bezalkoholowa wersja słynnego drinka z ananasa i śmietanki kokosowej
Prep Time 5minutes
Servings 1porcja (450 ml)
Calories 270kcal
Ingredients
150mlsoku z ananasa
3łyżkiśmietanki kokosowej(ok. 60-75 ml)
kilkakostek lodu(tyle aby wypełniły całą szklankę)
świeży ananas do dekoracji(opcjonalnie)
Instructions
Do przygotowania Pina Colady Virgin potrzebny będzie blender lub shaker. Tradycyjnie blendera dzięki czemu drink jest gęstszy i ma lepszą konsystencję.Jeśli nie macie blendera, możecie zrobić ją przy użyciu shakera. W tym celu należy postąpić dokładnie tak jak w poniższym przepisie z tą różnicą, że zamiast blendować składniki wstrząsacie je w shakerze przez około 20-30 sekund.
Rozpoczynamy od przygotowania kruszonego lodu. Jeśli nie macie kruszarki możecie zrobić go domowym sposobem z dużych kostek.
Do szklanki, w której będziemy podawać napój wsypujemy kostki lodu tak, aby dokładnie ją wypełniły.Najlepiej użyć koktajlowej szklanki typu hurricane (mają one zazwyczaj około 400 - 500 ml)
Kostki przesypujemy na czystą ściereczkę, którą je owijamy.
Następnie rozbijamy kostki owinięte w ściereczkę kilkoma energicznymi uderzeniami tłuczkiem (takim np. do kotletów) lub młotkiem.
Lód przesypujemy do blendera.
Dodajemy 150 mililitrów soku z ananasa.Jeśli używacie soku z kartonu/butelki, to warto zwrócić uwagę na to, aby był to sok bezpośrednio wyciskany, bez innych dodatków (taki sok najczęściej znajduje się w sklepowych lodówkach).
Dodajemy trzy łyżki (ok 75 mililitrów) śmietanki kokosowej z puszki.Śmietankę kokosową (krem kokosowy) znajdziecie obok mleczka kokosowego. Najczęściej sprzedawana jest w puszce lub w kartonie. Wybierając śmietankę warto kierować się zawartością tłuszczu kokosowego (im większa tym lepiej).
Składniki blendujemy aby się połączyły, a drink miał dość gęstą konsystencję. Długość blendowania zależna jest od mocy Waszego blendera oraz tego jak bardzo będziecie mieć pokruszony lód. Przy blendowaniu uważajcie, aby nie spalić blendera. Domowe blendery z opcją kruszenia lodu najczęściej powinny działać nie dłużej niż 2 sekundy pracy i kilka sekund przerwy. W moim blenderze blendowanie Pina Colady Virgin to około 5 takich serii.
Pina Colada Virgin jest już prawie gotowa. Teraz przelewamy ją do kieliszka, dodajemy rurki oraz ozdabiamy - tu świetnie sprawdzi się świeży ananas (trójkąt wycięty z jego plasterka czy liść).