w przypadku calzone więcej ciasta i powietrza pozostawiamy na środku, a brzegi zgniatamy mocniej.
- Na połowę ciasta nakładamy połowę ricotty, mozzarelli oraz salami, dodajemy też odrobinę pieprzu oraz kilka listków bazylii.
- Ciasto składamy i zamykamy dokładnie ściskając brzegi, tak aby były one ze sobą dobrze sklejone.
- Przekładamy na łopatkę z której zsuniemy calzone do piekarnika i robimy ok. 3-4 dziurek na wierzchu, przez które z środka będzie mogło uciekać powietrze.
- Na wierzchu smarujemy niewielką ilością sosu pomidorowego, posypujemy pecorino oraz dodajemy kikla listków bazylii na koniec polewając jeszcze odrobiną oliwy.
- Wkładamy na kamień do piekarnika rozgrzanego na maksymalną temperaturę. U mnie przy 310 stopniach wystarczy ok. 4,5 minuty. W przypadku piekarników z maksymalną temperaturą wynoszącą 240-250 stopni pieczenie zajmie 7-8 minut.
- Po wyciągnięciu calzone z piekarnika układamy na nim jeszcze kilka listków bazylii, a następnie czekamy ok 2-3 minut i podajemy! Smacznego!