
Ciastka Brownie, których nazwa pochodzi od brązowego koloru, od ponad wieku stanowią ważny element amerykańskiej kuchni i kultury. Przygotowywane z gorzkiej czekolady, jajek, cukru oraz masła, ciasteczka swoją historią sięgają 1904 roku, kiedy przepisy na nie pojawiły się w kilku amerykańskich czasopismach i książkach kulinarnych. Do dziś nie wiadomo jednak kto jest autorem pierwszego przepisu na brownie.
Ciastka oraz ciasto brownie za sprawą łatwości wykonania szybko zyskało na popularności i na stałe zapisało się w amerykańskiej kulturze. W latach 60. i 70. w środowiskach hipisowskich spopularyzowano dodawanie do ciastek haszu. Brownie w takiej formie przedstawiane zostały też w wielu filmach i serialach takich jak Różowe lata 70.
Zwykłe tradycyjne ciastka brownie są bardzo proste w przygotowaniu, a do ich wykonania potrzebne jest tylko kilka składników. Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu na brownie!
Przepis na czekoladowe Brownie w wersji wideo:Przepis jest częścią serii kuchnie świata, w których znajdziecie między innymi przepis na tiramisu, chleb bananowy, amerykańską szarlotkę czy inne ciekawe potrawy i desery. Koniecznie zerknijcie do działu kuchnia amerykańska oraz kuchnie świata – pozostałe kraje.
Brownie
Składniki
- 100 gramów czekolady gorzkiej lub deserowej (minimum 50% kakao)
- 90 gramów masła
- 200 gramów cukru (około 3/4 szklanki cukru)
- 5 ml aromatu waniliowego
- 2 jajka (rozmiar L lub XL)
- 100 gramów kakao w proszku
Instrukcje
- Tabliczkę gorzkiej lub deserowej czekolady (powyżej 50% zawartości kakao) łamiemy, a następnie za pomocą noża kroimy na małe, nieregularne kawałki.
- 90 gramów masła roztapiamy na wolnym ogniu, a następnie przelewamy do dużej miski, w której będziemy przygotowywać ciasto.Masło można rozpuścić też w kąpieli wodnej bezpośrednio w misce (miskę z masłem ustawiamy na garnku z wodą ustawionym na małym gazie, para rozgrzewa miskę i topi masło).
- Do masła dodajemy szklankę cukru (ok. 200 gramów) i za pomocą miksera mieszamy przez około 3 minuty.
- Po 3 minutach dodajemy dwa duże jajka (L lub XL) i miksujemy przez kolejne 4-5 minut, w trakcie wlewając ok. 5 ml aromatu waniliowego lub ekstraktu z wanilii.
- Po 4-5 minutach całość powinna nabrać jednolitej konsystencji.
- Następnie stopniowo wsypujemy kakao* miksując wszystko przez kolejne 3-4 minuty.Kakao lepiej dodawać stopniowo, uważając przy tym, aby włączając mikser nie zrobić w swojej kuchni kakaowej burzy.* UWAGA: kakao czyli proszek kakaowy to NIE JEST rozpuszczalny napój instant o smaku kakaowym taki jak Nesquik (w takich napojach kakao to zazwyczaj jedynie 15-20% składu).
- Po kilku minutach miksowania wszystkie składniki powinny dobrze się połączyć, a całość powinna mieć jednorodną konsystencję, przypominającą nieco ciepłą Nutellę.
- Do naszej masy dosypujemy pokrojoną wcześniej czekoladę, a następnie za pomocą łyżki lub szpatułki wszystko mieszamy.
- Teraz, w zależności od tego jaką konsystencję ma Wasza masa, możecie przejść do formowania ciastek lub odłożyć je do lodówki na 30 minut, aby masa była trochę bardziej sztywna.
- Łyżeczką nakładamy część masy i przekładamy na papier do pieczenia. Masa w trakcie pieczenia trochę się rozleje i ciastka będą miały bardziej regularny kształt.Jeśli zależy Wam na tym, aby ciastka były ładniejsze i bardziej regularne, to zamiast 100 gramów kakao 80. Taka masa będzie bardziej płynna.
- Ciastka wkładamy do nagrzanego na 180 stopni (grzanie góra-dół) piekarnika i pieczemy przez 12 minut.Ciastka po tym czasie wyciągnijcie z piekarnika. Będą jeszcze miękkie z zewnątrz, ale gdy wystygną stwardnieją.
- Po wyjęciu z piekarnika ciastka powinny stygnąć przez około godzinę. Po tym czasie powinny być już lekko twarde z zewnątrz i miękkie oraz wilgotne w środku.
- Z podanych w przepisie proporcji, w zależności od rozmiarów, powinniście uformować około 16 ciastek.Najlepiej piec je po 8 na blaszce, tak aby się ze sobą nie połączyły.
- Ciastka można przez kilka dni przechowywać w zamknięciu np. w pojemniku na ciastka.
- Smacznego!