Brownie
brownie przepis

Ciastka Brownie, których nazwa pochodzi od brązowego koloru, od ponad wieku stanowią ważny element amerykańskiej kuchni i kultury. Przygotowywane z gorzkiej czekolady, jajek, cukru oraz masła, ciasteczka swoją historią sięgają 1904 roku, kiedy przepisy na nie pojawiły się w kilku amerykańskich czasopismach i książkach kulinarnych. Do dziś nie wiadomo jednak kto jest autorem pierwszego przepisu na brownie.

Ciastka oraz ciasto brownie za sprawą łatwości wykonania szybko zyskało na popularności i na stałe zapisało się w amerykańskiej kulturze. W latach 60. i 70. w środowiskach hipisowskich spopularyzowano dodawanie do ciastek haszu. Brownie w takiej formie przedstawiane zostały też w wielu filmach i serialach takich jak Różowe lata 70.

Zwykłe tradycyjne ciastka brownie są bardzo proste w przygotowaniu, a do ich wykonania potrzebne jest tylko kilka składników. Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu na brownie!

Przepis na czekoladowe Brownie w wersji wideo:

Przepis jest częścią serii kuchnie świata, w których znajdziecie między innymi przepis na tiramisu, chleb bananowy, amerykańską szarlotkę czy inne ciekawe potrawy i desery. Koniecznie zerknijcie do działu kuchnia amerykańska oraz kuchnie świata – pozostałe kraje.

Brownie

Prosty przepis na amerykańskie czekoladowe ciastka brownie
Czas przygotowania 20 minutes
Czas gotowania 12 minutes
Łączny czas 32 minutes
Porcje 16 sztuk
Kalorie 2100kcal

Składniki

  • 100 gramów czekolady gorzkiej lub deserowej (minimum 50% kakao)
  • 90 gramów masła
  • 200 gramów cukru (około 3/4 szklanki cukru)
  • 5 ml aromatu waniliowego
  • 2 jajka (rozmiar L lub XL)
  • 100 gramów kakao w proszku

Instrukcje

  • Tabliczkę gorzkiej lub deserowej czekolady (powyżej 50% zawartości kakao) łamiemy, a następnie za pomocą noża kroimy na małe, nieregularne kawałki.
    pokrojona czekolada
  • 90 gramów masła roztapiamy na wolnym ogniu, a następnie przelewamy do dużej miski, w której będziemy przygotowywać ciasto.
    Masło można rozpuścić też w kąpieli wodnej bezpośrednio w misce (miskę z masłem ustawiamy na garnku z wodą ustawionym na małym gazie, para rozgrzewa miskę i topi masło).
    roztopione maslo
  • Do masła dodajemy szklankę cukru (ok. 200 gramów) i za pomocą miksera mieszamy przez około 3 minuty.
  • Po 3 minutach dodajemy dwa duże jajka (L lub XL) i miksujemy przez kolejne 4-5 minut, w trakcie wlewając ok. 5 ml aromatu waniliowego lub ekstraktu z wanilii.
  • Po 4-5 minutach całość powinna nabrać jednolitej konsystencji.
  • Następnie stopniowo wsypujemy kakao* miksując wszystko przez kolejne 3-4 minuty.
    Kakao lepiej dodawać stopniowo, uważając przy tym, aby włączając mikser nie zrobić w swojej kuchni kakaowej burzy.
    * UWAGA: kakao czyli proszek kakaowy to NIE JEST rozpuszczalny napój instant o smaku kakaowym taki jak Nesquik (w takich napojach kakao to zazwyczaj jedynie 15-20% składu).
  • Po kilku minutach miksowania wszystkie składniki powinny dobrze się połączyć, a całość powinna mieć jednorodną konsystencję, przypominającą nieco ciepłą Nutellę.
    masa na brownie
  • Do naszej masy dosypujemy pokrojoną wcześniej czekoladę, a następnie za pomocą łyżki lub szpatułki wszystko mieszamy.
    czekolada w brownie
  • Teraz, w zależności od tego jaką konsystencję ma Wasza masa, możecie przejść do formowania ciastek lub odłożyć je do lodówki na 30 minut, aby masa była trochę bardziej sztywna.
  • Łyżeczką nakładamy część masy i przekładamy na papier do pieczenia. Masa w trakcie pieczenia trochę się rozleje i ciastka będą miały bardziej regularny kształt.
    Jeśli zależy Wam na tym, aby ciastka były ładniejsze i bardziej regularne, to zamiast 100 gramów kakao 80. Taka masa będzie bardziej płynna.
  • Ciastka wkładamy do nagrzanego na 180 stopni (grzanie góra-dół) piekarnika i pieczemy przez 12 minut.
    Ciastka po tym czasie wyciągnijcie z piekarnika. Będą jeszcze miękkie z zewnątrz, ale gdy wystygną stwardnieją.
    brownie przed pieczeniem
  • Po wyjęciu z piekarnika ciastka powinny stygnąć przez około godzinę. Po tym czasie powinny być już lekko twarde z zewnątrz i miękkie oraz wilgotne w środku.
    ciastka brownie po upieczeniu
  • Z podanych w przepisie proporcji, w zależności od rozmiarów, powinniście uformować około 16 ciastek.
    Najlepiej piec je po 8 na blaszce, tak aby się ze sobą nie połączyły.
    gotowe brownie
  • Ciastka można przez kilka dni przechowywać w zamknięciu np. w pojemniku na ciastka.
    ciastka brownie
  • Smacznego!

Komentarze

Komentarzy