Bezalkoholowe Mojito Virgin
bezalkoholowe mojito virgin

Mojito Virgin to bezalkoholowa wersja drinka, który swoje korzenie ma już w XVI wieku. Pochodzące z Kuby mojito wyewoluowało z draquesito – drinka wymyślonego na cześć kapitana Francisa Drake’a i pijanego przez tegoż. Na przestrzeni lat drink zyskał ogromną oraz zyskał swoją bezalkoholową wersję, którą Wam dziś prezentujemy.

Mojito Virgin podawany jest zazwyczaj w wysokich szklankach o pojemności około 400 mililitrów i w stosunku do wersji klasycznej różni się jedynie brakiem rumu. Do przygotowania bezalkoholowego mojito potrzebne będą więc tylko limonka, mięta, cukier trzcinowy oraz lód. Napój jest bardzo orzeźwiający i z pewnością sprawdzi się w upalne dni. Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu na mojito virgin.

Przygotowanie Mojito Virgin w formie wideo:

Ten artykuł jest częścią serii kuchnie świata oraz serii dotyczącej drinków bezalkoholowych, gdzie pokazujemy Wam wersje virgin drinków i koktajli z różnych stron świata. W ramach tej serii znajdziesz u nas przepisy między innymi na bezalkoholową Floridę Sunrise czy Pina Coladę Virgin.

bezalkoholowe Mojito Virgin

bezalkoholowa wersja mojito

Czas przygotowania 5 minutes
Porcje 1 porcja (400 ml)
Kalorie 75 kcal

Składniki

  • 1/2 limonki
  • 2-3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • ok. 7 listków mięty (w zależności od rozmiaru)
  • woda gazowana
  • kruszony lód (lub kilka kostek lodu)

Instrukcja

  1. Limonkę naciskamy dłonią i wałkujemy dzięki czemu puści ona więcej soku.

  2. Odcinamy "dupki" limonki. Skórka jest tam najgrubsza i ma najwięcej białego gorzkiego albedo.

  3. Kroimy limonkę na dwie połówki

  4. Wykrajamy i wyrzucamy biały fragment albedo będący "kręgosłupem" limonki. Fragment ten jest gorzki.

  5. Połówkę kroimy na trzy części i wrzucamy do szklanki.

    limonka w szklance
  6. Dodajemy 2 lub 3 łyżeczki cukru trzcinowego*.

    Ja wolę kiedy mojito virgin jest słodsze dlatego dodaje 3 łyżeczki, jeśli chcecie aby było nieco mniej słodkie dodajcie tylko dwie.

    * – kupując cukier warto zwrócić uwagę aby był to cukier trzcinowy, a nie cukier brązowy. Cukier trzcinowy wytwarzany jest z trzciny cukrowej, cukier brązowy to zazwyczaj zwykły biały cukier zabarwiony karmelem.

  7. Wygniatamy limonkę z cukrem za pomocą muddlera aż puści ona sok. Ugniatamy stanowczo ale nie za długo, żeby nie wygnieść za bardzo skórki w której też znajduje się gorycz.

    Jeśli nie posiadacie muddlera możecie użyć innego przedmiotu o podobnym kształcie, np. rączki od tłuczka.

  8. Dodajemy kilka listków mięty, w które wcześniej możemy sobie klasnąć tworząc między dłońmi wyższe ciśnienie, dzięki czemu mięta będzie bardziej aromatyczna.

    Mięty nie ugniatamy wcześniej z limonką ponieważ niszcząc strukturę mięty wydobędziemy jej gorzki smak, czego nie chcemy.

  9. Zasypujemy szklankę kruszonym lodem na około 3/4 wysokości.

    Jeśli nie macie kruszarki to kruszony lód możecie łatwo uzyskać owijając kilka kostek lodu ściereczką, a następnie rozbijając je zwykłym domowym tłuczkiem.

    mojito virgin w trakcie przygotowania
  10. Dokładnie mieszamy starając się przy tym podebrać elementy drinka znajdujące się na dnie szklanki.

  11. Po wymieszaniu uzupełniamy szklankę kruszonym lodem.

  12. Uzupełniamy wodą gazowaną.

  13. Jako ozdobę dodajemy zwiniętych kilka listków mięty.

  14. Wkładamy rurkę i Mojito Virgin jest gotowe!

    mojito virgin

Komentarze

Komentarzy