Do przygotowania bułek hamburgerowych będzie potrzebne 420 gramów mąki. W USA używa się all purpose flour, czyli mąki uniwersalnej - dosłownie mąki do wszystkich zastosowań.Korzystając z polskiej mąki, najlepiej wybrać zwykłą mąkę pszenną typu 500.
Do przygotowania bułek na hamburgery potrzebne będzie nam 200 mililitrów mleka lub wody o temperaturze nieco poniżej 40 stopni. Lepiej wybrać mleko, ale jeśli go nie macie możecie ostatecznie użyć również wody. Jeśli nie macie termometra to temperatura płynu powinna być taka, że po włożeniu do niego ręki poczujecie przyjemne ciepło, ale nie będzie on was parzył. W wodzie rozpuszczamy 20 gramów drożdży i dodajemy trzy łyżki mąki.Miskę przykrywamy i odstawiamy na około 15 minut, w tym czasie wykonując kolejne czynności. W małym garnku lub na patelni roztapiamy 50 gramów masła. Uważamy, aby masło się nie przypaliło. Kiedy masło się roztopi, wyłączamy gaz i przechodzimy do kolejnego punktu.
Wlewamy do niego jedno całe jajko, roztopione masło (które nie powinno już być gorące), łyżeczkę soli oraz 3 łyżeczki cukru.
Do miski wsypujemy połowę pozostałej mąki i rozpoczynamy ugniatanie, które powinno potrwać około 15 minut. Po chwili znów dodajemy połowę pozostałej mąki, następnie znów połowę tego co pozostało, tak aby w trakcie ugniatania wykorzystać całą mąkę.Ciasto możecie zagnieść ręcznie lub za pomocą robota. Jeśli korzystacie z robota kuchennego, to włączcie ugniatanie na najniższej prędkości. Po około 15 minutach nasze ciasto powinno stać się bardzo delikatne i nie przyklejać się nam do rąk.Jeśli ciasto ugniatacie za pomocą robota kuchennego to na chwilę przed końcem możecie dodać do niego pół łyżeczki oliwy. Jeśli ugniatacie je ręcznie to oliwą posmarujcie miskę, w której będzie ono później wyrastać. Ciasto odkładamy do miski, którą należy szczelnie zafoliować i odstawić aż ciasto podwoi swoją objętość.
To jak długo to zajmie zależy od temperatury u Was w domu ale powinno to być ok. 40-60 minut.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 części w zależności od tego jak duże bułki chcemy uzyskać.
Kulki układamy na wysokiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Kulki lekko zgniatamy tak aby stworzyć dyski, a następnie szczelnie zawijamy folią, tak aby nie dostawało się powietrze. Bułki odstawiamy do kolejnego wyrośnięcia na około godzinę.
Po około godzinie zdejmujemy folię i przystępujemy do finału przygotowań bułek na hamburgery.
Bułki smarujemy teraz jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Taka mieszanka sprawi, że uzyskamy piękny złocisty kolor.Jeśli chcecie aby bułki były brązowe to wtedy wykorzystajcie mieszankę 1 żółtka oraz 1 łyżki mleka. Posypujemy bułki sezamem - to jeden z elementów niemal obowiązkowy w przypadku bułek hamburgerowych.
Bułki pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni.Piekarnik ustawiony na grzanie góra-dół bez termoobiegu. Po kwadransie nasze bułki są już gotowe, teraz musimy poczekać jeszcze chwilę aż nieco ostygną.
Bułki powinny być wspaniałe i mięciutkie, idealne do hamburgerów.
Własnoręcznie przygotowane bułki hamburgerowe z pewnością urozmaicą naszego burgera czy kanapki z szarpaną wieprzowiną.Smacznego!