Bułki do hamburgerów

przepis na bułki do hamburgerówBułki do hamburgerów stanowią jeden z elementów, który określa czy dany burger będzie dobry czy nie. Jasne, drożdżowe bułki hamburgerowe posypane sezamem, to zdecydowanie klasyka amerykańskiej kuchni. Nadają się zarówno do burgerów, jak i do kanapek z szarpaną wieprzowiną czy innych dań, a ich przygotowanie wbrew pozorom jest dość proste.

Wpis jest częścią serii kuchnie świata, w ramach której przedstawiamy Wam przepisy z różnych krajów. Stworzyliśmy między innymi przepis na pulled pork, która idealnie będzie pasować do przedstawionych tu bułek, ciasto do pizzy, czy lasagne bolognese. Jeśli interesuje was kuchnia USA koniecznie zerknijcie do działu kuchnia amerykańska. Jeśli wybierasz się do USA koniecznie zajrzyj do naszego artykułu Ceny w USA.

Bułki do hamburgerów

Jasne drożdżowe bułki posypane sezamem to podstawa amerykańskich burgerów

Czas przygotowania 35 minutes
Czas gotowania 15 minutes
Łączny czas 50 minutes
Porcje 4 bułki po 80g
Kalorie 850 kcal

Składniki

  • 200 gramów mąki pszennej typ 500 (około półtorej szklanki)
  • jedno duże jajko
  • 2 łyżeczki masła (40 gramów)
  • połowa łyżeczki soli (4 gramy)
  • półtorej łyżeczki cukru (12 gramów)
  • 10 gramów świeżych drożdży
  • szczypta sezamu
  • łyżka mleka
  • łyżeczka oliwy

Instrukcja

  1. Do przygotowania bułek hamburgerowych będzie potrzebne 200 gramów mąki. W USA używa się all purpose flour, czyli mąki uniwersalnej - dosłownie mąki do wszystkich zastosowań.

    Korzystając z polskiej mąki, najlepiej wybrać zwykłą mąkę pszenną typu 500.

  2. Do miski wlewamy pół szklanki (100 mililitrów) ciepłej wody (około 40 stopni).

    Aby osiągnąć taką temperaturę gotuję wodę, a następnie mieszam ją w stosunku 1/1 z wodą mineralną i czekam 2-3 minuty. Jeśli możemy włożyć do wody rękę i jest ona ciepła, ale nas nie parzy, to ma odpowiednią temperaturę.

  3. W wodzie rozpuszczamy 10 gramów drożdży i dodajemy około około pół szklanki mąki.

    Roztwór odstawiamy na około 15 minut, w tym czasie wykonując kolejne czynności.

  4. Jedno duże jajko rozbijamy i dokładnie mieszamy w misce. Następnie dzielimy na dwie mniej więcej równe części.

  5. W małym garnku roztapiamy dwie łyżki (około 20 gramów) masła. Uważamy, aby masło się nie przypaliło. Kiedy masło się roztopi, wyłączamy gaz i przechodzimy do kolejnego punktu.

  6. Po około 15 minutach nasz roztwór z wody, drożdży i mąki powinien wyglądać mniej więcej jak na zdjęciu.

  7. Wlewamy do niego oddzieloną wcześniej połowę wymieszanego jajka, roztopione masło (które nie powinno już być gorące), 1/2 łyżeczki soli oraz półtorej łyżeczki cukru.

  8. Dosypujemy pozostałą mąkę i rozpoczynamy ugniatanie, które powinno zająć około 15 minut.

    Jeśli korzystacie z robota kuchennego, to włączcie ugniatanie na najniższej prędkości.

  9. Po około 15 minutach nasze ciasto powinno stać się bardzo delikatne i nie przyklejać się nam do rąk.

    ciasto na bułki
  10. Ciasto odkładamy do miski posmarowanej łyżką oliwy. Miskę należy szczelnie zafoliować i odstawić ciasto na godzinę, aby trochę wyrosło.

    Do wyrośnięcia nadaje się temperatura pokojowa, jeśli jednak mamy do wyboru dwa pomieszczenia wybierzmy raczej to cieplejsze.

  11. Po godzinie ciasto powinno mniej więcej podwoić swoją objętość. Jeśli tego nie zrobiło, możemy poczekać jeszcze 20-30 minut. 

    wyrośnięte ciasto
  12. Ciasto dzielimy na cztery równe części, które następnie za pomocą dłoni formujemy w kulki i płaskie dyski, które układamy na blaszce, którą możemy posmarować niewielką ilością oliwy.

  13. Blachę szczelnie zawijamy folią, tak aby nie dostawało się powietrze. Bułki odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia na około godzinę.

  14. Po około godzinie zdejmujemy folię i przystępujemy do finału przygotowań naszych bułek na hamburgery.

  15. Do pozostałej połowy jajka wlewamy łyżkę mleka i wszystko dokładnie mieszamy.

    Powstałą mieszanką delikatnie smarujemy górę bułek.

    bułka hamburgerowa przed pieczeniem
  16. Posypujemy bułki sezamem - to jeden z elementów niemal obowiązkowy w przypadku bułek hamburgerowych.

    posypane sezamem
  17. Bułki pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

    Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termoobiegu.

  18. Po około kwadransie nasze bułki są już gotowe.

    bułki do hamburgerów
  19. Własnoręcznie przygotowane bułki hamburgerowe z pewnością urozmaicą naszego burgera czy kanapki z szarpaną wieprzowiną.

    Smacznego!

    kanapka z pulled pork

Komentarze

Komentarzy