Bezalkoholowa Pina Colada Virgin
pina colada virgin

Piña Colada Virgin to bezalkoholowa wersja egzotycznego koktajlu, który powstał w 1954 roku w Puerto Rico. W kraju tym jest to drink tak popularny, że 10 lipca obchodzony jest nawet Narodowy Dzień Pina Colady. W tradycyjnej wersji jednym ze składników koktajlu jest biały rum, jeśli jednak chcielibyście przygotować bezalkoholową Pina Coladę to nic straconego. Poniżej znajdziecie przepis na Pina Coladę w wersji bezalkoholowej. Jeśli interesuje Was klasyczna wersja z rumem, zerknijcie do naszego artykułu Pina Colada.

Piña Colada Virgin podawana jest w kieliszku koktajlowym typu hurricane. Jedyną różnicą w stosunku do wersji klasycznej jest brak rumu oraz trochę inne proporcje pozostałych składników – soku z ananasa oraz śmietanki kokosowej. Zapraszamy do przetestowania naszego przepisu, który z pewnością spodoba się wszystkim, którzy nie chcą pić alkoholu, sprawdzi się też jako atrakcyjny koktajl, który można podać również dzieciom.

Przygotowanie Pina Colady Virgin w formie wideo:

Ten artykuł jest częścią serii Kuchnie świata oraz serii dotyczącej drinków bezalkoholowych, gdzie pokazujemy Wam wersje virgin drinków i koktajli z różnych stron świata.

Pina Colada Virgin

bezalkoholowa wersja słynnego drinka z ananasa i śmietanki kokosowej

Czas przygotowania 5 minutes
Porcje 1 porcja (450 ml)
Kalorie 270 kcal

Składniki

  • 150 ml soku z ananasa
  • 3 łyżki śmietanki kokosowej (ok. 60-75 ml)
  • kilka kostek lodu (tyle aby wypełniły całą szklankę)
  • świeży ananas do dekoracji (opcjonalnie)

Instrukcja

  1. Do przygotowania Pina Colady Virgin potrzebny będzie blender lub shaker. Tradycyjnie blendera dzięki czemu drink jest gęstszy i ma lepszą konsystencję.

    Jeśli nie macie blendera, możecie zrobić ją przy użyciu shakera. W tym celu należy postąpić dokładnie tak jak w poniższym przepisie z tą różnicą, że zamiast blendować składniki wstrząsacie je w shakerze przez około 20-30 sekund.

  2. Rozpoczynamy od przygotowania kruszonego lodu. Jeśli nie macie kruszarki możecie zrobić go domowym sposobem z dużych kostek.

  3. Do szklanki, w której będziemy podawać napój wsypujemy kostki lodu tak, aby dokładnie ją wypełniły.

    Najlepiej użyć koktajlowej szklanki typu hurricane (mają one zazwyczaj około 400 – 500 ml)

  4. Kostki przesypujemy na czystą ściereczkę, którą je owijamy.

    kostki lodu
  5. Następnie rozbijamy kostki owinięte w ściereczkę kilkoma energicznymi uderzeniami tłuczkiem (takim np. do kotletów) lub młotkiem.

  6. Lód przesypujemy do blendera.

    wrzucamy lód do blendera
  7. Dodajemy 150 mililitrów soku z ananasa.

    Jeśli używacie soku z kartonu/butelki, to warto zwrócić uwagę na to, aby był to sok bezpośrednio wyciskany, bez innych dodatków (taki sok najczęściej znajduje się w sklepowych lodówkach).

  8. Dodajemy trzy łyżki (ok 75 mililitrów) śmietanki kokosowej z puszki.

    Śmietankę kokosową (krem kokosowy) znajdziecie obok mleczka kokosowego. Najczęściej sprzedawana jest w puszce lub w kartonie. Wybierając śmietankę warto kierować się zawartością tłuszczu kokosowego (im większa tym lepiej).

    dodajemy śmietankę kokosową
  9. Składniki blendujemy aby się połączyły, a drink miał dość gęstą konsystencję.

    Długość blendowania zależna jest od mocy Waszego blendera oraz tego jak bardzo będziecie mieć pokruszony lód. Przy blendowaniu uważajcie, aby nie spalić blendera. Domowe blendery z opcją kruszenia lodu najczęściej powinny działać nie dłużej niż 2 sekundy pracy i kilka sekund przerwy. W moim blenderze blendowanie Pina Colady Virgin to około 5 takich serii.

  10. Pina Colada Virgin jest już prawie gotowa. Teraz przelewamy ją do kieliszka, dodajemy rurki oraz ozdabiamy – tu świetnie sprawdzi się świeży ananas (trójkąt wycięty z jego plasterka czy liść).

    pina-colada-virgin

Komentarze

Komentarzy