Brownie
brownie przepis

Ciastka Brownie, których nazwa pochodzi od brązowego koloru, od ponad wieku stanowią ważny element amerykańskiej kuchni i kultury. Przygotowywane z gorzkiej czekolady, jajek, cukru oraz masła, ciasteczka swoją historią sięgają 1904 roku, kiedy przepisy na nie pojawiły się w kilku amerykańskich czasopismach i książkach kulinarnych. Do dziś nie wiadomo jednak kto jest autorem pierwszego przepisu na brownie.

Ciastka oraz ciasto brownie za sprawą łatwości wykonania szybko zyskało na popularności i na stałe zapisało się w amerykańskiej kulturze. W latach 60. i 70. w środowiskach hipisowskich spopularyzowano dodawanie do ciastek haszu. Brownie w takiej formie przedstawiane zostały też w wielu filmach i serialach takich jak Różowe lata 70.

Zwykłe tradycyjne ciastka brownie są bardzo proste w przygotowaniu, a do ich wykonania potrzebne jest tylko kilka składników. Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu na brownie!

Przepis na czekoladowe Brownie w wersji wideo:

Przepis jest częścią serii kuchnie świata, w których znajdziecie między innymi przepis na tiramisu, chleb bananowy, amerykańską szarlotkę czy inne ciekawe potrawy i desery. Koniecznie zerknijcie do działu kuchnia amerykańska oraz kuchnie świata – pozostałe kraje.

Brownie

Prosty przepis na amerykańskie czekoladowe ciastka brownie

Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 12 minutes
Łączny czas 32 minutes
Porcje 16 sztuk
Kalorie 2100 kcal

Składniki

  • 100 gramów czekolady gorzkiej lub deserowej (minimum 50% kakao)
  • 90 gramów masła
  • 200 gramów cukru (około 3/4 szklanki cukru)
  • 5 ml aromatu waniliowego
  • 2 jajka (rozmiar L lub XL)
  • 100 gramów kakao w proszku

Instrukcja

  1. Tabliczkę gorzkiej lub deserowej czekolady (powyżej 50% zawartości kakao) łamiemy, a następnie za pomocą noża kroimy na małe, nieregularne kawałki.

    pokrojona czekolada
  2. 90 gramów masła roztapiamy na wolnym ogniu, a następnie przelewamy do dużej miski, w której będziemy przygotowywać ciasto.

    Masło można rozpuścić też w kąpieli wodnej bezpośrednio w misce (miskę z masłem ustawiamy na garnku z wodą ustawionym na małym gazie, para rozgrzewa miskę i topi masło).

    roztopione maslo
  3. Do masła dodajemy szklankę cukru (ok. 200 gramów) i za pomocą miksera mieszamy przez około 3 minuty.

  4. Po 3 minutach dodajemy dwa duże jajka (L lub XL) i miksujemy przez kolejne 4-5 minut, w trakcie wlewając ok. 5 ml aromatu waniliowego lub ekstraktu z wanilii.

  5. Po 4-5 minutach całość powinna nabrać jednolitej konsystencji.

  6. Następnie stopniowo wsypujemy kakao* miksując wszystko przez kolejne 3-4 minuty.

    Kakao lepiej dodawać stopniowo, uważając przy tym, aby włączając mikser nie zrobić w swojej kuchni kakaowej burzy.

    * UWAGA: kakao czyli proszek kakaowy to NIE JEST rozpuszczalny napój instant o smaku kakaowym taki jak Nesquik (w takich napojach kakao to zazwyczaj jedynie 15-20% składu).

  7. Po kilku minutach miksowania wszystkie składniki powinny dobrze się połączyć, a całość powinna mieć jednorodną konsystencję, przypominającą nieco ciepłą Nutellę.

    masa na brownie
  8. Do naszej masy dosypujemy pokrojoną wcześniej czekoladę, a następnie za pomocą łyżki lub szpatułki wszystko mieszamy.

    czekolada w brownie
  9. Teraz, w zależności od tego jaką konsystencję ma Wasza masa, możecie przejść do formowania ciastek lub odłożyć je do lodówki na 30 minut, aby masa była trochę bardziej sztywna.

  10. Łyżeczką nakładamy część masy i przekładamy na papier do pieczenia. Masa w trakcie pieczenia trochę się rozleje i ciastka będą miały bardziej regularny kształt.

    Jeśli zależy Wam na tym, aby ciastka były ładniejsze i bardziej regularne, to zamiast 100 gramów kakao 80. Taka masa będzie bardziej płynna.

  11. Ciastka wkładamy do nagrzanego na 180 stopni (grzanie góra-dół) piekarnika i pieczemy przez 12 minut.

    Ciastka po tym czasie wyciągnijcie z piekarnika. Będą jeszcze miękkie z zewnątrz, ale gdy wystygną stwardnieją.

    brownie przed pieczeniem
  12. Po wyjęciu z piekarnika ciastka powinny stygnąć przez około godzinę. Po tym czasie powinny być już lekko twarde z zewnątrz i miękkie oraz wilgotne w środku.

    ciastka brownie po upieczeniu
  13. Z podanych w przepisie proporcji, w zależności od rozmiarów, powinniście uformować około 16 ciastek.

    Najlepiej piec je po 8 na blaszce, tak aby się ze sobą nie połączyły.

    gotowe brownie
  14. Ciastka można przez kilka dni przechowywać w zamknięciu np. w pojemniku na ciastka.

    ciastka brownie
  15. Smacznego!

Komentarze

Komentarzy